ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/01/2020 12:10 EET

Πώς αποτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ τη διάσκεψη του Βερολίνου

Η Κουμουνδούρου εκφράζει ανησυχίες για τη στάση των ΗΠΑ.

ALEKSEY NIKOLSKYI via Getty Images

Τουλάχιστον από εδώ και πέρα θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει στις επιτροπές που αφορούν την Λιβύη, σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της Διάσκεψης του Βερολίνου όπου οι «Μεγάλες Δυνάμεις» πήραν αποφάσεις για τις εξελίξεις σε μία τρίτη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι «έχει πολύ μέλλον» η διαδικασία που αποφασίσθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα. Τα θετικά, λένε, είναι οι αποφάσεις για τήρηση του εμπάργκο όπλων και συνέχιση του πολιτικού διαλόγου.

Σε ότι αφορά τα εθνικά συμφέροντα το μείζον είναι να εξασφαλισθεί η άμεση συμμετοχή της Ελλάδας στην εξέλιξη της διαδικασίας και ειδικά στις επιτροπές που θα συσταθούν και μπορεί να συνδέονται με τα Μνημόνια. Στο σημείο αυτό σημειώνουν ως «προβληματικό στοιχείο» το ότι τελικά η καγκελάριος Μέρκελ δεν κάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη παρά τις διαρροές για την «επιτυχία» των διπλωματικών επαφών του Κ. Μητσοτάκη δεν κάλεσε τελικά την Ελλάδα στη Διαδικασία αλλά, αντιθέτως, κάλεσε την Τυνησία, την Αλγερία και το Κογκό.

Αυτό πάντως που συνεχίζει να ανησυχεί την Κουμουνδούρου είναι η στάση των ΗΠΑ και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει – ή αρνείται να καταλάβει – ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει αλλάξει πολιτική. Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν την συνέντευξη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ο′ Μπράιαν, ο οποίος κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και επιπλέον ζητά από την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που αποξενώνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι η συνέντευξη δόθηκε λίγες μόλις μέρες μετά από την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.