Τασούλας: Όχι στον συνδικαλισμό στον στρατό. Να τον αφήσουμε να αντιμετωπίσει αυτή την Τουρκία

Τασούλας: Όχι στον συνδικαλισμό στον στρατό. Να τον αφήσουμε να αντιμετωπίσει αυτή την Τουρκία
Eurokinissi

Καταστροφικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις χαρακτήρισε τον συνδικαλισμό που θεσπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ,. κ. Κώστας Τασούλας, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή.

Ο κ. Τασούλας επισήμανε τις ιδιαίτερες συνθήκες αστάθειας που δημιουργούνται στην περιοχή εξαιτίας της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί νέες απαιτήσεις εγρήγορσης στην Ελλάδα. Και την ίδια στιγμή που χρειάζεται αυτή η ενισχυμένη ετοιμότητα την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις το πιο οργανωμένο και λειτουργικό τμήμα το δημόσιου τομέα λες και θέλει να μην μείνει τίποτε όρθιο στον τόπο.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Τασούλα:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο ξεκίνησε με άλλες προδιαγραφές και κατέληξε ή κατήντησε με άλλες.

Θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο μετετράπη σε όχημα που ρυμούλκησε την επιβολή του συνδικαλισμού στον Στρατό. Ο συνδικαλισμός στον Στρατό αυτήν την περίοδο για τη χώρα μας είναι ζημιογόνος και καταστροφικός. Δεν μιλάμε γενικώς για τον συνδικαλισμό στον Στρατό ή τι γίνεται στη Νορβηγία ή τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μιλάμε για τον συνδικαλισμό στον Στρατό τώρα, τον Ιούλιο του 2016 που η περιοχή μας βρίσκεται σε μια περαιτέρω επιδείνωση της έντασης, με μία Τουρκία η οποία γίνεται ακόμη πιο απρόβλεπτη και ακόμη πιο ασταθής.

Στις 27 Μαΐου 1960, κυρίες και κύριοι, στην Τουρκία έγινε ένα πραξικόπημα. Τότε το πραξικόπημα δεν είχε την εξέλιξη που είχε σήμερα. Συνελήφθη όλη η ηγεσία της χώρας, συνελήφθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδηγήθηκαν στη νήσο Γιασί Αντά.

Επί δέκα μήνες δικαζόταν όλη η Κυβέρνηση της Τουρκίας. Αμέσως μετά απαγχονίστηκαν οι περισσότεροι Υπουργοί. Είναι δε εντυπωσιακό, κύριε Υπουργέ, -γιατί είμαι βέβαιος ότι θα σας το έχουν πει- ότι ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Φατίν Ζορλού αρνήθηκε από τον δήμιο του να του περάσει την αγχόνη λέγοντας “Σε σιχαίνομαι”. Πέρασε μόνος του την αγχόνη, είπε “Ζήτω η Τουρκία!” και πέθανε.

Δεν έγινε έτσι αυτή τη φορά. Έγινε πολύ πιο χαοτικά. Πολύ διαφορετικά. Δεν υπήρξαν τέτοιες συμπεριφορές. Σήμερα με ένα άλλο πραξικόπημα, μια άλλη Τουρκία βρίσκεται σε τρομερή κρίση. Εννιά χιλιάδες στρατιωτικοί και δικαστικοί είναι στις φυλακές. Πενήντα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Αυτή την εποχή που η Τουρκία βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση, αυτή την εποχή ο πρέσβης αυτής της Τουρκίας, της ασταθούς, λέει στην Ελλάδα ότι κακώς δεχθήκαμε να προσγειωθεί το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη –μήπως εννοούσε ότι έπρεπε να το καταρρίψουμε ή εννοούσε ότι έτσι πρέπει να καταρρίπτουμε και τα πολεμικά αεροπλάνα τους τα οποία παραβιάζουν τον εναέριο χώρο- και λέει ότι θα βλαφθούν οι διμερείς μας σχέσεις, αν δεν τους παραδώσουμε. Και τα λέει αυτά με θράσος και με προκλητικότητα όχι ένα μέλος των προστάτιδων δυνάμεων του προπερασμένου αιώνα, αλλά ο πρέσβης της Τουρκίας προχθές στη σημερινή Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή που έχουμε την επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, της ίδιας Τουρκίας που μέσω του τότε Υπουργού Εξωτερικών, του Γκιουνές, τρεις μέρες μετά την εισβολή, κύριε Υπουργέ, είχε δεσμευθεί για κατάπαυση του πυρός. Και όπως ξέρουμε επακολούθησε ο Αττίλας II με κατοχή του 40% της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή που έχουμε απέναντί μας αυτή την Τουρκία, δυο ή τρία πρόσωπα της οποίας σας παρουσίασα προηγουμένως διαχρονικά, εμείς αποφασίζουμε τον συνδικαλισμό στον Στρατό και είμαστε και υπερήφανοι γι’ αυτό, λες και ο συνδικαλισμός στον Στρατό ήταν αυτό που μας μάρανε αυτή την περίοδο!

Ο Στρατός είναι από τα ελάχιστα που είναι όρθια αυτή τη στιγμή. Και πληρώνει τα επίχειρα του ότι κρατήθηκε όρθιος. Τον αδικούμε τον Στρατό. Τον αδίκησε η Νέα Δημοκρατία τον Στρατό, γιατί του φόρτωσε πράγματα περισσότερα απ’ όσα του αναλογούσαν. Τον αδικείτε κι εσείς. Έχουμε ένα κράτος σαράβαλο και επειδή το κράτος είναι σαράβαλο, γιατί έτσι το επιλέξαμε, φορτώνουμε στον Στρατό πράγματα που δεν του αντιστοιχούν και τα ονομάζουμε «κοινωνική προσφορά του Στρατού».

Το θέμα είναι να διορθώσουμε το σαράβαλο και να αφήσουμε τον Στρατό να αντιμετωπίσει αυτή την Τουρκία. Την Τουρκία του Ζορλού, του Γκιουνές, του Ερντογάν, που είναι πάντα η ίδια εν σχέσει με την Ελλάδα. Μπορεί να μην είναι η ίδια εν σχέσει με τον εαυτό της ή εν σχέσει με τις εσωτερικές της ισορροπίες, αλλά όλοι αυτοί, κι ο Ζορλού κι ο Μεντερές κι ο Γκιουνές και ο Ερντογάν, είναι για την Ελλάδα μια απειλή.

Εμείς αυτή την ώρα μιλάμε για συνδικαλισμό στον Στρατό και νομίζουμε ότι κάναμε ένα ιστορικό βήμα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συντάξει τα αριστερά κεφάλαια στα πολιτικά του απομνημονεύματα, τα οποία βρίθουν από αυξήσεις, φόρους, μνημόνια.

Εσείς, κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος ότι τα ξέρετε όλα αυτά που λέω. Και κατά βάθος δεν πιστεύετε στον συνδικαλισμό στον Στρατό. Δέχεστε επί των ημερών σας να θεσμοθετηθεί ο συνδικαλισμός στον Στρατό, την ώρα που θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο απερίσπαστος και ακόμα πιο προστατευμένος απ’ όλους μας.

Εμείς αυτό το αρνούμαστε. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Δεν συμφωνούμε με αυτές τις θεωρίες. Δεν μιλάμε γενικώς για τον συνδικαλισμό κάπου. Μιλάμε για τον συνδικαλισμό στον Στρατό σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει απειλή εξ Ανατολών. Κι αυτή η απειλή χειροτερεύει από την αστάθεια της Τουρκίας.

Κύριε Υπουργέ, εγώ μπορεί να είμαι ο τελευταίος –ή μάλλον προτελευταίος- ομιλητής, αλλά μπορείτε να αρνηθείτε αυτή την τροπολογία για τον συνδικαλισμό στον Στρατό. Σας καλώ να το κάνετε έστω και τώρα».

Δημοφιλή