Αποστολή ΠΟΥ στη Γουχάν: Πιθανότερη η μετάδοση κορονοϊόυ στον άνθρωπο από ενδιάμεσο ζώο-ξενιστή

Σύμφωνα με το προσχέδιο του πορίσματος είναι "εξαιρετικά απίθανο" το ατύχημα σε εργαστήριο.
Φωτο αρχείου
Φωτο αρχείου
Getty Images

Η κοινή έρευνα ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κινέζων συναδέλφων τους συμπεραίνει ότι η μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο μέσω ζώου που έπαιξε τον ρόλο του ενδιάμεσου ξενιστή αποτελεί μία υπόθεση «πιθανή έως πολύ πιθανή», ενώ η υπόθεση του ατυχήματος σε εργαστήριο παραμένει «εξαιρετικά απίθανη», σύμφωνα με το κείμενο του πορίσματος που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και επαναλαμβάνει τις ανακοινώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η ομάδα των ειδικών από την Κίνα κατά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα των ειδικών, «δεδομένης της φιλολογίας σχετικά με τον ρόλο των ζώων εκτροφής ως ενδιάμεσων ξενιστών για τις νεομφανιζόμενες ασθένειες, είναι αναγκαία η πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Σοβαρές αμφιβολίες έχουν διατυπωθεί σχετικά με την ελευθερία κινήσεων που είχε η ομάδα των ειδικών στην Κίνα ώστε να εργασθεί αποτελεσματικά κατά την παραμονή της εκεί επί τέσσερις εβδομάδες.

Οι ειδικοί επιλέγουν τη γενικά παραδεδεγμένη θεωρία της φυσικής μετάδοσης του κορονοϊού από το αρχικό ζώο ξενιστή, πιθανότατα τις νυχτερίδες, στον άνθρωπο , μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ενός άλλου ζώου, που δεν έχει εντοπισθεί. Οι ειδικοί που φιλοξενήθηκαν στην Κίνα δεν αποκλείουν μετάδοση μέσω κατεψυγμένου κρέατος, μία υπόθεση που προωθείται ενεργητικά από το Πεκίνο.

Στο πόρισμα προτείνεται η «συνέχιση των ερευνών» με βάση τις υποθέσεις που θεωρούνται πιθανές, αλλά απορρίπτεται εκ προοιμίου η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο κατά την διάρκεια ατυχήματος σε εργαστήριο.

Η έρευνα της αποστολής για την προέλευση της μετάδοσης του κορονοϊού στον άνθρωπο συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στην πραγματοποίησή της λόγω της απροθυμίας του Πεκίνου να επιτρέψει την έλευση διεθνών ειδικών τόσο της επιδημιολογίας, όσο και της ζωολογίας.

Στο πόρισμά τους, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι έρευνες στην εφοδιαστική αλυσίδα αγορών της Γουχάν δεν επέτρεψαν «την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων παρουσίας μολυσμένων ζώων, αλλά η ανάλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων έδωσε χρήσιμες πληροφορίες» για στοχευμένες έρευνες, ιδιαίτερα στις γειτονικές περιοχές.

Οι ειδικοί ζητούν επίσης να μην αγνοηθούν «προϊόντα ζωικής προέλευσης προερχόμενα από περιοχές εκτός της νοτιοανατολικής Ασίας». Και καταλήγουν ότι «οι έρευνες πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών».

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θεωρεί ότι όλες οι υποθέσεις που μνημονεύονται στο πόρισμα της έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού αξίζει να μελετηθούν.

«Ολες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι και αξίζουν επιπλέον και πλήρεις έρευνες, σύμφωνα με όσα έχω προς το παρόν», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην Γενεύη, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Συνεργασίας της Γερμανίας Γκερντ Μύλερ, διευκρινίζοντας ότι το πόρισμα δίνει προτεραιότητα στην υπόθεση της μεταφοράς του ιού στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου ενδιάμεσου ξενιστή και ότι θεωρεί «σχεδόν απίθανη» την διαφυγή του από εργαστήριο.

Το πόρισμα της επιτροπής έρευνας που πραγματοποίησε επίσκεψη τεσσάρων εβδομάδων στην Κίνα θα δοθεί στην δημοσιότητα αύριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή