ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/03/2021 18:40 EET | Updated 08/03/2021 18:46 EET

Ποιοι θα εμβολιαστούν μέχρι το Πάσχα

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων 57 κρίσιμων ημερών.

Getty

Την είδηση της χορήγησης του εμβολίουτης AstraZeneca για τον κορονοϊόκαι στους πολίτες άνω των 65 ετών στην Ελλάδα επιβεβαίωσε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα (8/3).

Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και νέες γνώσεις προστίθενται σχετικά με τα εμβόλια ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα που αφορούν στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είναι ασφαλές ανοσογόνο και αποτελεσματικό και προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου και βοηθάει στη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι μελέτες αρχικά περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών και η Επιτροπή Εμβολιασμού στην Ελλάδα, αποφάσισε τη χορήγηση του εμβολίου από 18 έως 64 ετών. Ωστόσο αυτές οι συστάσεις τροποποιήθηκαν και σήμερα, έχουν προδημοσιευθεί τρεις μελέτες για την αποτελεσματικότητα σε άτομα άνω των 65 ετών. Το ίδιο θα γίνει και στην χώρα μας είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σημείωσε ακόμα, ότι η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν εμβολιάζονται. Ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση στην πρόθεση εμβολιασμού από τον Νοέμβριο είπε, τονίζοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού.

57 κρίσιμες ημέρες

Σήμερα, Δευτέρα, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 30.000 εμβολιασμοί, ενώ συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 1.120.000, ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Περίπου 747.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ 373.000 άνθρωποι έχουν κάνει και τις 2 δόσεις,

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 68%.

Eurokinissi

 

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υπάρχει για τις 57 κρίσιμες ημέρες που ακολουθούν μέχρι το Πάσχα.

Οπως είπε, έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Εντός Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων για εμβολιασμό καθώς και για τις ηλικιακές κατηγορίες 70-74 και 65-69.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειοψηφία των ευπαθών ομάδων και των ατόμων άνω των 60 θα έχει εμβολιασθεί μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, καθώς παρατηρείται και αύξηση της συμμετοχής.