Πολιτική «θύελλα» για τα «χρυσά» διαβατήρια στην Κύπρο: Σταματά το πρόγραμμα

«Σεισμό» προκάλεσε βίντεο του Al Jazeera- απέχει από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Βουλής.
.
.
Al Jazeera

Η Κύπρος ανακοίνωσε πως σταματά το πρόγραμμα διαβατηρίων αντί επενδύσεων την Τρίτη, αναγνωρίζοντας πως είναι ευάλωτο σε καταχρηστική εκμετάλλευση, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από το Al Jazeera όπου ο πρόεδρος της Βουλής, ένας βουλευτής και ένας δικηγόρος εμφανίζονται να προσφέρουν βοήθεια σε έναν υποτιθέμενο Κινέζο επενδυτή, με ποινικό μητρώο, να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.

Χιλιάδες πλούσιοι μη Ευρωπαίοι έχουν επωφεληθεί από ένα πρόγραμμα που άρχισε το 2013, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρονται διαβατήριο και δυνατότητα ταξιδιού χωρίς βίζα στην ΕΕ με αντάλλαγμα επένδυση τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό έχει δεχτεί επικρίσεις, μεταξύ άλλων, και από την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάννης εμφανίζονται πρόθυμοι να διευκολύνουν τον υποτιθέμενο επενδυτή, Κινέζο, που παρουσιαζόταν ως καταζητούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, να λάβει κυπριακό διαβατήριο, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί ποινική έρευνα ενώ αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος. Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε δημόσια συγγνώμη και ανακοίνωσε ότι απέχει των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας ενώ την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης. Πάντως, τα άτομα που κατεγράφησαν στο πλαίσιο του εν λόγω ντοκιμαντέρ λένε πως είχαν αναφέρει το θέμα στις αρχές πριν από μήνες.

Ο 67χρονος Συλλούρης είναι ο δεύτερος πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Κύπρο μετά τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος εμφανίστηκε σε βίντεο να αναφέρεται εκνευρισμένος την υπόθεση μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Την παραίτηση του προέδρου της Βουλής ζητούν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών, πλήρη διερεύνηση απαιτούν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, ενώ επεκτείνονται οι έρευνες σε όλους τους εμπλεκόμενους.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, Reuters, Φιλελεύθερος της Κύπρου)

Δημοφιλή