ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2018 10:17 EEST

Πολιτικό αδιέξοδο στη Σουηδία, με κέρδη για το ακροδεξιό κόμμα μετά τις εκλογές

TT News Agency / Reuters

Προς «μετέωρο» κοινοβούλιο οδεύει η Σουηδία μετά από τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες αυξήθηκαν τα ποσοστά των εθνικιστών Σουηδών Δημοκρατών, καθώς μια από τις πιο φιλελεύθερες χώρες της Ευρώπης κάνει στροφή προς τα δεξιά, εν μέσω προβληματισμών και φόβων για τη μετανάστευση.

Τα κόμματα της άκρας δεξιάς έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο ανά την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καθώς εντείνονται οι προβληματισμοί για την εθνική ταυτότητα και τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης εξαιτίας των ενόπλων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Στη Σουηδία, η είσοδος 163.000 αιτούντων άσυλο το 2015 έχει πολώσει τους ψηφοφόρους και κατακερματίσει την «παραδοσιακή» πολιτική ομοφωνία.

Με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες, ο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων και των συμμάχων τους στο Αριστερό Κόμμα αποσπά το 40,6% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά Συμμαχία βρίσκεται στο 40,3%.

Αυτό δίνει στην κεντροαριστερά 144 έδρες στην 349 εδρών Βουλή, έναντι 142 της κεντροδεξιάς, υποδεικνύοντας εβδομάδες αβεβαιότητας πριν σχηματιστεί κυβέρνηση.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, ένα κόμμα με ρίζες στο περιθώριο των υπερμάχων της ανωτερότητας των λευκών κέρδισε 17,6% και 63 έδρες, σημειώνοντας άνοδο από το 12,9% και τις 49 έδρες στις τελευταίες εκλογές πριν 4 χρόνια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο για οποιοδήποτε κόμμα στο σουηδικό κοινοβούλιο (Riksdag).

Αν και οι προβλέψεις του ηγέτη του κόμματος, Τζίμι Άκεσον, για 20% δεν επαληθεύτηκαν, είπε σε κομματική συγκέντρωση πως αδιαμφισβήτητα είναι οι νικητές των εκλογών.

«Θα έχουμε μεγάλη επιρροή πάνω σε ό,τι συμβαίνει στη Σουηδία τις επερχόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια» είπε ο Άκεσον, ο οποίος ελπίζει ότι το κόμμα του, που θέλει έξοδο της Σουηδίας από την ΕΕ και πάγωμα της μετανάστευσης, μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης κάλεσε τον Ουλφ Κρίστερσον, υποψήφιο της κεντροδεξιάς Συμμαχίας για την πρωθυπουργία, να επιλέξει ανάμεσα στο να ζητήσει τη στήριξη των Σουηδών Δημοκρατών για μια κυβέρνηση της Συμμαχίας ή να αποδεχτεί άλλα τέσσερα χρόνια με τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Στέφαν Λόφβεν.

Ο Κρίστερσον κάλεσε τον Λόφβεν να παραιτηθεί, αλλά απέρριψε τον Άκεσον. «Ήμασταν ξεκάθαροι καθ’όλη τη διάρκεια των εκλογών. Η Συμμαχία δεν θα κυβερνήσει ή θα συζητήσει σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σουηδούς Δημοκράτες» είπε.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, τους οποίους αποστρέφονται όλα τα άλλα κόμματα από τότε που μπήκαν στη Βουλή το 2010, υποσχέθηκαν να «βυθίσουν» οποιαδήποτε κυβέρνηση αρνηθεί να τους δώσει λόγο στη διαμόρφωση πολιτικής, ειδικά στο μεταναστευτικό.

Ο Λόφβεν είπε πως δεν θα παραιτηθεί, και κάλεσε σε διακομματική συνεργασία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

«Δεν υπάρχει πλευρά με πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να περάσουμε το πολιτικό χάσμα για να είναι δυνατόν να κυβερνηθεί η Σουηδία» είπε σχετικά.