Πώς χτίζεται μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα

Το βασικότερο βήμα που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να εμπιστευόμαστε.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Μπορούμε άραγε με παλιά υλικά να φτιάξουμε καινούριο σπίτι; Φυσικά και όχι. Πόσο μάλλον με πληγωμένα συναισθήματα και αρνητικές αντιλήψεις να βιώσουμε μια καταπληκτική σχέση. Είναι η θέληση και η δέσμευσή μας να ζήσουμε διαφορετικά αυτές που θα μας παρακινήσουν να ξεπεράσουμε όλες τις αντιστάσεις μας απέναντι στις αλλαγές.

Οι περισσότεροι από εμάς κουβαλάμε άλλος μικρά, άλλος μεγαλύτερα σημάδια και γρατζουνιές, που μας έχουν τραυματίσει και έχουν υποσυνείδητα στιγματίσει την ικανότητά μας να αγαπάμε και τη δυνατότητα να αγαπιόμαστε. Σίγουρα, όμως, είμαστε κάτι περισσότερο από κάποιους που τραυματίστηκαν στο παρελθόν ή κάποιους που απλώς έχουν υποφέρει από την έλλειψη πραγματικής αγάπης και εμπιστοσύνης.

Προοριζόμαστε να ζήσουμε και να αναπτυχθούμε δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα η οποία :

  • Έχει τη δυνατότητα, ενώ βιώνει πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, κάποια από αυτά επίπονα, να τα μεταστοιχειώνει με θετικό τρόπο.

  • Έχει την ικανότητα να εκφράζει ταυτόχρονα σκέψεις και συναισθήματα ισορροπημένα, χωρίς την αίσθηση του φόβου ή της πιθανής εγκατάλειψης.

  • Μπορεί και διαχειρίζεται την αυτονομία της «μοναξιάς» της. Διατηρεί την ενότητα και την ισορροπία της, χωρίς αυτή να αλλάζει από το αν τα πράγματα «πηγαίνουν καλά» ή «πηγαίνουν κακά» «εκεί έξω».

  • Μαθαίνει όλο και καλύτερα να διακοινωνεί την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά της στο σύνολο, έχοντας την υγιή αίσθηση πως η ζωή είναι όμορφη και πως αξίζουμε να γευτούμε τα δώρα της.

Το πρώτο και βασικότερο βήμα λοιπόν που έχουμε να κάνουμε στη διαδικασία της αλλαγής μας είναι να μάθουμε να εμπιστευόμαστε. Να εμπιστευτούμε περισσότερο τον εαυτό μας και στη συνέχεια τα γεγονότα και τις καταστάσεις.