Πωλήθηκε το Γκολφ – Βόρειο Αφάντου μετά από 5 χρόνια διαδικασίας

Υπογράφηκε η σύμβασης πώλησης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και M.A. Angeliades Inc.
ΤΑΙΠΕΔ

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε συνολικά χρόνια χρειάστηκαν ώστε να καταλήξουμε στην υπογραφή της σύμβασης για το Golf – Βόρειο Αφάντου, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της M.A. Angeliades Inc., του Ελληνα επιχειρηματία από το εξωτερικό.

Έτσι, μπαίνει, επιτέλους, στην τελική ευθεία μπαίνει η αξιοποίηση των ακινήτων στην Αφάντου της Ρόδου, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση δύο μεγάλων έργων, σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης στο νησί των Ιπποτών.
Μετά την εκπλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων και κατόπιν πρωτοβουλιών του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να διευθετηθεί σειρά νομικών και τεχνικών ζητημάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα η υπογραφή της σύμβασης πώλησης (SPA) για το Golf – Βόρειο Αφάντου μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της M.A. Angeliades Inc. Υπενθυμίζεται ότι για το Golf – Βόρειο Αφάντου είχε ανακηρυχθεί Προτιμητέος Επενδυτής η M.A. Angeliades Inc, έναντι συνολικού τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ, ενώ για το Νότιο Αφάντου προτιμητέος επενδυτής έχει ανακηρυχθεί η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd.

Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μετά την σχετική έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης πώλησης και για το Νότιο Αφάντου.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των δύο ακινήτων στην Αφάντου ακολούθησε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μια από τις αναβλητικές αιρέσεις για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αποτελεί η δημοσίευση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), με το οποίο αποδίδονται χρήσεις γης και όροι δόμησης στο ενιαίο ακίνητο (Βόρειο και Νότιο), αίρεση η οποία πλέον έχει εκπληρωθεί (ΦΕΚ ΑΑΠ/180/2016).

ΤΑΙΠΕΔ

Ωστόσο, πριν την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, το σύνολο του ακινήτου, καθώς και ευρύτερη έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος. Το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου των δύο προεπιλεγέντων επενδυτών υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού με αντικείμενο τη διενέργεια προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών με δική του δαπάνη. Κατόπιν ολοκλήρωσης των τομών, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, οι οποίες δεν κατέδειξαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιοποίησης των ακινήτων.

Που βρίσκεται το Ακίνητο

Το Ακίνητο αποτελείται από δύο γειτονικές παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες και βρίσκεται στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. Απέχει 20 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο, την πόλη και το Νοσοκομείο Ρόδου. Το ακίνητο είναι πολύ κοντά στην Εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου και σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Τσαμπίκας και των Κολυμπίων.

Στην περιοχή της Αφάντου, μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και ένα 4 αστέρων, ενώ η εξυπηρέτηση της πλειοψηφίας των τουριστών της περιοχής γίνεται μέσω ενοικιαζόμενων δωματίων και στούντιο. Ωστόσο, στη Ρόδο έχουν ήδη ισχυρή παρουσία μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου είναι περίπου 1.858.000 τ.μ. Μέρος της ιδιοκτησίας (450.000 τ.μ.) περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτούργησε από το 1973 . Το Ακίνητο είναι παραθαλάσσιο και εκτείνεται σε ακτογραμμή μήκους 7χλμ περίπου.

Popular in the Community