ΔΙΕΘΝΕΣ
17/02/2020 20:53 EET

Πλοίο-φάντασμα κατέληξε σε ακτή της Ιρλανδίας

Ενώ έπλεε στον ωκεανό για ένα χρόνο ακυβέρνητο.

Ακυβέρνητο και εγκαταλελειμμένο από το πλήρωμά του έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό για πάνω από ένα χρόνο το φορτηγό πλοίο φάντασμα MV Alta, η περιπλάνηση του οποίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Την Κυριακή το ταξίδι του έλαβε τέλος, αφού το πλοίο ξεβράστηκε στις ακτές του ανατολικού Κορκ της Ιρλανδίας.

To πλοίο σφήνωσε στα βράχια, προφανώς άθικτο. Το 77 μέτρων πλοίο βρισκόταν σε πλου από την Ελλάδα στην Αϊτή αλλά βρέθηκε σε αδυναμία και έπλεε ακυβέρνητο για σχεδόν 20 ημέρες, όταν το δεκαμελές πλήρωμα ζήτησε βοήθεια καθώς οι προμήθειες τροφίμων και νερού άρχισαν να λιγοστεύουν.

Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, το πλήρωμα απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το σκάφος από την αμερικανική ακτοφυλακή τον Οκτώβριο του 2018, ενώ αυτό βρίσκονταν 2.220 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βερμούδων.

Εκτοτε συνέχισε να πλέει ακυβέρνητο ανατολικά, έχοντας παρασυρθεί από τους ανέμους.

Θεωρείται επίσης πως το πλοίο πέρασε από την Αφρική και από την Ισπανία στην Ιρλανδία.

Αλλωστε, όπως αναφέρθηκε, το περιπολικό HMS Protecto του Βασιλικού Ναυτικού είχε συναντήσει το εγκαταλελειμμένο σκάφος ανοιχτά της Αφρικής στις 30 Αυγούστου του 2019, καθώς κατευθυνόταν προς τις Μπαχάμες. Αυτό ήταν και το τελευταίο στίγμα του.

Μέσα στα χρόνια, οι μύθοι και οι ιστορίες χαμένων πλοίων των οποίων τα χνάρια δεν βρέθηκαν ποτέ είναι πολλές. Αυτός του καραβιού-φαντάσματος «Flying Dutchman» χρονολογείται από το 1700. Από την άλλη, η ιστορία του «Mary Celeste» είναι πραγματική.

Το πλοίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο, κατευθυνόμενο προς το στενό του Γιβραλτάρ το 1872, ενώ η μοίρα των μελών του πληρώματος παραμένει ένα μυστήριο.

(Με πληροφορίες από Guardian)