ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/05/2020 18:08 EEST

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση της Κομισιόν δικαιώνει τις θέσεις μας

Το Πολιτικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι οι νέες συνθήκες που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας «φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Eurokinissi

Την επανεκκίνηση της συνεδριακής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό το ΠΣ αποφάσισε την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ταυτόχρονα αποφασίσθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης και την ενίσχυση της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών, ενώ οι διαδικασίες για το συνέδριο του κόμματος, οι οποίες πάγωσαν λόγω της πανδημίας, θα επανεκκινήσουν το προσεχές διάστημα, μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Πολιτικά το ΠΣ συζήτησε παρουσία του Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το πακέτο ενίσχυσης των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκτιμά ότι «πρόκειται για μια πρόταση σε θετική κατεύθυνση που δικαιώνει τις διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για την οικονομική πολιτική της Ένωσης και τη νέα αρχιτεκτονική της, μακριά από τις ιδεοληψίες περί λιτότητας και την νεοφιλελεύθερη ακαμψία των χρόνων των μνημονίων που πλήρωσε ακριβά η χώρα μας».

Το ΠΣ εκτίμησε ότι οι νέες συνθήκες που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας «φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν πειστικές για τις κοινωνικές ανάγκες απαντήσεις. Όχι με επιστροφή στο παρελθόν, αλλά με σύγχρονες προτεραιότητες και ανάγκες που θέτουν οι νέες συνθήκες».

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η κρίση φέρνει και αξιακή αναδιάταξη, καθώς «θέτει σε ριζική αμφισβήτηση τα νεοφιλελεύθερα δόγματα που εκπροσωπεί ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του».

Ακόμη στη συνεδρίαση συζητήθηκε το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”. Πολλά μέλη επεσήμαναν ότι ουσιαστικά αποκρύφθηκε το πρόγραμμα και αποφασίσθηκε η διεξαγωγή μεγάλης πανελλαδικής εξόρμησης με ημερομηνία εκκίνησης την Τετάρτη 3 Ιουνίου.