Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις κοντά σε νοσοκομεία στη Γάζα

Εκρήξεις κοντά σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα. Έκκληση Μακρόν να μη σκοτώνονται άμαχοι. Το Ισραήλ αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών της 7ης Οκτωβρίου, στους 1.200.
via Associated Press

Εκρήξεις και συγκρούσεις αναφέρονταν κοντά σε νοσοκομεία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν κοντά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, όπου θεωρείται ότι βρίσκεται αρχηγείο της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Εκπρόσωπος του ελεγχόμενου από τη Χαμάς υπουργείου Υγείας υποστήριξε ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα (το μεγαλύτερο της Γάζας) είχε μείνει από καύσιμα, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα νεογέννητο, ενώ αναφέρθηκε και πως η λειτουργία του αναστελλόταν. Από πλευράς τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως παρατείνονταν οι ανθρωπιστικές παύσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να διαφεύγουν άμαχοι προς τον νότο, με την οδό Σαλαχεντίν να ανοίγει προς τα νότια για επτά ώρες συνολικά και «τακτικές παύσεις σε στρατιωτικές δραστηριότητες» στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια από τις 10 πμ ως τις 2 μμ ώστε να φτάσουν οι άμαχοι στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Εικόνες έδειχναν τεθωρακισμένα να ανοίγουν πυρ κοντά στο νοσοκομείο παιδιών Αλ Ράντισι, ενώ το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει πως επιχειρεί κοντά στο Αλ Σίφα, όπου η Χαμάς θεωρείται ότι διατηρεί σημαντικό κέντρο διοίκησης. Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) είπε πως δεν ανοίγουν πυρ εναντίον νοσοκομείων, μα αν μέλη της Χαμάς εξαπολύσουν πυρά μέσα από νοσοκομεία, «θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Στο μεταξύ, γιατροί αναφέρουν καταστροφική κατάσταση στο νοσοκομείο, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια ασθενών και ιατρικού προσωπικού στο Αλ Σίφα. Ο ΠΟΥ είπε πως το νοσοκομείο βομβαρδιζόταν. Σημειώνεται πως είχαν γίνει πρόσφατα ανακοινώσεις περί παύσεων στις συγκρούσεις στη βόρεια Γάζα προκειμένου να απομακρύνονται άμαχοι και να περνά ανθρωπιστική βοήθεια.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι έλαβαν χώρα ισραηλινά πλήγματα σε ή κοντά σε τέσσερα νοσοκομεία και ένα σχολείο την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 άτομα. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε ότι 20 νοσοκομεία στη Γάζα ήταν εκτός λειτουργίας.

Από πλευράς του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε στο BBC πως στη Γάζα βομβαρδίζονται και σκοτώνονται μωρά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει. Παράλληλα τόνισε πως η Γαλλία καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Από πλευράς του το Ισραήλ αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, από 1.400 σε 1.200. Σύμφωνα με τις ελεγχόμενες από τη Χαμάς αρχές της Γάζας, πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, μεταξύ των οποίων πάνω από 4.500 παιδιά.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις λένε πως από τότε που άρχισε η χερσαία επιχείρηση έχουν καταληφθεί 11 φυλάκια της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, σε νυχτερινές επιχειρήσεις, δυνάμεις της ταξιαρχίας Ναχάλ βρήκαν και κατέστρεψαν είσοδο τούνελ κοντά σε σχολείο, ενώ η 215η Ταξιαρχία εντόπισε ομάδα μελών της Χαμάς που πλησίαζε μέλη της ταξιαρχίας Γκιβάτι και κατεύθυνε αεροσκάφος εναντίον τους. Το ισραηλινό ναυτικό πραγματοποίησε και αυτό πλήγματα τη νύχτα, στοχεύοντας κτίρια που χρησιμοποιούνται από μέλη της Χαμάς.

Η Σαουδική Αραβία διοργανώνει κοινή αραβική – ισλαμική σύνοδο στο Ριάντ- για την ακρίβεια, θα γίνονταν σύνοδοι του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Αραβικού Συνδέσμου, μα το σαουδαραβικό ΥΠΕΞ είπε πως η κοινή σύνοδος θα τις αντικαταστήσει λόγω των συνθηκών. Στο μεταξύ, στα σύνορα με το Λίβανο οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν άλλους επτά μαχητές της Χεζμπολάχ, με το σύνολο των νεκρών της οργάνωσης να φτάνει τους 78.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, Times of Israel

Δημοφιλή