Eλλειψη διεθνούς αλληλεγγύης καταγγέλλει ο ΠΟΥ. Σε έξαρση ο κορονοϊός στην Αμερική

Η κατάσταση της πανδημίας ανά τον κόσμο.
ASSOCIATED PRESS

«Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι ο ίδιος ο ιός, είναι η έλλειψη παγκόσμιας αλληλεγγύης και παγκόσμιας ηγεσίας» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας σε βιντεοδιάσκεψη πως «δεν μπορούμε να νικήσουμε αυτή την πανδημία με έναν διχασμένο κόσμο».

ΗΠΑ: Πάνω από 120.000 οι νεκροί

Με επιπλέον 425 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες ως το βράδυ της Δευτέρας, οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον πάνω από 120.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχουν πλέον ξεπεράσει τα 2,31 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 640.000 ανθρώπων που έχουν θεραπευτεί.

Αυτός είναι ο βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, σε απόλυτα μεγέθη. Την προηγουμένη, είχε καταγραφεί ημερήσιος απολογισμός 305 θανάτων, ο χαμηλότερος εδώ και μήνες, όμως οι αριθμοί τείνουν να μειώνονται μηχανικά τα Σαββατοκύριακα.

Διάφορες αμερικανικές πολιτείες έχουν πλέον άρει τα μέτρα περιορισμού και η Νέα Υόρκη — η πόλη που έχει υποστεί μακράν το χειρότερο χτύπημα — έκανε άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή χθες Δευτέρα, επιτρέποντας να ανοίξουν για το κοινό εμπορικά καταστήματα που ως τώρα δεν θεωρείτο απολύτως απαραίτητο να λειτουργούν. Όμως σε πολλές πολιτείες του αμερικανικού Νότου και της Δύσης, καταγράφεται ταχύτατη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στη Φλόριντα, ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 κρουσμάτων, εκ των οποίων σχεδόν 3.000 επιβεβαιώθηκαν μόνο χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Η καμπύλη του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός παραμένει προς το παρόν σταθερή στην πολιτεία, με 12 χθες Δευτέρα και 3.170 συνολικά.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να ξεπεράσει το όριο των 150.000 νεκρών, εκτίμησε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως «2 ως 4 εκατομμύρια ζωές» θα είχαν χαθεί αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

21.432 νέα κρούσματα στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι καταγράφηκαν 654 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ επιβεβαιώθηκαν 21.432 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στη γιγαντιαία χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων η πανδημία του κορονοϊού έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε 51.271 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης έχουν φθάσει τα 1.106.470, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου. Μέλη της επιστημονικής κοινότητας ωστόσο τονίζουν πως τα στοιχεία που ανακοινώνονται επίσημα μάλλον είναι πολύ υποτιμημένα σε σύγκριση με την πραγματικότητα.

Ρεκόρ νεκρών στην Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε τη Δευτέρα τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της.

Κατά τη διάρκεια των 24 ωρών που προηγήθηκαν, καταμετρήθηκαν 32 θάνατοι και 2.146 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, διευκρίνισε το υπουργείο. Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 1.043 νεκρούς επί συνόλου 44.931 μολύνσεων.

Σχεδόν το 90% των κρουσμάτων εντοπίζεται στο Μπουένος Άιρες και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Αργεντινής, περιοχή όπου ζουν τα 14 από τα 44 εκατομμύρια των κατοίκων της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο ημερήσιος απολογισμός που ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα ήταν αισθητά βαρύτερος από αυτόν της Κυριακής, όταν το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 19 θανάτους και 1.581 κρούσματα μόλυνσης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες είχε επιβάλει την 20ή Μαρτίου μέτρα περιορισμού, όμως το τελευταίο διάστημα επεκτάθηκαν οι δραστηριότητες που επιτρέπονται.

Η ανακοίνωση των νέων θλιβερών ρεκόρ καταγράφηκε ενώ οι αρχές στην πρωτεύουσα εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν ξανά τις δραστηριότητες που μόλις επιτράπηκε να ξαναρχίσουν.

«Αν η τάση (ανόδου) συνεχιστεί, θα θέσουμε σε εφαρμογή περισσότερους περιορισμούς», τόνισε ο Άλεξ Κισίλοφ, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, έπειτα από τη σύσκεψη με τον πρόεδρο Φερνάντες και τον δήμαρχο της ομώνυμης πρωτεύουσας, τον Οράσιο Ροδρίγκες Λαρέτα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει εάν θα παραταθούν τα μέτρα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, όταν εκπνέει η ισχύς της τελευταίας παράτασης του υποχρεωτικού περιορισμού.

Στους 4.502 οι νεκροί στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 23 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.608 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 4.502 νεκρούς επί συνόλου 246.963 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στη χώρα έγιναν ακόμη 18.645 τεστ, με το σύνολό τους να φθάνει τα 982.353 από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Χιλή ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι πολύ πιο βαρύς: 3.069 θάνατοι υπάρχουν υποψίες ότι οφείλονταν στην COVID-19, πράγμα όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Η επιδημία άρχισε να επιταχύνεται ραγδαία τον Μάιο, εξωθώντας την κυβέρνηση να επεκτείνει την καραντίνα, κυρίως στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Άλλοι 759 θάνατοι στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 759 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.577 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 22.584 νεκρούς επί συνόλου 185.122 μολύνσεων.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.

Πάνω από 100.000 τα κρούσματα στη Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 κοντεύει τους 2.000, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τη Δευτέρα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «ξεπέρασε το όριο των 100.000 και ανήλθε σε 101.590», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Με 61 θανάτους να διαπιστώνονται τις προηγούμενες 24 ώρες, ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα έφθασε τους 1.991 νεκρούς.

Παρά τον βαρύ απολογισμό αυτόν, ο δείκτης θνητότητας στη Νότια Αφρική βρίσκεται στο 2%, ενώ στον αντίποδα το 52,6% των ανθρώπων που προσβλήθηκαν έχει αποθεραπευτεί.

Η περιοχή της χώρας που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία είναι η δυτική επαρχία του Ακρωτηρίου, όπου έχουν διαπιστωθεί οι 1.458 από τους σχεδόν 2.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα και πάνω από τα μισά κρούσματα μόλυνσης.

Σύμφωνα με στατιστικές του ΠΟΫ, στη Νότια Αφρική καταγράφονται πάνω από τα μισά κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην υποσαχάρια Αφρική· δεύτερη στον θλιβερό κατάλογο αυτόν κατατάσσεται η Νιγηρία, ενώ την ακολουθεί η Γκάνα (20.000 και 14.000 μολύνσεις αντίστοιχα).

22 νέα κρούσματα στην Κίνα

Συνολικά 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό επιβεβαιώθηκαν ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας την ηπειρωτική Κίνα, τα 13 εξ αυτών στην πρωτεύουσα Πεκίνο, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Την προηγουμένη, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας είχε κάνει λόγο για συνολικά 18 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, τα 9 στο Πεκίνο. Οι αρχές επιβάλλουν από την 11η Ιουνίου αυστηρά μέτρα περιορισμού στην πρωτεύουσα, μετά τον εντοπισμό εστίας σε χονδρική αγορά τροφίμων.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 εξαιτίας αυτής της εστίας στην πρωτεύουσα της Κίνας ανέρχεται σε 249.

10 νέοι θάνατοι στη Γερμανία

Ακόμη 10 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, όπου επιβεβαιώθηκαν 503 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 8.895 νεκρούς επί συνόλου 190.862 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις μολυσματικές ασθένειες.

2 νέα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν δύο νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των λεγόμενων ενεργών περιπτώσεων σε δέκα. Όλες τους συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό.

Τα δύο νέα κρούσματα είναι ένας νεαρός μεταξύ 20 και 30 ετών, που έφθασε στη χώρα τη 19η Ιουνίου από την Ινδία, και ένας περίπου συνομήλικος του που έφθασε στη Νέα Ζηλανδία τη 18η από τις ΗΠΑ, διευκρίνισε ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, ανώτερος αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με την ανάρρωση ενός ανθρώπου που τελούσε σε απομόνωση στην Ουέλινγκτον, οι ενεργές περιπτώσεις είναι πλέον δέκα, πρόσθεσε ο Μπλούμφιλντ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Νέα Ζηλανδία — όπου ωσότου εντοπιστούν λίγα νέα κρούσματα οι αρχές διαβεβαίωναν πως ο ιό είχε εξαλειφθεί από την επικράτειά — ανέρχεται σε 22 νεκρούς επί συνόλου 1.165 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει διαβιβάσει η κυβέρνηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από τα μέσα Μαΐου το δεύτερο κύμα στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα παραδέχθηκε ότι αντιμετώπιζε ήδη από τα μέσα Μαΐου «ένα δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού, με 35 με 50 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά, κυρίως στη Σεούλ και τα περίχωρά της.

Η χώρα ήταν τον Φεβρουάριο η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την Covid-19 μετά την Κίνα, όπου εμφανίστηκε η ασθένεια. Όμως οι νοτιοκορεατικές αρχές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση διενεργώντας πάρα πολύ διαγνωστικά τεστ και ιχνηλατώντας τις επαφές των ασθενών, χωρίς καν να επιβάλουν lockdown.

Οι συστάσεις για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης χαλάρωσαν μετά τις διακοπές στις αρχές Μαΐου και η χώρα είχε επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ωστόσο η Νότια Κορέα κατέγραφε επί πολλές εβδομάδες 35 με 50 νέα κρούσματα, κυρίως στη Σεούλ και τα περίχωρά της, μια περιοχή όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε από τις διακοπές του Μαϊού», δήλωσε ο διευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Γιουνγκ Έουν- Κιεόνγκ.

Στα τέλη Μαΐου επανήλθαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την εμφάνιση εστιών στη Σεούλ και γύρω από την πόλη, αν και τα περισσότερα που καταγράφηκαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες είναι εισαγόμενα.

Συνολικά 46 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα σε 12.484. Από τα 46, οι 30 ήταν ταξιδιώτες που έφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό.

Ο δήμαρχος της Σεούλ Παρκ Γουν- σουν προειδοποίησε χθες ότι στην πόλη θα επιβληθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα, αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πάνω από 30 τρεις συνεχόμενες ημέρες. Σήμερα καταγράφηκαν έξι.

Αν η νοτιοκορεατική πρωτεύουσα δεν καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον κύμα της covid-19, ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να φτάσει τα 8000 μέσα σε ένα μήνα, πρόσθεσε.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν δήλωσε πάντως «αισιόδοξος».

«Αυτό που μάθαμε τους τελευταίους πέντε μήνες είναι ότι μπορούμε να εμποδίσουμε τις μολύνσεις, αν σεβόμαστε βασικά μέτρα απολύμανσης και τις συστάσεις της κυβέρνησης», εκτίμησε.

Στους 14.011 οι νεκροί στη Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 312 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 14.933 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει πλέον τους 14.011 νεκρούς και τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 440.215.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 248.190 άνθρωποι έχουν λάβει εξιτήρια από τα νοσοκομεία, αφού η κατάστασή τους δεν ενέπνεε πλέον επιτυχία. «Αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μόλυνσης στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι 178.014», σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα της Ασίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή