ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2018 11:51 EEST | Updated 25/09/2018 12:02 EEST

Κρίση στην Σουηδία: Εχασε την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός

TT News Agency / Reuters

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο την Τρίτη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από τον θώκο - ωστόσο καμία από τις μεγάλες πολιτικές παρατάξεις δεν έχει πλειοψηφία, οπότε είναι ασαφές ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Από τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου προέκυψε «μετέωρο» κοινοβούλιο, με το κεντροαριστερό μπλοκ του Λόφβεν να συγκεντρώνει 144 έδρες, μία παραπάνω από την αντίπαλη κεντροδεξιά Συμμαχία.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, που τάσσονται κατά της μετανάστευσης, με 62 έδρες, επίσης υποστήριξαν την απομάκρυνση του Λόφβεν.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Βουλής θα επιλέξει τον Ουλφ Κρίστερσον, αρχηγό του Μετριοπαθούς Κόμματος- του μεγαλύτερου κόμματος της Συμμαχίας- για να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα κυβέρνηση. Αλλά με τη Συμμαχία σε μειοψηφία, χρειάζεται στήριξη είτε από τους Σουηδούς Δημοκράτες- τους οποίους αποστρέφονται όλα τα κόμματα από τότε που μπήκαν στη Βουλή το 2010- είτε από την Κεντροαριστερά. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Λόφβεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξουν μια κυβέρνηση της Συμμαχίας.

Ο Τζίμι Άκερσον, επικεφαλής των Σουηδών Δημοκρατών, επανέλαβε την Τρίτη πως το κόμμα του θα ρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν του δώσει λόγο στα θέματα της μετανάστευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, των συντάξεων και της πολιτικής ως προς την αντιμετώπιση του εγκλήματος. «Αν ο Ουλφ Κρίστερσον θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθειά μου» είπε ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών στην τηλεόραση την Τρίτη.

Η Συμμαχία των Μετριοπαθών, Κεντρώων, Φιλελευθέρων και Χριστιανοδημοκρατών έχει δηλώσει πως δεν θα διαπραγματευτεί μαζί τους.

Ο πρόεδρος της Βουλής έχει τέσσερις ευκαιρίες να βρει μια νέα κυβέρνηση, και αν παραμείνει το αδιέξοδο, η Σουηδία θα έχει εκλογές ξανά μέσα σε τρεις μήνες.

Sponsored Post