Πούτιν σε Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι θωρακισμένη από την κρίση φυσικού αερίου χάρη στον αγωγό TurkStream»

Τί συζήτησαν Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανταλλάσσει χειραψία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Σότσι της Ρωσίας 29 Σεπτεμβρίου 2021. Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE IS WORED by TIRD Party.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανταλλάσσει χειραψία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Σότσι της Ρωσίας 29 Σεπτεμβρίου 2021. Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE IS WORED by TIRD Party.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Η Τουρκία είναι θωρακισμένη από την κρίση φυσικού αερίου, που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, διαμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης που διήρκεσε 2 ώρες και 45 λεπτά, στο Σότσι της Ρωσίας (29 Σεπτεμβρίου 2021).

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την υποστήριξή του στον αγωγό, ο οποίος περνά στην Τουρκία από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. ”Και τώρα, που παρατηρούμε διαταραχές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απόλυτα σίγουρη και σταθερή”, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως η ρωσική εταιρεία Gazprom έχει αναφέρει ότι αύξησε τις συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία κατά σχεδόν 160% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream με ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, στις αρχές του 2020.

Sputnik Photo Agency via Reuters

Πούτιν: ”Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τη θετική εξέλιξη στις διμερείς μας σχέσεις”

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, εξάλλου, υπενθύμισε ότι ήταν σε συνεχή επαφή με τον Ερντογάν παρά το γεγονός ότι δεν είχαν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο εδώ και 1,5 χρόνο λόγω της επιδημίας.

″Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την θετική εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων. Τα σχετικά θεσμικά όργανα και οργανισμοί μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή προς όλες τις κατευθύνσεις”, δήλωσε ο Πούτιν.

”Μόλις παρατήρησα ότι όταν προετοιμαζόμουν για τη συνάντηση μαζί σας, πέρυσι είχαμε μια πτώση του κύκλου εργασιών του εμπορίου κατά περισσότερο από 20%. Και φέτος, μόλις σε 9 μήνες, 8,5 μήνες για την ακρίβεια, η ανάπτυξη ήταν πάνω από 50%. Δηλαδή, όχι μόνο αντισταθμίσαμε όλα όσα χάσαμε κατά την χρονιά της πανδημίας, αλλά επίσης αυξήσαμε κατά περισσότερο από 30%”, σημείωσε ο Πούτιν.

Όσον αφορά τις συναντήσεις του με τον Ερντογάν, ο Πούτιν είπε: ”Οι συναντήσεις μας δεν πάνε πάντα ομαλά, αλλά τα σχετικά θεσμικά όργανα και οργανισμοί των χωρών μας μπορούν να φτάσουν σε συναίνεση”.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ”οι επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται”. ”Έχουμε τουρκικές επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και ρωσικές επενδύσεις στην τουρκική οικονομία ύψους 6,5 δισ. δολαρίων”, σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

”Η συνεργασία μας συνεχίζεται με επιτυχία στα διεθνή ζητήματα”

Η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται επιτυχώς στα διεθνή ζητήματα, τόνισε επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν: ”Η συνεργασία μας (με την Τουρκία) συνεχίζεται με επιτυχία στον διεθνή στίβο. Εννοώ τις θέσεις μας τόσο για τη Συρία όσο και για τη Λιβύη. Για το ρωσικό-τουρκικό έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, ο Πούτιν είπε: ”Αυτή η συνεργασία είναι ένα σημαντικό στοιχείο τόσο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός όσο και για την επίτευξη μιας ισχυρότερης διαρκούς ειρήνης στο μέλλον.”

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, αναφέρθηκε και στο πως η πανδημία έβλαψε σοβαρά τον τουριστικό τομέα καθώς 6,8 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2019, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 1,5 εκατομμύρια το 2020.

″Τώρα η κατάσταση επιστρέφει σιγά σιγά στο φυσιολογικό. 2,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους. Αυτό, φυσικά, εξαρτάται επίσης από τη συνεργασία μας στον αγώνα κατά του κορονοϊού”.

via Associated Press

Eρντογάν: ”Οι σχέσεις μας είχαν διακυμάνσεις αλλά πλέον είναι πολύ καλές και θα γίνουν ακόμα καλύτερες”

Ο Ερντογάν από τη μεριά του ευχαρίστησε του τον πρόεδρο της Ρωσίας για την βοήθεια της στο πόλεμο κατά των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Τουρκία το καλοκαίρι και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους Ρώσους πιλότους που έχασαν τη ζωή τους κατά την προσπάθεια της κατάσβεσης τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας εκδηλώνονται με πολύ διαφορετικούς τρόπους στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και εμπορικό τομέα, και πρόσθεσε: «Παρόλο που υπάρχουν ορισμένα σκαμπανεβάσματα στις εμπορικές μας σχέσεις, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Πιστεύω ότι θα γίνουν ακόμα καλύτερες. Ειδικά στον τουρισμό. ”Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την υποστήριξη. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την προτίμηση των Ρώσων φίλων μας στην Τουρκία », είπε.

″Σε ένα χρόνο θα εγκαινιάσουμε την πρώτη μονάδα στον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου”

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu της Τουρκίας που βρίσκεται υπό κατασκευή: ”Νομίζω ότι το επόμενο έτος θα μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε την πρώτη μονάδα. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα. Εργάζονται 13 χιλιάδες άνθρωποι, 10 χιλιάδες από αυτούς Τούρκοι, 3 χιλιάδες Ρώσοι, αλλά σχεδόν όλοι έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία. Αυτό, φυσικά, ενισχύει επίσης τις μεταξύ μας σχέσεις ».

Η ”σπόντα” για τις ΗΠΑ και τους S-400

Σε μια ξεκάθαρη αναφορά στις αντιρρήσεις των Αμερικανών για αγορά των ρωσικών S-400, ο Ερντογάν τόνισε πως δεν σκοπεύει να κάνει βήμα πίσω και πως προσβλέπει σε στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία: ”Ένα άλλο ζήτημα είναι, φυσικά, τα βήματα που έχουμε κάνει μαζί στην αμυντική βιομηχανία. Είναι επίσης χρήσιμο να μιλάμε για αυτό επίσης. Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ορισμένοι άνθρωποι μας ρώτησαν για κάποια συγκεκριμένα θέματα. Τους έχουμε ήδη δώσει την απαραίτητη απάντηση. Λόγω των βημάτων που έχουμε κάνει μαζί ήδη, είναι αδύνατο να επιστρέψουμε. Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη για εμάς να συνεχίσουμε στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας ενισχύοντας τες μέρα με τη μέρα. Τα βήματα που κάνουμε μαζί στη Συρία έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Η ειρήνη αυτού του τόπου εξαρτάται επίσης από τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στο Σότσι από τον επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών Χακάν Φιντάν, τον Διευθυντή Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν και τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν.

Πηγές: Reuters, Anadolu

Δημοφιλή