ΔΙΕΘΝΕΣ
26/02/2019 11:53 EET | Updated 26/02/2019 12:02 EET

Πώς μια νεαρή φάλαινα πέθανε στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Η φάλαινα έχει μήκος οκτώ μέτρων.

Instagram

Στα δάση του Αμαζονίου έχουν στρέψει την προσοχή τους επιστήμονες από τη Βραζιλία μετά τον εντοπισμό μιας νεκρής μεγάπτερης φάλαινας περίπου δεκαπέντε μέτρα από τον ωκεανό.

Το εύρημα έχει προκαλέσει τις εντυπώσεις δεδομένου ότι είναι ασυνήθιστο ένα θηλαστικό που ζει στη θάλασσα να εντοπίζεται στη μέση του δάσους.

Το κήτος, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται γύρω στους δώδεκα μήνες, βρέθηκε στη νήσο Marajo κοντά στο δέλτα του Αμαζονίου την περασμένη εβδομάδα. Έχει μήκος οκτώ μέτρων ενώ όπως ανέφεραν οι κτηνίατροι που το εξέτασαν, δεν έφερε τραύματα ή πληγές.

Φωτογραφίες και βίντεο του θηλαστικού κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο. Μια ομάδα δέκα βιολόγων της ΜΚΟ Bicho D’ agua έσπευσε στο σημείο προκειμένου να διαπιστώσει πως είναι δυνατόν να βρεθεί μια φάλαινα σε ένα τέτοιο σημείο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το πώς κατέληξε εδώ το πλάσμα αυτό, υποθέτουμε όμως πως βρίσκονταν κοντά στην ακτή και η παλίρροια, η οποία ήταν έντονη τις τελευταίες μέρες, το παρέσυρε και το έριξε στην ενδοχώρα», τόνισε ο Ρενάτα Έμιν, ειδικός σε θέματα της θαλάσσιας ζωής, σύμφωνα με το sciencealert, ενώ συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα πολύ ασυνήθιστο φαινόμενο.

Οι φάλαινες Megaptera novaeangliae συχνά εμφανίζονται στα νερά του Αμαζονίου τον χειμώνα, όταν το αλάτι στο νερό βρίσκεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ειδικοί τονίζουν πως σε άλλο σημείο κοντά στην ακτή βρέθηκαν και μερικές θαλάσσιες χελώνες, πράγμα επίσης ασυνήθιστο.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι φάλαινες συνηθίζουν να ταξιδεύουν πάνω από 6.000 χιλιόμετρα μακριά από τον Αμαζόνιο.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η νεαρή φάλαινα κατά πάσα πιθανότητα έχασε τη μητέρα της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για τη μετανάστευση και για το λόγο αυτό έμεινε πίσω στην λεκάνη του Αμαζονίου.

Ίσως μετά να παρασύρθηκε από τα μεγάλα κύματα στις ακτές και τελικά να εγκλωβίστηκε. Μια άλλη εξήγηση είναι η φάλαινα πιθανότατα να πέθανε από την κατάποση πλαστικών και το νεκρό της σώμα να παρασύρθηκε από τα νερά.

Τις επόμενες μέρες οι ειδικοί θα καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το θηλαστικό κατέληξε στη ζούγκλα.