Πως η φέτα γλίτωσε τους αμερικανικούς δασμούς

Η αμερικανική πλευρά σχεδίαζε την ανακατάταξη της σε δασμολογική κλάση της τάξης του 9,6%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ /EUROKINISSI

Από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, που εφαρμόζεται σε εισαγόμενα προϊόντα, γλίτωσε η ελληνική φέτα χάρη στις «συντονισμένες ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η αμερικανική πλευρά σχεδίαζε την ανακατάταξη της Φέτας σε δασμολογική κλάση, στην οποία οι δασμοί θα ανέρχονταν στο 9,6%, από το 0% που βρίσκονται σήμερα. Αυτό, όμως, απετράπη μετά την «καίρια παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ», το οποίο απέστειλε σχετική επιστολή στις αμερικανικές αρχές.

Οπως σημειώνεται στην επίμαχη ανακοίνωση, η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έλαβε απάντηση από την Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων (CBP), στην οποία αναφέρεται ότι αποφασίστηκε «η ανάκληση της πρόθεσης δασμολογικής ανακατάταξης εισαγόμενων πρόβειων τυριών στις ΗΠΑ, λόγω κριθείσης επαρκούς της υφιστάμενης κατάταξης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση της υπόθεσης. «Η αλλαγή της αρχικής θέσης των αμερικανικών υπηρεσιών είναι πραγματικά ένα ευχάριστο γεγονός, που δείχνει ότι, όταν υπερασπίζεσαι τις θέσεις σου με σθένος και επιχειρήματα, ενίοτε, αυτές γίνονται αποδεκτές και από τους πιο ισχυρούς», τονίζει και επισημαίνει ότι «η προστασία της Φέτας, και κατ′ επέκταση της ελληνικής κτηνοτροφίας και της ελληνικής παραγωγής εν γένει, είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας για έναν εξωστρεφή αγροδιατροφικό τομέα, που θα παράγει προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς και τον τόπο».

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή