Πώς η συναισθηματική νοημοσύνη μας κάνει καλύτερους ηγέτες

Χρειάζεται αναγνώριση και επιβράβευση των μελών της ομάδας μας, διαφορετικά όλα όσα χτίσαμε θα καταστραφούν!
.
Envanto
.

Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα «τσουνάμι» συνεπειών σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Όσοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την εργασία τους βιώνουν καθημερινά έντονο άγχος, στρες και κοινωνική απομόνωση, ιδιαίτερα όταν η εργασία έχει μεταφερθεί στο σπίτι.

Κι ενώ οι εργαζόμενοι αδυνατούν να εστιάσουν στην εργασία τους λόγω των νέων συνθηκών, οι επιχειρήσεις παραμένουν καθηλωμένες στους υψηλούς τους στόχους!

Πόσο αποτελεσματικό όμως μπορεί να είναι αυτό; «Καθόλου»! είναι η ξεκάθαρη απάντηση ψυχολόγων με ειδίκευση στο εργασιακό περιβάλλον.

Όπως έδειξε έρευνα του Forbes, οι επιχειρήσεις που παραμένουν καθηλωμένες στις παλαιές τακτικές αδυνατούν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των εργαζομένων τους ενώ κάποιες άλλες, που επενδύουν στην συναισθηματική νοημοσύνη έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

.
denisismagilov - stock.adobe.com
.

Η εν συναίσθηση, μια έννοια που δυστυχώς παραμένει άγνωστη στα εργασιακά περιβάλλοντα είναι και το κλειδί για έναν πιο αποδοτικό εργαζόμενο.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει, ότι αυτό που διακρίνει τους εξαιρετικούς ηγέτες από τους μέτριους είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και η αυτογνωσία.

Αξιοποιώντας τη δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης, μπορείς να γίνεις ο ηγέτης που χρειάζονται οι εργαζόμενοι σου και να αυξήσεις τα οφέλη για την επιχείρησή σου.

Συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει να είσαι ευάλωτος

Η αυθεντική εταιρική κουλτούρα προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι στις ηγετικές θέσεις είναι αληθινοί και ειλικρινείς απέναντι στις δυσκολίες που έχουν προκύψει.

Πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να μοιράζονται τις προσωπικές τους ανησυχίες και σκέψεις ώστε να έχουν την αίσθηση ότι η ομάδα είναι στο ίδιο τρένο για το ίδιο ταξίδι.

Η επικοινωνία με τις βιντεοκλήσεις δεν χρειάζεται να είναι αποστειρωμένη. Υπάρχουν παιδιά σε αυτά τα σπίτια, που μπορεί να μιλάνε στον ίδιο χώρο, ακόμη και να κάνουν φασαρία. Είναι φυσιολογικό! Δεν χρειάζεται να εξαφανίζονται οι οικογένειες.

Συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει αυτογνωσία

Η συναισθηματική νοημοσύνης προϋποθέτει αυτογνωσία, ένας τομέας που οι επιχειρήσεις αγνοούν ηθελημένα.

Δεν μπορεί κανείς να ηγηθεί αποτελεσματικά σ’ ένα εργασιακό χώρο εάν δεν γνωρίζει καλά τον εαυτό του.

Γράψε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου πριν ξεκινήσεις τη δουλειά και δώσε σημασία στο πως σε βλέπουν οι εργαζόμενοι σου.

Αξιολογήστε τις δυνάμεις του κάθε ενός ώστε με την κατάλληλη καθοδήγηση να βελτιωθεί. Μέσα από την αυτογνωσία, κατανοείς τα συναισθήματα των άλλων και δεν αντιδράς απλώς σε αυτά.

.
denisismagilov - stock.adobe.com
.

Συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει εν συναίσθηση

Οι εργαζόμενοι θέλουν διευθυντές που γνωρίζουν και νοιάζονται για αυτούς ως άνθρωποι και γνωρίζουν πράγματα και δυσκολίες που περνούν κι εκτός της εργασίας.

Ρώτα την ομάδα σου εάν χρειάζεται βοήθεια σε κάποιο τομέα κι αυτό θα τους κάνει να νοιώσουν ότι δεν είναι απλά αριθμοί αλλά άνθρωποι που έχουν δίπλα τους κάποιον που νοιάζεται.

Συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει αποτελεσματική επικοινωνία

Η μη αποτελεσματική επικοινωνία στον χώρο εργασίας οδηγεί σε απογοήτευση και σύγχυση μεταξύ των εργαζομένων.

Οι ηγέτες που αξιοποιούν τη συναισθηματική νοημοσύνη έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να επηρεάσουν, να πείσουν και να συνδεθούν με άλλους.

Η αποτελεσματική επικοινωνία μπορεί να προσπεράσει εμπόδια και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ισχυρότερων σχέσεων στον χώρο εργασίας.

Όταν οι εργαζόμενοι κατανοούν τον ρόλο τους και πώς συμβάλλουν στη συνολική αποστολή, υπάρχει η αίσθηση του κοινού στόχου.

Συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει κίνητρο

Το κίνητρο είναι η ατμομηχανή των επιχειρήσεων. Τα συναισθηματικά ευφυή άτομα καταλαβαίνουν τη βαθύτερη σημασία των στόχων και προσπαθούν να εμφυσήσουν στις ομάδες εργασίας τους την ανάπτυξη των προσωπικών κινήτρων.

Στο βιβλίο Emotional Intelligence του Daniel Goleman, εμφανίζονται τέσσερα στοιχεία που αποτελούν κίνητρο:

  • Η προσωπική προσπάθεια για βελτίωση,

  • Η δέσμευση απέναντι στους στόχους που θέτουμε για τον εαυτό μας,

  • Η ετοιμότητα να δράσουμε στις ευκαιρίες που προκύπτουν και

  • Η ανθεκτικότητα.

Αν καταφέρεις να εμφυσήσεις στην ομάδα σου την ανάγκη να υιοθετήσουν ένα ή και περισσότερα από αυτά τα κίνητρα θα καταφέρεις να πετύχεις τους στόχους που έχεις βάλει.

Εκτός από αυτό όμως, μην ξεχνάς ότι χρειάζεται αναγνώριση και επιβράβευση των μελών της ομάδας σου, διαφορετικά όλα όσα έχτισες θα καταστραφούν!

Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr