ΔΙΕΘΝΕΣ
21/05/2021 13:12 EEST | Updated 21/05/2021 13:55 EEST

ΠΟΥ: Περί τα 6 έως 8 εκατομμύρια οι θάνατοι που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας

Οχι μόνο οι άμεσοι θάνατοι από τον κορονοϊό, αλλά και οι έμμεσοι (έλλειψη νοσοκομειακής φροντίδας και άλλοι).

SOPA Images via Getty Images

Η θνητότητα που προκάλεσε η πανδημία δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χάθηκαν λόγω νόσησης από κορονοϊό αλλά και εκείνοι που πέθαναν εμμέσως λόγω της πανδημίας, όπως έλλειψη νοσοκομειακή περίθαλψης, περιορισμούς στις μετακινήσεις και άλλοι παράγοντες.  

Και αυτή η θνητότητα είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από τους θανάτους που αποδίδονται στην Covid-19 από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τον Δεκέμβριο 2019 στην Κίνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης για τις παγκόσμιες στατιστικές υγείας, ο Π.Ο.Υ αναφέρει η νόσος προκάλεσε τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον 3 εκατομμύρια θανάτους, εμμέσως ή αμέσως, ενώ ο επίσημος αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στον κορονοϊό ανήλθε σε περίπου 1,8 εκατομμύριο.

Ο οργανισμός υπολογίζει σε 3,4 εκατομμύρια τους ανθρώπους που πέθαναν απευθείας από την νόσο μέχρι τον Μάιο 2021.

«...ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα 2 έως 3 φορές υψηλότερος. Αρα υπολογίζω με ασφάλεια ότι περί τα 6 έως 8 εκατομμύρια θάνατοι θα ήταν η εκτίμηση σε μία προειδοποιητική αναφορά», δήλωσε η Σαμίρα Ασμα, γενική υποδιευθύντρια Στοιχείων και Αναλύσεων, κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η εκτίμηση περιλαμβάνει τόσο τους θανάτους που δεν έχουν καταγραφεί, όσο και τους έμμεσους θανάτους που οφείλονται στην έλλειψη νοσοκομειακής φροντίδας ή τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και άλλους παράγοντες.

Ο οργανισμός δεν έδωσε στοιχεία για την υπερβάλλουσα θνητότητα που έχει καταγραφεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.