Πούτιν: Δεν υπάρχει ανάγκη για στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει απεμπλουτισμένο ουράνιο εναντίον της Ουκρανίας εαν χρειαστεί.
SPUTNIK via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αν χρειαστεί, ως απάντηση στις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ προμηθεύουν τέτοια όπλα στην Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πολλά τέτοια πυρομαχικά, με απεμπλουτισμένο ουράνιο, και αν τα χρησιμοποιήσουν [οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας], διατηρούμε επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια πυρομαχικά», δήλωσε ο Πούτιν, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με πολεμικούς ανταποκριτές ότι η Ρωσία διαθέτει πολλά πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν χρησιμοποιούνται.

Η δήλωση του Πούτιν έγινε μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να προμηθεύσει την Ουκρανία με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου για τον οπλισμό των αρμάτων μάχης Abrams που παρέχουν οι ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης αυτών των βλημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά από τον αμερικανικό στρατό και είναι ιδιαίτερα ισχυρά κατά των ρωσικών αρμάτων μάχης.

SPUTNIK via Reuters

Εξάλλου, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία πρέπει να καταπολεμήσει εχθρικούς πράκτορες και να βελτιώσει την άμυνά της έναντι επιθέσεων βαθιά μέσα στο έδαφός της, αλλά δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουκρανίας και να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

″Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεσπίσουμε κάποιο είδος ειδικού καθεστώτος ή στρατιωτικού νόμου στη χώρα”, δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση Ρώσων πολεμικών ανταποκριτών και στρατιωτικών μπλόγκερ.

Η μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και δεν ήταν επιτυχής σε καμία περιοχή, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές απώλειες ήταν 10 φορές μεγαλύτερες από τις ρωσικές.

Η Ουκρανία έχει χάσει περισσότερα από 160 από τα άρματα μάχης της και το 25%-30% των οχημάτων που προμηθεύτηκαν από το εξωτερικό, είπε, ενώ η Ρωσία έχασε 54 άρματα μάχης, μετέδωσε το Reuters.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ουκρανία χτύπησε σκόπιμα το φράγμα της Καχόβκα με ρουκέτες HIMARS που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ, ένα βήμα που, όπως είπε, εμπόδισε επίσης τις προσπάθειες αντεπίθεσης του Κιέβου.

Επιπλέον ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να επιτύχει η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ρητορικό ερώτημα που μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει - θα πρέπει η Ρωσία να προσπαθήσει να καταλάβει ξανά το Κίεβο;

Ο Πούτιν δήλωσε για το Κίεβο: ”Πρέπει να επιστρέψουμε εκεί ή όχι; Γιατί κάνω μια τέτοια ρητορική ερώτηση; Είναι σαφές ότι απλώς δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό - μόνο εγώ μπορώ να απαντήσω σ′ αυτό”.

Πούτιν: ”Μας εξαπάτησαν στην συμφωνία για τα σιτηρά”

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι η Μόσχα ”εξαπατήθηκε” όσον αφορά την εφαρμογή των τμημάτων της συμφωνίας που αφορούν τις δικές της εξαγωγές.

Σε μια τηλεοπτική συνάντηση με πολεμικούς ανταποκριτές ο Πούτιν είπε ότι η συμφωνία είχε ως στόχο να βοηθήσει ”φιλικές” χώρες στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αλλά ότι η Ευρώπη ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ουκρανικών σιτηρών και ότι αυτό παρείχε μια βασική πηγή συναλλάγματος στο Κίεβο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι θα συζητήσει το μέλλον της συμφωνίας για τα σιτηρά με ορισμένους Αφρικανούς ηγέτες που αναμένεται να επισκεφθούν τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν σιτηρά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι υποστηρίζει την εντολή του υπουργείου Άμυνας προς τις ρωσικές μισθοφορικές ομάδες που πολεμούν στην Ουκρανία να υπογράψουν συμβόλαια μαζί του πριν από την 1η Ιουλίου, κάτι που η ομάδα Wagner Group αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της Wagner δήλωσε ότι η ομάδα του δεν θα υπογράψει συμβόλαιο, επικαλούμενος αυτό που θεωρεί ως ανικανότητα του υπουργού Άμυνας. Σεργκέι Σοΐγκου, τον οποίο ο Πριγκόζιν έχει επανειλημμένα λοιδορήσει, να διαχειριστεί ομάδες όπως η δική του.

Αλλά ο Πούτιν την Τρίτη κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να δει όλες τις λεγόμενες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες να υπογράψουν και ότι θέλει επίσης να αλλάξει ο νόμος για να νομιμοποιήσει τις δραστηριότητές τους.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστούν οι κοινωνικές εγγυήσεις (για τους μισθοφόρους μαχητές), διότι (επί του παρόντος) δεν υπάρχει σύμβαση με το κράτος και σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Πούτιν στην ομάδα των πολεμικών ανταποκριτών.

«Αυτό πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Με πληροφορίες από alarabiya.net, Guardian, Reuters

Δημοφιλή