Ποιο είναι το παιδικό βιβλίο που έχουμε ξεφυλλίσει περισσότερο

Με αφορμή την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μια νηπιαγωγός, μια δημοσιογράφος και μια εκπαιδευτικός κάνουν την επιλογή τους.
«Αν ερχόσουν στη Γη»
Εκδόσεις Διόπτρα
«Αν ερχόσουν στη Γη»

Τι κάνει αλήθεια ένα παιδικό βιβλίο καλό; Να έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις; Να έχει πάρει καλές κριτικές; Να έχει βραβευτεί; Ισως όλα αυτά μαζί μα πρώτον και καλύτερο να έχουν ξεφυλλιστεί οι σελίδες του πολλές φορές από μικρούς και μεγάλους. Γι′ αυτό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, Παρασκευή 2 Απριλίου, η HuffPost έδωσε το λόγο στην διευθύντρια του Νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη, Ελένη Γερουλάνου, την δημοσιογράφο, Ελεωνόρα Ορφανίδου και την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Αγγελική Μάνου να μας πουν για το βιβλίο που έχουν ξεχωρίσει και απολαύσει να διαβάζουν - με παιδιά ή μη. Να τι μας είπαν:

«Αν ερχόσουν στη Γη»
Εκδόσεις Διόπτρα
«Αν ερχόσουν στη Γη»

«Χωρίς δεύτερη σκέψη επιλέγω το βιβλίο της Σοφί Μπλακάλ ”Αν ερχόσουν στη Γη” που μεταφράστηκε από τις εκδόσεις Διόπτρα», μας λέει η Ελένη Γερουλάνου. «Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεις σε δέκα λεπτά αλλά μπορείς να σταθείς σε κάθε σαλόνι του για δέκα λεπτά».

Η Ελένη Γερουλάνου, είναι διευθύντρια του Νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη, ιδρυτικό μέλος και διαχειρίστρια του Library4all και συγγραφέας. Δείτε τα βιβλία που έχει συγγράψει εδώ. Το βιβλίο της «Ενας αρκούδος μια φορά» σε εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή (Πατάκης) απέσπασε λογοτεχνικό βραβείο 2019 του ηλεκτρονικού περιοδικού Αναγνώστη.

21 +1 για το 1821
εκδόσεις Παπαδόπουλος
21 +1 για το 1821

«Η 13χρονη κόρη μου, η Κλειώ, συμμετέχει στους εορτασμούς του σχολείου της για το ’21. Μολονότι την προετοιμασία των εκδηλώσεων ανέλαβε (κυρίως) η ομάδα της Ιστορίας, η ίδια πρότεινε (και με ενθουσιασμό έγινε δεκτό) να γράψει ένα διήγημα για το 1821, και μάλιστα εντός του ιστορικού χώρου αλλά έξω από το πλαίσιο των επιφανών ηρώων. Ζήτησε να γράψει για ένα παιδί που επιβίωσε από τη σφαγή της Χίου, μεταφέρθηκε με ψαριανό καράβι στα Ψαρά, τα οποία επίσης καταστράφηκαν, και ενήλικος πια έγινε υπασπιστής του Όθωνα. Πρόσθεσε και μια ωραία ζωγραφιά», αναφέρει η Ελεωνόρα Ορφανίδου.
«Έμπνευσή της ήταν το βιβλίο των Εκδόσεων Παπαδόπουλος “21+1 – Συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες -εικονογραφούν για το 1821″. Διάβασε για τον Αγγελή τον ήρωα του Θοδωρή Παπαϊωάννου στην ιστορία με τίτλο ”Τρύπιες Κάλτσες, Μπαλωμένα Τσαρούχια”, για τον Κωστή, τον ”Χιονοκλέφτη” της Ελένης Κατσαμά, για τη Λένα από το ”Αϊβαλί” του Πάνου Τσερόλα. Και μετά είδε προσεκτικά τις ζωγραφιές. Του Φίλιππου Φωτιάδη, του Βασίλη Σελιμά, της Μάρως Κατσίκα. Και ζωγράφισε το δικό της παιδί!
Σπουδαίοι θεωρητικοί σήμερα υποστηρίζουν ότι η λογοτεχνία είναι συμβατή με την Ιστορία και ότι αποτελεί ψευτοδίλημμα ο κάθετος διαχωρισμός της από τη μυθοπλασία. Νομίζω πως οι 21+1 ιστορίες που διαβάσαμε κατατείνουν σε αυτό και πως τα παιδιά το αντιλαμβάνονται».

Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος, Προϊσταμένη Προγράμματος (τομέας Πολιτισμού) Ρ/Σ Αθήνα 984 fm.

Ο μικρός πρίγκιπας
Μεταίχμιο
Ο μικρός πρίγκιπας

Η Αγγελική Μάνου διαλέγει τρία κλασσικά που έχουν αγαπήσει μικροί και μεγάλοι και μας εξηγεί γιατί:

Ο Μικρός Πρίγκηπας - Antoine de Saint-Exupery (εκδόσεις Μεταίχμιο)

«Ο Μικρός Πρίγκιπας του Εξυπερί, είναι ένα διαχρονικό παραμύθι, ωδή στον άνθρωπο, την αφοσίωση και τη φιλία. Μια τρυφερή ιστορία για μεγάλους που κάποτε υπήρξαν παιδιά αλλά και για παιδιά, που κρύβει ένα σπουδαίο μυστικό: ”… Μόνο με την καρδιά βλέπεις αληθινά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια”».

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα – Μενέλαος Λουντέμης

«Είναι καλά κλειδωμένο στις αναμνήσεις των παιδικών μου αναγνωσμάτων. Ο Μέλιος, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, κυνηγάει με πάθος τα όνειρά του και κανένα εμπόδιο δε σβήνει τη δίψα του για μάθηση».

Παραμύθι χωρίς όνομα – Πηνελόπη Δέλτα

«Μπορεί να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του ένα έθνος και μια χώρα; Η δική μας Πηνελόπη Δέλτα, αναφερόμενη σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, δίνει την απάντηση μέσα από το αλληγορικό παραμύθι που δεν έχει όνομα αλλά έχει διαχρονική ταυτότητα».

Η Αγγελική Μάνου, είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας των βιβλίων «Ο παππούς κι η γιαγιά θέλουνε μια αγκαλιά» και «Η νεράιδα Ευγενία και το τζίνι Βοηθεία!» (εκδόσεις Υδροπλάνο).