ΔΙΕΘΝΕΣ
05/06/2018 19:25 EEST

Πούτιν: Δεν είμαι «τσάρος» και δεν επιδιώκουμε διαίρεση και διάσπαση της ΕΕ

Grigory Dukor / Reuters

Σε σειρά «σκληρών» ερωτημάτων, πολλά εκ των οποίων θέτουν οι επικριτές του, απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF και στον δημοσιογράφο Άρμιν Βολφ, παραμονή της επίσκεψης του στην Αυστρία. Ο Βολφ δεν δίσταζε μερικές φορές να διακόπτει τον Ρώσο πρόεδρο, προκαλώντας την απάντησή του «αν με αφήστε να μιλήσω θα σας απαντήσω» (στα γερμανικά, γλώσσα την οποία ο Πούτιν μιλά άπταιστα).

Μεταξύ των ερωτημάτων που του έθεσε ο Άρμιν Βόλφ ήταν και οι σχέσεις της Ρωσίας με τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, για το αν συμφωνεί με την άποψη ότι είναι ο τσάρος της Ρωσίας την οποία οδηγεί σε μια αυταρχική κοινωνία αλλά και για τις φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται «ημίγυμνος» ο οποίες κατά καιρούς είχαν προκαλέσει διάφορα επικριτικά σχόλια.

Ο Βολφ αναφερόμενος στη συμφωνία συνεργασίας που σύναψε το 2016 το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» με το ακροδεξιό κόμμα Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας είπε χαρακτηριστικά: «Πολλοί παρατηρητές θεωρούν , ότι η ρωσική ηγεσία μέσω τους κόμματος ‘Ενιαία Ρωσία’ επιδιώκει να έχει σχέσεις με εθνικιστικά κόμματα, επειδή θέλουν να διαιρέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας στο θέμα της συμφωνίας συνεργασίας, είπε ότι γι′ αυτό το θέμα είναι καλύτερο να ρωτήσει τoν πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επειδή αυτός ηγείται της «Ενιαίας Ρωσίας» και πως ο ίδιος δεν ασχολείται «με κομματικά ζητήματα», υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του εν λόγω κόμματος. Όσον αφορά τις σχέσεις με τους ακροδεξιούς της Αυστρίας ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «επιδιώκουμε την συνεργασία με εκείνους που δημόσια δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας. Μόνο σ’ αυτό να αναζητείτε τους λόγους κάποιων επαφών σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο … και όχι στην επιθυμία μας να διασπάσουμε ή να προκαλέσουμε κατά κάποιο τρόπο προβλήματα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουμε τέτοιους σκοπούς, δεν είχαμε και δεν θα έχουμε» είπε ο Πούτιν.

Μεταξύ των ερωτήσεων ήταν και η εξής, περί «τσάρου»: «Είσαστε ήδη επί 18 χρόνια πρόεδρος ή πρωθυπουργός. Μερικοί λένε ότι έχετε μετατρέψει την χώρα, η οποία ήταν στον δρόμο δημοκρατίας, σ’ ένα αυταρχικό σύστημα και ότι εσείς είσαστε τάχα ο τσάρος της. Συμφωνείται με αυτή την άποψη;

Πούτιν: «Όχι δεν συμφωνώ. Φυσικά και δεν συμφωνώ γιατί δεν ανταποκρίνεται απολύτως σε καμία πραγματικότητα, επειδή έχουμε ένα δημοκρατικό κράτος και ζούμε με βάση το ισχύον Σύνταγμα. Το Σύνταγμα μας κάνει λόγο (και νομίζω και το Σύνταγμα της Αυστρίας) για το ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί για δύο συνεχείς θητείες, όχι περισσότερο. Για αυτό μετά την άσκηση των δύο θητειών μου στην προεδρία άφησα το αξίωμα μου, δεν άλλαξα το Σύνταγμα και ανέλαβα άλλη θέση ως πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτό, όπως είναι γνωστό το 2012 επέστρεψα, και μέσω των εκλογών κέρδισα τις εκλογές».

Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτήθηκε και για τις φωτογραφίες που ο ίδιος έχει εμφανιστεί χωρίς μπλούζα: «Υπάρχουν παρά πολλές δικές σας φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεστε ημίγυμνος, κάτι που είναι ασυνήθιστο για αρχηγό κράτους. Τις φωτογραφίες αυτές δεν της τραβούν ούτε οι παπαράτσι , ούτε οι τουρίστες, αλλά τις δίνει στην δημοσιότητα το ίδιο το Κρεμλίνο. Τι σημαίνουν αυτές οι φωτογραφίες;»

Πούτιν: «Είπατε ότι εμφανίζομαι ‘ημίγυμνος’. Δόξα σοι ο θεός που δεν είπατε ‘γυμνός’. Εάν είμαι σε διακοπές δεν θεωρώ ότι πρέπει να κρύβομαι πίσω από τους θάμνους και δεν βρίσκω τίποτα το κακό σ’ αυτό».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)