Πούτιν: «Έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο» η Ρωσία, μα τέτοια απόφαση δεν λαμβάνεται «βιαστικά»

Νέα ουκρανική επίθεση με drones σε ρωσικά εδάφη.
via Associated Press

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση πως η Ρωσία είναι «από στρατιωτική-τεχνική σκοπιά έτοιμη, φυσικά» για πυρηνικό πόλεμο και ότι εάν οι ΗΠΑ έστελναν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Μόσχα θα το εκλάμβανε ως μείζονα κλιμάκωση του πολέμου.

Μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τη 15η ως τη 17η Μαρτίου, στις οποίες θεωρείται βέβαιο πως θα εξασφαλίσει νέα θητεία, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισήμανε πως δεν θεωρεί πως θα μπορούσε να ληφθεί «βιαστικά» η απόφαση να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος, ούτε βλέπει καμιά ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Από στρατιωτική-τεχνική σκοπιά είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», ανέφερε ο κ. Πούτιν, 71 ετών, σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στο πρώτο κανάλι της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Για τον Ρώσο πρόεδρο, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως εάν ανέπτυσσαν στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος, ή στο ουκρανικό, η Ρωσία θα εκλάμβανε την κίνηση ως «επέμβαση».

Στις ΗΠΑ «υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στο πεδίο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και σε αυτό της στρατηγικής εγκράτειας», ανέφερε ο κ. Πούτιν.

«Κατά συνέπεια, δεν νομίζω πως υπάρχει καμιά βιάση προς αυτό» (σ.σ.: τον πυρηνικό πόλεμο), αλλά «είμαστε έτοιμοι για αυτόν».

Αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων η Ρωσία μπορεί να πράξει το ίδιο, είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν είναι απαραίτητο (...) θα χρειαστεί να το σκεφτούμε, αλλά δεν θα απέκλεια να κάνουμε το ίδιο», είπε ερωτηθείς σχετικά.

Ακόμη, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ουκρανία εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον ρωσικών περιφερειών στην προσπάθειά της να «υπονομεύσει» τις εκλογές του σαββατοκύριακου στη χώρα του.

Οι ουκρανικές επιθέσεις εξηγούνται «πολύ απλά», είπε: έγιναν με φόντο «τις (σ.σ.: ουκρανικές) αποτυχίες στη γραμμή του μετώπου».

«Ωστόσο ο κύριος σκοπός, δεν έχω καμιά αμφιβολία, είναι αν όχι να υπονομεύσουν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, τουλάχιστον να αποπειραθούν να εμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν τους πολίτες να εκφράσουν τη βούλησή τους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 58 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από τις ρωσικές περιφέρειες του Μπέλγκοροντ, του Μπριάνσκ, του Βορονέζ, του Κουρσκ, του Ριαζάν και του Λένινγκραντ.

Νωρίτερα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ριαζάν είχε ανακοινώσει πως ένα διυλιστήριο πετρελαίου στοχοθετήθηκε σήμερα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιφέρειά του, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μόσχας, και πως η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό ανθρώπων και πυρκαγιά.

Δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στοχοθέτησαν σήμερα και άλλες ρωσικές περιφέρειες, κυρίως αυτές του Μπέλγκοροντ, του Μπριάνσκ, του Κουρσκ και του Βορονέζ, που συνορεύουν και οι τέσσερις με την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν τραυματισμούς, όπως ανακοινώθηκε από τις αντίστοιχες περιφερειακές αρχές.

«Το διυλιστήριο πετρελαίου του Ριαζάν δέχθηκε επίθεση από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (...) Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τραυματίες», έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ριαζάν, ο Πάβελ Μάλκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας της επίθεσης «εκδηλώθηκε πυρκαγιά» στο διυλιστήριο αυτό, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καυσίμου στην κεντρική Ρωσία και ελέγχεται από τη γιγάντια πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft.

«Όλες οι υπηρεσίες διάσωσης επιχειρούν επιτόπου», πρόσθεσε ο Μάλκοφ, διευκρινίζοντας ότι μετέβη και ο ίδιος στον τόπο της επίθεσης.

Ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε σήμερα καθώς πλησίαζε σ′ ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτική Ρωσία), ανακοίνωσε μέσω της Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Αλεξάντρ Ντροζντένκο, υπογραμμίζοντας ότι από την επίθεση αυτή «δεν υπήρξαν θύματα ούτε ζημιές».

Ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις δέχθηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Χθες, Τρίτη, ένα διυλιστήριο πετρελαίου επλήγη από ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος και έπιασε φωτιά στη βιομηχανική ζώνη του Κστόβο, στην περιφέρεια του Νίζνι Νόβγκοροντ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Άλλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες, Τρίτη, σε εγκατάσταση καυσίμων στην περιφέρεια του Αριόλ, σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, επίσης έπειτα από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σήμερα, περισσότερα από 30 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν εξάλλου στην περιφέρεια του Βορονέζ. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα μικρές ζημιές σε τοπικές υποδομές, έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Αλεξάντρ Γκούσεφ.

Στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, οκτώ ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν επίσης σήμερα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Αλεξάντρ Μπογκομάζ.

Τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν το πρωί στην περιφέρεια του Κουρσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Ρόμαν Σταροβόιτ.

Τέλος έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια του Μπελγκορόντ, όπου υπέστησαν ζημιές γραμμές ηλεκτροδότησης σε κοινότητες, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δημοφιλή