Οι ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως και η Κομισιόν επιμένουν σε κινήσεις για το θεαθήναι παρά για την ουσία.
picture alliance via Getty Images

Του Μιχάλη Μαθιουλάκη, αναλυτή ενεργειακής στρατηγικής, Ακαδημαϊκού Διευθυντή του Greek Energy Forum και Επιστημονικού Συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ για θέματα ενέργειας.

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο που πρόσφατα ανακοίνωσε η Κομισιόν πως θα προτείνει στα κράτη-μέλη μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο ως ένα αστείο παρά ως μια σοβαρή προτεινόμενη λύση στην ενεργειακή κρίση που ταλαιπωρεί τους ευρωπαίους πολίτες εδώ και δεκαπέντε μήνες. Είναι προφανές άλλωστε πως ένα πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh τη στιγμή που οι τρέχουσες τιμές είναι στα 120 ευρώ/MWh, δεν είναι κάτι άλλο παρά μια άχρηστη άσκηση επί χάρτου της Κομισιόν. Παρεμπιπτόντως, μια μέρα πριν την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι τιμές ήταν στα 110 ευρώ ενώ μετά την ανακοίνωση εκτινάχθηκαν στα 135 ευρώ/MWh.

Μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. που ζητάνε διακαώς ένα πλαφόν εδώ και μερικούς μήνες, δηλώνουν εξοργισμένοι, λένε πως σε αυτά τα επίπεδα το πλαφόν δεν θα μειώσει τις τιμές, και ζητούν να κατέβει το όριο στα 150-200 ευρώ/MWh.

Δηλαδή με τις τρέχουσες τιμές στα 120 ευρώ, οι ευρωπαίοι πολιτικοί θεωρούν πως αν μπει ένα πλαφόν πχ στα 180 ευρώ θα πέσουν οι τιμές;

Βρισκόμαστε περισσότερο από ένα χρόνο μέσα στην κρίση, και οι ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως άλλωστε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αδυνατούν να αντιληφθούν τους δομικούς λόγους της ανόδου και της πτώσης των τιμών και συνεχίζουν να επιμένουν σε κινήσεις για το θεαθήναι παρά για την ουσία.

Να μη ξεχνάμε επίσης, πως όλοι όσοι σήμερα διαμαρτύρονται για το ψηλό πλαφόν των 275 ευρώ, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου (με τις τιμές στα 300 ευρώ), προέβλεπαν ένα μαύρο χειμώνα, με συνέχιση της ανόδου των τιμών από τις «κακές» αγορές που «αισχροκερδούσαν». Τώρα που αυτές οι «κακές» αγορές έριξαν τις τιμές, οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ως δεδομένα τα 120 ευρώ, (για τα οποία δεν συνέβαλλαν σε τίποτα), οπότε το πλαφόν στα 275 τους εξαγριώνει…

  • Η αγορά έχει κάνει τους τελευταίους τρεις μήνες αυτό που οι πολιτικοί δεν μπορούσαν να κάνουν εδώ και ένα χρόνο: αποτίμησε τους φόβους ζήτησης-προσφοράς ως φθίνοντες και έτσι έπεσαν οι τιμές.
  • Θλιβερό είναι επίσης να ακούει κανείς από επίσημα χείλη σε όλη την Ευρώπη, να αναμασούν πως η πτώση των τιμών οφείλεται στον ήπιο χειμώνα. Εννοούν δηλαδή, πως η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που έχει βιώσει η Ευρώπη από τη δεκαετία του ’70, έχει ξεπεραστεί επειδή για τρεις εβδομάδες έβγαλε λίγο ήλιο…
  • Αν θέλουμε να δούμε τη δομή και να ξεφύγουμε από την επιφάνεια, οφείλουμε να καταλάβουμε πως η πτώση των τιμών οφείλεται στις εκτιμήσεις των αγορών για τη φθίνουσα σχέση ζήτησης-προσφοράς μέσα στον χειμώνα.
  • Η δε φθίνουσα αυτή σχέση σχετίζεται με το άλλο μεγάλο γεγονός της χρονιάς που είναι η είσοδος σε μια μεγάλη οικονομική ύφεση με πληθωρισμούς και επιτόκια σε ύψη που η Ευρώπη είχε να δει εδώ και δεκαετίες.
  • Με βάση αυτό, οφείλουμε να εστιάσουμε στο πως θα επηρεαστούν αυτές οι εκτιμήσεις από την οικονομική ύφεση στην οποία μπαίνει η Ευρώπη και όλος ο κόσμος.
  • Εάν το μέγεθος της ύφεσης είναι τόσο μεγάλο όσο δείχνει, τότε είναι ασφαλές να πούμε πως οι τιμές της ενέργειας έχουν ακόμα να πάνε πολύ πιο χαμηλά από τα σημερινά επίπεδα.
  • Με αυτό το δεδομένο, σε όποιο ύψος και να μπουν τα σχεδιαζόμενα από την ΕΕ πλαφόν σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, θα είναι άχρηστα καθώς θα τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, και έτσι μόνο προβλήματα θα δημιουργούν....

Δημοφιλή