ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/03/2019 07:07 EET

Πολιτικά τραπεζώματα που έμειναν στην ιστορία

Με αφορμή το τραπέζι που έκανε στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του...

Eurokinissi
Εδώ ο Αλέξης Τσίπρας ενώ χειροκροτείται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι φωτογραφίες και τα ρεπορτάζ για το γεύμα που παρέθεσε στη βεράντα του Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με καλεσμένους υποψήφιους ευρωβουλευτές του, έγιναν viral. Όλοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τα εδέσματα, τις ποσότητες του φαγητού, ακόμα και το πως είχαν καθίσει στο τραπέζι οι προσκεκλημένοι του πρωθυπουργού.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που ένα τραπέζωμα προκαλεί τόση συζήτηση. Ορισμένα γεύματα ή δείπνα - μπορεί να μην έγιναν viral, γιατί δεν υπήρχαν social media - όμως έγιναν πρωτοσέλιδα εφημερίδων και πρώτα θέματα σε δελτία ειδήσεων.

Υπήρχε λόγος: Το μενού δεν περιλάμβανε μόνο εκλεκτούς μεζέδες, αλλά και θέσεις εξουσίας, «χτίσιμο» συμμαχιών... γεγονότα που καθόρισαν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

Eurokinissi
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Χαρίλαος Φλωράκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Μίκη Θεοδωράκη «Αξιος εστί», τον Δεκέμβριο του 2003.

 

Τα ντολμαδάκια 

Για παράδειγμα, στον ιστορικό δείπνο που παρέθεσε στην οικία του στη Γλυφάδα το ζεύγος Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 1989. Με προσκεκλημένους τους Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, εκείνο το τραπέζι οδήγησε στην συγκυβέρνηση Δεξιάς και Αριστεράς τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αλλά και στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, που όλοι θυμόμαστε, την παράσταση είχαν κλέψει τα περίφημα ντολμαδάκια, αλλά και οι υπόλοιπες γαστριμαργικές δημιουργίες της συζύγου του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία φημιζόταν ως οικοδέσποινα.

Eurokinissi
Κώστας Σημίτης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου και Παρασκευάς Αυγερινός στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

 

Το τραπέζι των τεσσάρων

Ένα άλλο τραπέζι - «πράσινων» αποχρώσεων αυτή τη φορά - έγινε το Νοέμβριο του 1994, στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου. Προσκεκλημένοι οι Κώστας Σημίτης, Θεόδωρος Πάγκαλος και Παρασκευάς Αυγερινός. Ήταν ένα τραπέζι που έγινε γνωστό ως «δείπνος των τεσσάρων» και έμεινε στην ιστορία. Όχι τόσο για τα πιάτα που απόλαυσαν οι καλεσμένοι, αλλά γιατί συνδέθηκε με την απαρχή της ανόδου του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων από τους συνδαιτημόνες, ότι το μενού που είχε επιμεληθεί προσωπικά η κυρία Παπανδρέου ήταν θαυμάσιο (μεταξύ άλλων, ανατολίτικο, ατζέμ πιλάφι...) 

Λίγα χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2001, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρέθετε εκείνος με τη σειρά του δείπνο, προς τους υπουργούς του στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του.

Eurokinissi
Ο Κώστας Καραμανλής σε δείπνο με βουλευτές της ΝΔ το 2006.

 

Κόντρα στη διαπλοκή

Με δείπνα και γεύματα έχει συνδεθεί άμεσα και η πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Ένα τραπέζι  το 1997 με οικοδεσπότη τον τότε αντιπρόεδρο του κόμματος Γιάννη Βαρβιτσιώτη και καλεσμένους βουλευτές της ΝΔ, φαίνεται ότι οδήγησε στην στήριξη του Κώστα Καραμανλή για την ηγεσία της παράταξης.

Το δείπνο που έχει συνδεθεί όμως όσο κανένα άλλο με τον Κώστα Καραμανλή, είναι αυτό στον Μπαϊρακτάρη το 2004. Καλεσμένοι οι βουλευτές του. Κατά τη διάρκεια του, έκανε την ιστορική δήλωση για τη διαπλοκή και τους νταβατζήδες, βάζοντας «φωτιά» στο πολιτικό και επιχειρηματικό σκηνικό.

Eurokinissi
Ο Αντώνης Σαμαράς εδώ σε στιγμιότυπο με την Αγκελα Μέρκελ, σε δείπνο με θέα την Ακρόπολη.

 

Με απόδειξη! 

Και ο διάδοχος του, όμως, ο Αντώνης Σαμαράς, συνέχισε τη «γαλάζια» παράδοση των δείπνων με προσκεκλημένους βουλευτές του κόμματος. Στην αγαπημένη του ταβέρνα της Κηφισιάς «Ο Βασίλης», δεξιώθηκε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ τον χειμώνα του 2013. Σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ, δύο πράγματα έμειναν από το τραπέζι αυτό: ο Αντώνης Σαμαράς όχι απλώς πλήρωσε μόνος του το λογαριασμό, αλλά φεύγοντας πήρε και την απόδειξη, ενώ εντύπωση είχε κάνει και η εικόνα του βουλευτή Πρέβεζας Δημήτρη Τσουμάνη, να μπαίνει στο εστιατόριο έχοντας μαζί ένα μεγάλο τάπερ με γαρίδες Αμβρακικού.

Την άνοιξη του 2015 ο Αντώνης Σαμαράς -και πάλι στην Κηφισιά- προσκάλεσε για φαγητό τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματος του. Στόχος του να γνωρίσει καλύτερα τη νεότερη γενιά του δυναμικού της ΝΔ. Ο καλύτερος τρόπος σύσφιξης των σχέσεων συνδέεται και με την κατανάλωση εκλεκτών μεζέδων.

ΥΓ: Πολύτιμα στοιχεία συλλέξαμε (και) από το βιβλίο της Ελένης Καλογεροπούλου με τίτλο «Πολιτικά Μαγειρέματα». Δύο είναι τα ουσιαστικά συμπεράσματα που προκύπτουν: Πρώτον, οι εκπρόσωποι της πολιτικής είναι ιδιαίτερα καλοφαγάδες. Και δεύτερον, τα πιο σοβαρά θέματα που επηρεάζουν τις τύχες μίας χώρας και των πολιτών της, μπορεί να έχουν κριθεί μεταξύ «τύρου και αχλαδίου».