Πολλά ακούγονται για το εμβόλιο: Τι να απαντήσω στη γιαγιά μου

Απαντήσεις στις ερωτήσεις της γιαγιάς μου και πολλών άλλων.
Η γιαγιά μου.
Η γιαγιά μου.

To κείμενο αυτό το έγραψα όταν η γιαγιά μου 81 ετών, μου είπε προχθές, πως της είπαν, να μην κάνει το εμβόλιο. ”Πολλά ακούγονται, μωρέ Γιωργάκη μου, για αυτό το εμβόλιο.”

Πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο για τον COVID-19; Είναι ασφαλές; Έχει παρενέργειες; Και που ξέρω πως σε 2 χρόνια από τώρα δεν θα έχω επιπλοκές στην υγεία μου από το εμβόλιο; Και πότε θα το κάνω; Γιατί πολλά ακούγονται...

Δυστυχώς έχουμε μία παράγραφο ερωτήματα που καλούμαστε να τα απαντήσουμε σε λίγες -μόνον- γραμμές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Είναι λογικό οι περισσότεροι να έχουν απορίες, ερωτηματικά και ενστάσεις όσον αφορά την ταχύτητα που τα εμβόλια έφτασαν στα χέρια μας.

Αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λόγους όπως:

  • η σημαντική χρηματοδότηση

  • η συνεργασία των κυβερνήσεων παγκοσμίως,

  • η έρευνα πάρα πολλών πανεπιστημίων και της βιομηχανίας και

  • φυσικά ο τεράστιος αριθμός εθελοντών στις κλινικές μελέτες.

Είναι τα εμβόλια ασφαλή;

Ναι. Είναι. Δεν γίνεται να μην είναι. Χαρακτηριστικά στις κλινικές μελέτες των Pfizer και Moderna, περίπου 37 χιλιάδες εθελοντές πήραν τα εμβόλια και άλλοι τόσοι το placebo. Mιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο δείγμα.

Οι παρενέργειες του εμβολίου σε βάθος χρόνου;

H συντριπτική πλειοψηφία (99%) των παρενεργειών συμβαίνουν την πρώτη εβδομάδα. Με βάση την τεχνολογία ανακάλυψης των εμβολίων δεν περιμένουμε παρενέργειες σε ‘βάθος χρόνου’.

Όπως επίσης ”το σε βάθος χρόνου” έχει σχετική αξία. Αν κάτι συμβεί σε δέκα χρόνια μπορούμε να το αποδώσουμε στο εμβόλιο; Η μήπως έχει συμβεί κάτι άλλο;

Πολύ πολύ σπάνια εμβόλια εμφανίζουν παρενέργειες μετά τους 2 πρώτους μήνες. Όσοι δεν κάνουν εμβόλιο θα αντιμετωπίσουν ένα άλλο μεγαλύτερο πρόβλημα. Να κολλήσουν τον ιό και να οδηγηθούν στις ΜΕΘ. Τώρα. Όχι σε βάθος χρόνου.

Πόσες δόσεις και πότε;

Ας ξεκινήσουμε με το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech. Όλα τα ευρήματα παρουσιάζουν πως θα μας παρέχει ολική προστασία (95% ποσοστό αποτελεσματικότητας) 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του. Δηλαδή, αν κάνω το εμβόλιο σήμερα θα πρέπει σε τουλάχιστον 21 ημέρες μετά να κάνω τη δεύτερη δόση. Θα αφήσω να περάσουν τουλάχιστον 7 ημέρες και έπειτα θα έχω την περιβόητη προστασία.

Ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος προτείνει να περιμένουμε 2 εβδομάδες για να είμαστε απολύτως σίγουροι. Άρα ας κάνουμε αυτό.

Α′ φάση εμβολιασμού

Πριν από όλους θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, δηλαδή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται σε μονάδες με ασθενείς COVID-19. Ο λόγος αυτής της προτεραιοποίησης είναι γιατί το ΕΣΥ πρέπει να σταθεί όρθιο.

Μέσα στον Ιανουάριο -όλα δείχνουν- πως θα έχει ολοκληρωθεί ο και ο εμβολιασμός στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Β′ φάση εμβολιασμού

Σε αυτήν ανήκουν τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών που έχει υπάρξει ο σχεδιασμός για εμβολιασμό τους εντός του Φεβρουαρίου (να ξεκινήσει τότε και να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες).

Πώς να μπω σε σειρά προτεραιότητας για να το κάνω;

Θα παρακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με τις φάσεις των εμβολιασμών. Επίσης, αν έχετε προσωπικό γιατρό συμβουλευτείτε τον. Αν όχι, μιλήστε με το φαρμακοποιό σας.

Τέλος, σχετικά με αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο ή ακόμα χειρότερα, παροτρύνουν και άλλους να μην το κάνουν.

Έχουμε τρανταχτά παραδείγματα του παρελθόντος που διαψεύδουν ξανά και ξανά το κίνημα των αντιεμβολιαστών. Για παράδειγμα, το 2019 πέθαναν 207.500 άνθρωποι -κυρίως παιδιά και έφηβοι- παγκοσμίως, εξαιτίας της ιλαράς και ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2016 και 2019. Αυτό έγινε γιατί μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών που έκαναν το εμβόλιο. Δηλαδή αυτό που προσπαθούν να καταφέρουν οι αντιεμβολιαστές αποτρέποντας μας να κάνουμε το εμβόλιο, το καταφέρνουν αν δεν το κάνουμε. Τόσο απλά.

Εν κατακλείδι, βλέπουμε φως στο τούνελ. Σε ένα τούνελ που μπήκαμε αρχές Φλεβάρη και επιτέλους βλέπουμε φως. Είναι πάρα πολύ άδικο να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό το φως και να συνεχίζουμε στο σκοτάδι. Το φως είναι εδώ και λέγεται εμβόλιο. Κάντε το!

Υ.Γ.:Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο γιατί για να συλλέξω αυτές τις πληροφορίες απευθύνθηκα σε δημοσιεύματα του. Επίσης θα ήθελα να τον ευχαριστήσω προσωπικά γιατί είναι πάντα διαθέσιμος να απαντά σε ερωτήματα, στον προσωπικό του χρόνο. Ο αγώνας του τεράστιος και είμαστε πολύ τυχεροί που τον έχουμε.

Επίσης, να ευχαριστήσω και τον Αντώνη Φουρλή και τη HuffPost για το έγκυρο ρεπορτάζ σχετικά με τις φάσεις εμβολιασμού.

Δημοφιλή