ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/08/2018 07:29 EEST

Πολιτικές ευθύνες, παραιτήσεις και εξεταστική επιτροπή

Eurokinissi

Θέτοντας με έμφαση το ερώτημα «ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή», η ΝΔ επιμένει να ζητάει εδώ και τώρα τις παραιτήσεις κυβερνητικών ή άλλων παραγόντων που μετείχαν στην διαχείριση της πυρκαγιάς τις 23ης Ιουλίου που οδήγησε στον θάνατο πάνω από 90 κατοίκους και επισκέπτες στο Μάτι.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι «ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς καμία παραίτηση δεν νοείται», το ένα μετά το άλλο τα γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι η παραίτηση αποτελεί και μια πράξη προσωπικής ευαισθησίας.

Στο κάδρο των ευθυνών η οδός Πειραιώς βάζει εκτός από τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς Τόσκα και Σκουρλέτη, την Περιφερειάρχη Αττικής Δούρου, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, στους οποίους αποδίδει τεράστιες ευθύνες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να διερευνηθούν όλα από τη Δικαιοσύνη και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, καλώντας δημόσια τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να αναθέσουν σχετική έρευνα σε Εφέτη Εισαγγελέα, ώστε η πρώτη διερεύνηση να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και αν κριθεί αναγκαίο στη συνέχεια, να υπάρξει κάποια περαιτέρω ανάκριση, η οποία θα μπορεί να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Στο τραπέζι των πιθανών γαλάζιων πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο έπεσε και η πρόταση για αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής, ιδέα η οποία φαίνεται πως για την ώρα απορρίπτεται με το αιτιολογικό ότι αυτές οι Επιτροπές εξελίσσονται τελικά σε Επιτροπές κομματικής αντιπαράθεσης κα όχι ουσίας.

Ίσως για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει τη σύσταση μίας υπερκομματικής τεχνοκρατικής επιτροπής επιστημόνων, η οποία θα αναλάβει να διαγνώσει το τι πήγε λάθος και να καταθέσει τις προτάσεις της για το τι πρέπει να αλλάξει από εδώ και στο εξής.