Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό μας επιτίθεται στην Covid 19 και ποια όχι

Κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν ένα άσχημο κρύωμα, ενώ άλλοι νιώθουν πολύ χειρότερα.
Since the pandemic began, Covid has come to encompass a whole range of symptoms
Fajrul Islam via Getty Images
Since the pandemic began, Covid has come to encompass a whole range of symptoms

Φαίνεται ότι όλοι έχουν αναπτύξει διαφορετικά συμπτώματα Covid τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η επιστήμη πίσω από αυτά μπορεί να μας πει πολλά για την ανοσολογική μας απόκριση.

Όταν ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2019, τα άτομα που βρέθηκαν θετικά παρουσίασαν υψηλή θερμοκρασία, ξηρό, συνεχή βήχα και έχασαν την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης.

Καθώς εμφανίστηκαν διαφορετικές παραλλαγές και ο γενικός πληθυσμός άρχισε να εμβολιάζεται, τα συμπτώματα της Covid άρχισαν να αλλάζουν και να εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους.

Παρόλο που ... επιπλέον συμπτώματα στα επίσημα ”σημάδια” της λίστας Covid - συμπεριελάμβαναν πονοκέφαλο, πονόλαιμο και βουλωμένη μύτη ή καταρροή - άλλοι οργανισμοί σημείωσαν για πρώτη φορά αυτά τα συμπτώματα πέρυσι.

Επιπλέον, υπάρχει η σύγχυση μεταξύ του πότε εμφανίζουμε συμπτώματα και του πότε είμαστε πραγματικά θετικοί, για να μην αναφέρουμε το φαινόμενο των ασυμπτωματικών ατόμων.

Ιδού οι εξηγήσεις πίσω από αυτά τα ιδιαίτερα συγκεχυμένα στοιχεία που αφορούν την Covid.

Τι σημαίνει λοιπόν το ότι χάσαμε την όσφρησή μας;

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος δ.ρ Μάικλ Μίνα εξήγησε στο Twitter ότι τα αρχικά συμπτώματα της Covid, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας όσφρησης ή γεύσης και των αναπνευστικών προβλημάτων, σημαίνουν ότι ο ιός μας επιτίθεται πριν ξεκινήσει (να αντιδρά) το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Τα συμπτώματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν ότι ο ιός καταστρέφει τα κύτταρά μας (απώλεια όσφρησης, δυσκολία στην αναπνοή...)».

Τι συμβαίνει αν εμφανίσουμε συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα;

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, τα οποία έχουν γίνει πιο κοινά καθώς η πανδημία έχει εξελιχθεί, συνήθως δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντεπιτίθεται πριν ο ιός μπορέσει να «πάρει το πάνω χέρι».

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Τα συμπτώματα (όπως του κρυολογήματος) μπορεί να σημαίνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας επιτίθεται στον ιό προτού προλάβει να επεκταθεί».

Ακόμη και τον Ιούνιο του 2021, η μελέτη για τη Covid του ZOE Covid Study σημείωσε επίσης ότι τα εμβολιασμένα άτομα που βρέθηκαν θετικά ήταν «πιο πιθανό να αναφέρουν το φτέρνισμα ως σύμπτωμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν».

Τα εμβολιασμένα άτομα θα έχουν αυξημένη ανοσολογική απόκριση λόγω του εμβολίου, ακόμα κι αν δεν είχαν προηγουμένως Covid.

Όπως τόνισε η συγκεκριμένη μελέτη: «Τα εμβολιασμένα άτομα βιώνουν τα ίδια είδη συμπτωμάτων με τα μη εμβολιασμένα άτομα, αλλά η ασθένειά τους είναι πιο ήπια και πιο σύντομη. Γνωρίζουμε επίσης ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ασυμπτωματική Covid-19 αφού λάβουν εμβόλιο».

Μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα από παραλλαγή σε παραλλαγή

Η μελέτη του ZOE Covid επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Ομικρον έχουν συνήθως συμπτώματα για μικρότερο χρονικό διάστημα και είναι λιγότερο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί με παραλλαγή Δέλτα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα που έπασχαν από τη Ομικρον είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να αναφέρουν πυρετό, βήχα ή απώλεια ή αλλαγή στη γεύση ή την όσφρηση από όσους πάσχουν από την Δέλτα.

Η Ομικρον πιστεύεται ότι είναι καλύτερη ως προς την αποφυγή του ιού που προκαλεί η ανοσολογική απόκριση του σώματος σε σύγκριση με την Δέλτα, αλλά προκαλεί επίσης μια λιγότερο σοβαρή ασθένεια - για παράδειγμα, τα τελευταία ευρήματα του ZOE Covid Study υποδεικνύουν ότι τα συμπτώματα της Ομικρον διαρκούν κατά μέσο όρο 6,9 ημέρες ενώ της Δέλτα συνήθως 8,9 ημέρες.

Ωστόσο, ο δρ Ντέιβιντ Στρέιν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ πιστεύει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει για άλλη μια φορά τώρα που έχει εμφανιστεί το στέλεχος BA.2 του Omicron.

Οπως ανέφερε «Οι άνθρωποι μένουν στο νοσοκομείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το προσωπικό είναι θετικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επομένως μεσολαβεί περισσότερος χρόνος πριν επιστρέψουν στην εργασία τους».

Λοιπόν, τι σημαίνουν όλα αυτά;

Αν και διαφορετικές παραλλαγές μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα, ο επιδημιολόγος Μάικλ Μίνα εξηγεί ότι είναι ακόμα σημαντικό να λάβουμε υπόψη ποιες από αυτές μας επηρεάζουν.

Όπως ο ίδιος εξηγεί: «Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουμε να λέμε ”(έχω) συμπτώματα” σαν να είναι όλα ίδια. Δεν είναι!»

«Εάν λόγω του ιού καταστρέφονται τα κύτταρα μας - τότε τα συμπτώματα ξεκινούν στο μέγιστο φορτίο του ιού.

Εάν ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τα συμπτώματα ξεκινούν συχνά νωρίς πριν ο ιός επεκταθεί».

Στη συνέχεια, ο Μίνα αναφέρθηκε σε ένα γράφημα που εξηγεί γιατί, εάν παρουσιάσουμε επαναμόλυνση, το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα πρέπει να ”αναγνωρίσει” γρήγορα τον ιό, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσολογικά συμπτώματα.

Ο ιός μπορεί ακόμη να μας μολύνει και μετά, αλλά τα συμπτώματά μας θα έχουν ήδη «εμφανιστεί», εξηγεί.