Πως απαντούν ΑΝΕΛ - Ποτάμι και συνταγματολόγοι στην ιδέα για αλλαγή κανονισμού της Βουλής

...και ξαφνικά, από το «πουθενά», προέκυψε ζήτημα αλλαγής του κανονισμού της Βουλής
Eurokinissi

Τελικά μπορεί να συνεχίσει η ΚΟ των ΑΝΕΛ, έχοντας ως 5 βουλευτή τον Αριστείδη Φωκά, ο οποίος εξελέγη με την Ένωση Κεντρώων; Ή μήπως με την παραίτηση Παπαχριστόπουλου και την ανεξαρτητοποίηση Κουίκ, θα διαλυθεί;

Είναι «πολιτικά ηθικό» να μετακινούνται βουλευτές μικρότερων κομμάτων στα μεγαλύτερα κόμματα, αλλά...δεν είναι «πολιτικά ηθικό» να διαλύεται ως αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης η κοινοβουλευτική ομάδα ενός μικρού κόμματος;

Τίθεται απλώς θέμα ερμηνείας ή απαιτείται αλλαγή Κανονισμού της Βουλής; Και πόσο συνταγματικό είναι να αλλάξει ο Κανονισμός, υπό αυτές τις συνθήκες;

Η HuffPost απευθύνθηκε σε δύο διακεκριμένους συνταγματολόγους. Και οι δύο εκτιμούν ότι μπορεί να αλλάξει ο Κανονισμός, χωρίς να τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας – δηλαδή, να απαιτούνται λιγότεροι από 5 βουλευτές για τη διατήρηση μίας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πάντως, σύμφωνα με έναν εκ των συνομιλητών μας, ο υφιστάμενος Κανονισμός δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, ενώ πιθανή αλλαγή του μπορεί να θεωρηθεί με ασφάλεια ως συνταγματικά ανεκτή.

Το βέβαιο είναι ότι όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την προαναγγελθείσα παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, θυμίζουν σενάριο από πολιτικό θρίλερ – ή ίσως ...φαρσοκωμωδία.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ο μέχρι τώρα βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστήριζε ότι θα παραιτηθεί. Τελικά ανακάλεσε καθώς, όπως εξήγησε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, τον παρακάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να καθυστερήσει την παραίτηση του για λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αυτό θα γίνει προκειμένου να ψηφιστεί το Πρωτόκολλο Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Τι θα γινόταν όμως αν τελικά παρέδιδε την έδρα του την 1η Φεβρουρίου;

Αυτή θα κατέληγε στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι αμέσως θα προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση του, κάτι που - σύμφωνα με τον Κανονισμό - θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής πυροδότησε σενάρια για αλλαγή του Κανονισμού και για προσπάθεια διάσωσης της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με απώτερο στόχο τη διατήρηση των προνομίων που προσφέρει η εκπροσώπηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος θεωρεί ότι είναι τυπικά καλυμμένος με την προσχώρηση του Αριστείδη Φωκά από την Ένωση Κεντρώων, απάντησε με ένα tweet. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του σε απειλές κατά της οικογένειας του, ενώ το «τιτίβισμα» είχε ως αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα.

Οκτώ ώρες αργότερα, ο κύριος Καμμένος «ξαναχτύπησε» με νέο tweet...στρεφόμενος και ονομαστικά κατά Παπαχριστόπουλου - Κουίκ.

Στο μεσοδιάστημα, είχε αναρτήσει - επίσης σε tweet - ένα βίντεο για τον ...γλάρο Ιωνάθαν του Ρίτσαρντ Μπαχ. Αν αφήσει κάποιος ελεύθερος την φαντασία του, θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο Πάνος Καμμένος παρομοιάζει εαυτόν με τον γλάρο! Αλλά ίσως βγάλετε και διαφορετικό συμπέρασμα...

Τα σενάρια περί διάσωσης της ΚΟ του Πάνου Καμμένου είχαν ουσιαστικά ως αφετηρία την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, σχετικά με το αν πρέπει να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες. Πολλοί «είδαν» πίσω από τις δηλώσεις Τζανακόπουλου πιθανότητα διάσωσης της ΚΟ και του Ποταμιού - σενάριο που ενισχύθηκε στην πορεία, από τα σενάρια αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής. Πάντως ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτηση του στο Τwitter, ήταν σαφής:

«Μας φαίνεται αστείο», υποστηρίζουν πηγές από το Ποτάμι σχετικά με όσα γίνονται ή λέγονται για τον Kανονισμό της Βουλής.

Από τη Νέα Δημοκρατία, μετά την παρέμβαση του Νίκου Βούτση, έκαναν λόγο για ευτελισμό των θεσμών, υπαινισσόμενοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκβιάζεται από τον Πάνο Καμμένο. Η Μαρία Σπυράκη το δήλωσε και ευθέως,

«Όλοι πια έχουν καταλάβει ότι ο κ. Καμμένος εκβιάζει τον κ. Τσίπρα και ότι ο πρωθυπουργός -για λόγους που εκείνος γνωρίζει- είναι έτοιμος να υποκύψει στον εκβιασμό του, προκειμένου ο συνεταίρος του να μην αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την κοινή τους διακυβέρνηση.
Οι θεσμοί, ωστόσο, δεν είναι παιχνίδι. Η Ν.Δ. καλεί τον κ. Βούτση να περιφρουρήσει το κύρος της Βουλής και να μην αποδειχθεί και εκείνος μέρος αυτής της παρακμιακής συναλλαγής».

Η συνέχεια στο σίριαλ θα δοθεί τη Δευτέρα, καθώς θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής και πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η συνεδρίαση θα έχει άμεση σχέση με την αλλαγή του Κανονισμού, ώστε να συνεχίσουν να υφίστανται οι ΚΟ των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού και βεβαίως τα κοινοβουλευτικά προνόμιά τους.

Δημοφιλή