ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2020 17:56 EEST | Updated 09/04/2020 20:26 EEST

Πολιτικός αναβρασμός στην Τουρκία λόγω του κορονοϊού

Ο Ερντογάν ζήτησε ενότητα, αλλά η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για διχασμό.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στον τουρκικό πόλεμο της ανεξαρτησίας στο πλαίσιο των εκκλήσεών του για ενότητα απέναντι στον κορονοϊό, μα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως ο αποκλεισμός τους από τις προσπάθειες συγκέντρωσης χρήματος και η κράτηση επικριτών της κυβέρνησης αντ’αυτού εντείνει τον διχασμό.

Η αρχική αντίδραση της κυβέρνησης στην επιδημία φάνηκε να έχει τη στήριξη του κοινού. Δημοσκόπηση της Metropoll την Τετάρτη έδειξαν μια ισχυρή άνοδο της δημοτικότητας του Ερντογάν, στο 55,8%, τον Μάρτιο, όταν προέκυψαν τα πρώτα κρούσματα στην Τουρκία. Ωστόσο πάνω από 200 άτομα έχουν συλληφθεί για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την πανδημία και ο Ερντογάν, ο οποίος απέκτησε επιπλέον εξουσίες κατά τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα το 2018, έχει μπλοκάρει εκστρατείες για συγκέντρωση χρημάτων από την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει μόνο το κράτος.

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία ξεπέρασαν τις 40.000, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 96 νέοι θάνατοι και 4.056 νέα κρούσματα. Συνολικά οι θάνατοι στην Τουρκία ανέρχονται στους 908 ενώ 42.282 είναι τα κρούσματα.

«Η έλλειψη μιας προεδρίας που αγκαλιάζει όλους τους πολίτες της και τους ενώνει γίνεται αισθητή περισσότερο από ποτέ άλλοτε σήμερα» είπε ο Φαΐκ Οζτράκ, εκπρόσωπος του CHP, κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.

Το ΑΚΡ του Ερντογάν, που είναι στην εξουσία από το 2002, βάζει πρώτα τα δικά του συμφέροντα, «ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας ασυνήθιστης πανδημίας» είπε, και αποτυγχάνει να παρέχει επαρκή οικονομική στήριξη για εκατομμύρια που επηρεάζονται από την επιδημία.

Το ΑΚΡ έχει απορρίψει κατηγορηματικά αυτές τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας πως σκοπό έχουν να μειώσουν τα επιτεύγματα της χώρας. «Ένα αποτέλεσμα όπου όλοι κερδίζουν, όπου η Τουρκία βγαίνει από τις κρίσεις επιτυχώς, είναι πάντα ένα εφιαλτικό σενάριο για αυτή την αρρωστημένη νοοτροπία» είπε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του ΑΚΡ, την Τρίτη. Τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως είπε, έχουν στόχο τη δημιουργία εθνικής ενότητας.

Η Άγκυρα αρχικά είχε ανακοινώσει ένα οικονομικό πακέτο ύψους 15 δισ. δολαρίων και η κυβέρνηση έχει προσφερθεί να πληρώνει το 60% των μισθών αυτών που οι δουλειές τους έχουν πληγεί από την κρίση. Επίσης ετοιμάζει νόμους που απαγορεύουν προσωρινά τις απολύσεις για τον περιορισμό μας αναμενόμενης ανόδου της ανεργίας, ανέφεραν στο Reuters δύο ανώτεροι αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει 1,4 δισ. λίρες (207 εκατ. δολάρια) για αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μέσω μιας «Εθνικής Εκστρατείας Αλληλεγγύης». Περίπου 50 εκατ. έχουν συγκεντρωθεί μέσω μικρών δωρεών με SMS, ενώ κρατικοί φορείς και τράπεζες έχουν κάνει τις μεγαλύτερες συνεισφορές, με την κεντρική τράπεζα να δωρίζει 100 εκατ. λίρες. Ωστόσο το CHP έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν πως εμπλέκει μόνο δημάρχους του ΑΚΡ στις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων, παρά τις εκκλήσεις του για ενότητα. Μια εκστρατεία που άρχισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, του CHP, ανακηρύχθηκε παράνομη. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν και πρωθυπουργός, ο οποίος σχημάτισε το δικό του κόμμα τον Δεκέμβριο, είπε ότι η εκστρατεία είναι χάσιμο χρόνου. «Απλά παίρνεις χρήματα από τη μία τσέπη και τα βάζεις στην άλλη» είπε σχετικά. Επίσης, η Egitim-Sen, ένωση εκπαιδευτικών,ανακοίνωσε πως οι εκπαιδευτικοί πιέστηκαν να συνεισφέρουν.

Η εξάπλωση της Covid-19 στην Τουρκία έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι επικρίσεις πάνω στην αντίδραση της Άγκυρας στην πανδημία έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει διερευνήσει περίπου 4.000 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «προκλητικές» αναρτήσεις για τον κορονοϊό, ταυτοποιώντας 616 υπόπτους και θέτοντας υπό κράτηση 229 εξ αυτών. Μεταξύ αυτών είναι ένας γνωστός τηλεπαρουσιαστής που διερωτήθηκε στο Twitter εάν η κυβέρνηση θα «κάνει επιδρομή» στις τραπεζικές καταθέσεις αφού ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε έναν φόρο εν καιρώ πολέμου που επιβλήθηκε πριν από 100 χρόνια. Ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου ζήτησε ο παρουσιαστής να διερευνηθεί για πιθανή προσβολή σε βάρος του προέδρου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως οι επικρίσεις στα social media υποκινούνται από Κούρδους αντάρτες και άτομα που συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν, που κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Sponsored Post