Ποια είναι η επόμενη διαστημική αποστολή της Ινδίας μετά την προσελήνωση του Chandrayaan-3

Ετοιμάζεται το Aditya-L1.
AMIT DAVE via Reuters

Μετά την επιτυχή προσελήνωση του Chandrayaan-3, η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή της- και αυτή τη φορά στόχος είναι ο Ήλιος.

Το Aditya-L1, το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο για ηλιακές μελέτες της Ινδίας, ετοιμάζεται για εκτόξευση στο διαστημοδρόμιο της Σριχαρικότα, είπε η ινδική διαστημική υπηρεσία (ISRO) σε δημοσιογράφους, ενώ ήταν ακόμα σε εξέλιξη οι πανηγυρισμοί για την επιτυχία της αποστολής στη Σελήνη.

«Σχεδιάζουμε εκτόξευση την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου» είπε ο Σ. Σομανάθ, πρόεδρος της ISRO.

Τι θα κάνει το Aditya-L1

Παίρνοντας το όνομά του από τη θεότητα του Ήλιου στον Ινδουϊσμό, το σκάφος αυτό είναι το πρώτο διαστημόπλοιο της Ινδίας με στόχο τον Ήλιο. Σκοπός είναι η μελέτη των ηλιακών ανέμων, που προκαλούν διαταράξεις στη Γη (σέλας, aurora). Πιο μακροπρόθεσμα, τα δεδομένα από την αποστολή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της επίδρασης του Ήλιου στα κλιματικά μοτίβα της Γης.

Πρόσφατα ερευνητές είπαν πως το Solar Orbiter των ΕΟΔ/ NASA είχε εντοπίσει πολλές σχετικά μικρές εκτοξεύσεις φορτισμένων σωματιδίων κατά διαστήματα από το στέμμα του Ήλιου, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να «πέσει φως» στην προέλευση του ηλιακού ανέμου.

Πόσο μακριά θα ταξιδέψει

Εκτοξευόμενο με τον πύραυλο PSLV, το Aditya-L1 θα ταξιδέψει περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε περίπου τέσσερις μήνες για να μελετήσει την ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Θα κατευθυνθεί προς ένα διαστημικό «πάρκινγκ», όπου τα αντικείμενα τείνουν να μένουν σταθερά, καθώς εκεί εξισορροπούνται μεταξύ τους οι βαρυτικές δυνάμεις, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου για το διαστημόπλοιο: Πρόκειται για τα αποκαλούμενα σημεία Λαγκράνζ (Lagrange).

Πόσο θα κοστίσει η αποστολή

Το 2019 η κυβέρνηση ενέκρινε χρηματοδότηση περίπου 46 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποστολή Aditya-L1. Η ISRO δεν έχει δώσει επίσημη ενημέρωση για το κόστος της.

Η ινδική διαστημική υπηρεσία φημίζεται για την ανταγωνιστικότητά της από άποψης κόστους, κάτι που ελπίζεται πως θα ενισχύσει τη διαστημική βιομηχανία της χώρας.

Η αποστολή Chandrayaan-3, που προσεδάφισε διαστημόπλοιο στον σεληνιακό νότιο πόλο, είχε προϋπολογισμό περίπου 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή