Που βρίσκονται οι συνομιλίες για το Brexit – Απαισιόδοξος ο Μπαρνιέ, έτοιμος να αποσυρθεί ο Τζόνσον

Οι συνομιλίες άρχισαν ξανά με όχι τους καλύτερους οιωνούς. Ο Τζόνσον απειλεί να αποχωρίσει από τις διαπραγματεύσεις επικαλούμενος ρήση της Θάτσερ.
KENZO TRIBOUILLARD via Getty Images

Δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν και ήδη διαφαίνεται αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit που ξεκίνησαν εκ νέου. Στο επίκεντρο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και κυρίως το θέμα της αλιείας που επηρεάζει Βρετανία και Γαλλία, με τη Γαλλία να απειλεί με βέτο εάν η συμφωνία δεν την ικανοποιεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να αποσυρθεί από τις συνομιλίες του Brexit εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει να υποχωρήσει στα αιτήματά του, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Sun. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα επικαλεστεί ρήση της Θάτσερ. «Σήμερα θα πει στην ΕΕ ότι ”εκείνος δεν κάνει στροφές”* καθώς δεσμεύεται να μείνει σταθερός έναντι των αιτημάτων της τελευταίας στιγμής για το Brexit από τη Γαλλία», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα. «Αλλά το Νο10 (το πρωθυπουργικό γραφείο) λέει ότι ο πρωθυπουργός θα σταματήσει, εάν η ΕΕ αρνηθεί να υποχωρήσει από τα ‘εξωφρενικά’ της αιτήματα». Η Sun δανείζεται μία φράση από ομιλία της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ το 1980, η οποία εξελίχθηκε σε σύνθημα του Θατσερισμού. «Στροφές κάντε εσείς αν θέλετε. Η Κυρία δεν κάνει στροφές!» (You turn if you want to. The lady’s not for turning).

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ από την άλλη δήλωσε σήμερα το πρωί στους απεσταλμένους των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και φάνηκε «μάλλον απαισιόδοξος» για τις προοπτικές να σφραγισθεί μια τέτοια συμφωνία.

Ο Μπαρνιέ, ο οποίος ενημέρωσε τους απεσταλμένους της ΕΕ στις 08:30 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε πως τα τρία επίμαχα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις παραμένουν ανεπίλυτα και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπαρνιέ, ο βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ και οι ομάδες τους πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, πριν υπάρξει το απόγευμα επικοινωνία ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Το πρόβλημα με τα αλιευτικά δικαιώματα

Μετά την επίσημη ημερομηνία του Brexit, στις 31 Ιανουαρίου, το Λονδίνο συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μόνο στο τέλος της μεταβατικής περιόδου που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου θα υπάρξουν ριζικές μεταβολές, έξοδος από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Οι Ευρωπαίοι στοχεύουν στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών πριν από το τέλος του Σαββατοκύριακου, υπό τον όρο ότι θα μπορεί να επικυρωθεί εγκαίρως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής με τους ηγέτες των 27 έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν, οι ανταλλαγές τους θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συνώνυμοι των τελωνειακών δασμών ή ποσοστώσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ που θα προστεθεί στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρά το χαμηλό της βάρος από οικονομική άποψη, η αλιεία είναι ένα τοτέμ και για τα δύο στρατόπεδα. Οι Βρετανοί επικαλούνται τον σεβασμό για την κυριαρχία τους ως παράκτιο κράτος. Η Γαλλία προειδοποίησε την Παρασκευή ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν την ικανοποιεί.

Το Παρίσι ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΕΕ κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στους Βρετανούς λόγω του φόβου μη επίτευξης συμφωνίας.

Πάντως, δημοσίευμα της Guardian ανέφερε ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν οριστικοποιήσει τους όρους σχετικά με το επίπεδο πρόσβασης των πλοίων της ΕΕ σε θάλασσες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν ισχύει, είναι μια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών στόλων να αλιεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Δημοφιλή