ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2019 09:53 EEST

Πούτιν: Η Σαουδική Αραβία ας αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας, σαν την Τουρκία και το Ιράν

«Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται να πάρει μια έξυπνη απόφαση».

Sergei Bobylev via Getty Images

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, υπέδειξε ότι η Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας για να προστατέψει τις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις από επιθέσεις, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα το Ιράν και την Τουρκία, που έχουν προμηθευτεί πυραύλους S-300 και S-400.

«Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται να πάρει μια έξυπνη απόφαση, όπως το Ιράν που αγόρασε τους S-300 και ο κ. Ερντογάν που αποφάσισε να αγοράσει τα πιο προηγμένα συστήματα S-400 Triumph από τη Ρωσία» είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το RT. «Αυτά τα συστήματα είναι ικανά να προστατέψουν οποιεσδήποτε υποδομές στη Σαουδική Αραβία από οποιαδήποτε επίθεση».

Ο Πούτιν απάντησε με αυτόν τον τρόπο σε μια ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη επίθεση κατά σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν, αν και την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Εναντίον των Χούθι μάχεται από το 2015 ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράν χρησιμοποιεί τους S-300 από το 2017, και η Τουρκία άρχισε τον Ιούλιο να παραλαμβάνει τους S-400, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις με τις ΗΠΑ, οδηγώντας στη ματαίωση της προμήθειας του μαχητικού F-35.