Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζουν τη σύγκρουση τα όπλα που στέλνει η Δύση

Πώς περνούν στη χώρα, τι ρόλο παίζουν.
via Associated Press

Η αποτελεσματικότητα και η επίδραση που έχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία τα όπλα που στέλνει η Δύση για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής είναι το αντικείμενο δημοσιεύματος του BBC.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν δώσει στη δημοσιότητα σειρά από βίντεο με καταρρίψεις ρωσικών ελικοπτέρων από αντιαεροπορικούς πυραύλους. Σε ένα εξ αυτών, από την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται ένα ρωσικό ελικόπτερο να πετά χαμηλά, λίγο πάνω από τα δέντρα, και να πλήττεται από αντιαεροπορικό πύραυλο, με αποτέλεσμα τη συντριβή και καταστροφή του μέσα σε μια μπάλα φωτιάς.

Καθώς ρωσικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα καταστρέφονται από τις ουκρανικές δυνάμεις, στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν στοιχεία πως όπλα τα οποία έχουν αποσταλεί τον τελευταίο καιρό από τη Δύση χρησιμοποιούνται ήδη.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής σε θέματα αεροπορικής ισχύος στο Royal United Services Institute λέει ότι έχουν υπάρξει οπτικές επιβεβαιώσεις για καταρρίψεις τουλάχιστον 20 ρωσικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ελικοπτέρων και αεροπλάνων. Αυτά είναι σημαντικά λιγότερα από αυτά που ισχυρίζεται το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας (48 αεροπλάνα και 80 ελικόπτερα), αλλά ακόμα και έτσι φαίνεται πως η Ρωσία δεν έχει πάρει τον έλεγχο του ουρανού.

Η Ουκρανία έχει υποστεί και αυτή απώλειες, μα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε στο BBC πως η Ρωσία ως τώρα δεν έχει καταφέρει να καταστρέψει τις αεράμυνες και την πολεμική αεροπορία της χώρας- ενώ σημείωσε επίσης πως το ότι η Ουκρανία διατηρεί αεράμυνες αναγκάζει ήδη ρωσικά αεροσκάφη να πετούν τη νύχτα για να αποφεύγουν τον εντοπισμό. Υπενθυμίζεται πως όταν άρχισε η ρωσική εισβολή η Ουκρανία είχε πολύ λιγότερα αεροσκάφη από αυτά που είχε συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα η Ρωσία.

Τα MANPADS (φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι, που εκτοξεύονται από τον ώμο) είναι μόνο μία κατηγορία από τα είδη όπλων που η Δύση προμηθεύει στην Ουκρανία. Μεταξύ των MANPADS είναι οι διάσημοι πύραυλοι Stinger, που προκάλεσαν πολύ βαριές απώλειες στα σοβιετικά αεροσκάφη στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980. Οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι γνωστοί, μα την προηγούμενη εβδομάδα ο Γουάλας είχε πει στο BBC ότι η Δύση είχε παραδώσει «χιλιάδες» αντιαρματικά όπλα και «πάνω από 1.000» Stinger. Το CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, έκανε λόγο για 17.000 αντιαρματικά όπλα και 2.000 Stinger, που έχουν αποσταλεί από τις ΗΠΑ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Μεταξύ των αντιαρματικών που έχουν αποσταλεί είναι οι αμερικανικοί πύραυλοι Javelin και οι βρετανικοί NLAW (next generaion light anti-tank weapon). Σχολιάζοντας αναφορές πως ήδη χρησιμοποιούνται κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων, ο Γουάλας είπε πως «έχουμε ανέκδοτα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν αυτό».

Οι περισσότερες χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία άρχισαν να το κάνουν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Συνολικά 14 χώρες έχουν προμηθεύσει όπλα, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Φινλανδία (που έχουν μακρά ιστορία ουδετερότητας και δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ), αλλά και η Ελλάδα. Η Γερμανία έχει στείλει επίσης 1.000 αντιαρματικά και 500 Stinger, ενώ οι χώρες της Βαλτικής έχουν στείλει και αυτές χιλιάδες όπλα, περιλαμβανομένων Stinger και Javelin (η Ουκρανία λέει πως έχει ήδη καταστρέψει πολλά ρωσικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα). Άλλες παραδόσεις περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες τυφέκια εφόδου, πολυβόλα, αντιαρματικές νάρκες και πυρομαχικά, καθώς και κράνη, αλεξίσφαιρα και ιατρικές προμήθειες.

Ως προς το πώς φτάνουν τα όπλα στη χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι βοηθά στη «διευκόλυνση» των παραδόσεων όπλων, ωστόσο, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εστιάζουν στην ανατολική Ουκρανία, και η ροή ανθρώπων και προμηθειών από τα δυτικά της χώρας συνεχίζεται μέσω γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Το BBC επικοινώνησε με τα υπουργεία Άμυνας της Εσθονίας, της Σουηδίας και της Δανίας, που επιβεβαίωσαν ότι τα φορτία όπλων τους είχαν ιχνηλατηθεί και είχαν φτάσει επιτυχώς στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ως προς τον βαθμό που επηρεάζουν τον πόλεμο, στο δημοσίευμα σημειώνεται πως μπορούν να κάνουν διαφορά, μα μόνο εφόσον η Ουκρανία συνεχίζει να έχει ένοπλες δυνάμεις ικανές να τα χρησιμοποιούν. Ο Μπρονκ λέει ότι η δυνατότητα της Ουκρανίας να διατηρεί κάποια από τα παλαιότερα, σοβιετικής προέλευσης αντιαεροπορικά της (μεγαλύτερης εμβέλειας) έχει αναγκάσει τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν χαμηλότερα, κάτι που τα καθιστά ευάλωτα στα μικρότερης εμβέλειας φορητά δυτικά όπλα. Χωρίς αυτά τα μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αεράμυνας, τα ρωσικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετούν ψηλότερα για να αποφεύγουν τις μικρότερης εμβέλειας αεράμυνες.

Σε κάθε περίπτωση, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιδιώκουν να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία- και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ίσως το «παράθυρο» να είναι μικρό πριν η Ρωσία προσπαθήσει να στοχεύσει αυτούς τους διαύλους μέσω των οποίων περνούν τα δυτικά όπλα.

Δημοφιλή