Πώς να πείσουμε τον εαυτό μας να γυμναστεί

Μερικές χρήσιμες συμβουλές κι αποτελεσματικά τρικ.
Μερικές φορές είναι δύσκολο να πείσουμε τον εαυτό μας να αθληθεί
Kentaroo Tryman via Getty Images/Maskot
Μερικές φορές είναι δύσκολο να πείσουμε τον εαυτό μας να αθληθεί

Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το πιο φρόνιμο είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία για την οποία υπάρχει. Έτσι, αρχικά ας αφιερώσουμε πέντε λεπτά κι ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε για ποιόν λόγο δεν έχουμε όρεξη να γυμναστούμε.

Γιατί δεν έχουμε όρεξη να γυμναστούμε

Οπως γράφει η γυμνάστρια, Νάντια Μαρκοπούλου, νιώθουμε χαμηλή ενέργεια; Μήπως έχουμε υπερπροπονηθεί τον τελευταίο καιρό και το σώμα μας παρακαλά για λίγες μέρες ξεκούραση; Έχουμε φάει σωστά ή έχουμε κοιμηθεί αρκετά, ώστε να έχουμε ενέργεια να αθληθούμε; Μήπως νιώθουμε ψυχολογικά πεσμένοι διότι ακούσαμε ένα άσχημο νέο ή συνέβη κάτι που μας στενοχώρησε;

Ακόμη, ας ελέγξουμε την συχνότητα αυτού του συναισθήματος: Ίσως να αντιμετωπίζουμε ένα ιατρικό θέμα που επηρεάζει την ενέργεια και την ψυχολογία μας, όπως για παράδειγμα προβλήματα στον θυροειδή έλλειψη βιταμίνης B12 κ.α. Ακόμη, μπορεί να επικρατούν υποβόσκουσες αιτίες όπως κατάθλιψη, τοξικές σχέσεις και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάζουν τους δύο παραπάνω παράγοντες και αν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή καλό θα ήταν να συζητήσουμε με τον γιατρό μας πιθανές παρενέργειες αυτών.

Όπως και να έχει, κάθε «σύμπτωμα» είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του σώματός μας με εμάς. Αντί να αγνοούμε τα σημάδια, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε το σώμα μας: με λίγα λόγια να το αγαπήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, συνειδητοποιώντας ότι είναι μέρος του εαυτού μας και όχι εχθρός μας, ή κάτι ξένο.

Ας βεβαιωθούμε ότι κάνουμε κάτι που αγαπάμε

Ορισμένοι ασκούμενοι θεωρούν πως δεν αγαπούν τη γυμναστική ή δεν είναι «αθλητικοί τύποι». Τα καλά νέα είναι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το σώμα μας σίγουρα δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι δεν είναι «όλοι για όλα». Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει μια αγάπη προς το τρέξιμο, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να το μισεί.

Αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ανησυχεί τον δεύτερο, ο οποίος δεν θα πρέπει ποτέ να συγκριθεί με τον πρώτο! Μην ξεχνάμε, για όλα υπάρχει κάποια αιτία και για αυτόν τον λόγο (αναλόγως τους προπονητικούς σου στόχους) θα πρέπει να αποδεχθούμε την διαφορετικότητά μας, να την αγαπήσουμε και να αναγνωρίσουμε τις δικές μας «κλίσεις», βρίσκοντας δραστηριότητες που ταιριάζουν καλύτερα σε εμάς.

Ας συνειδητοποιήσουμε πώς η γυμναστική είναι ένα δώρο προς τον εαυτό μας

Ειλικρινά, τα οφέλη του να ασκούμαστε είναι αμέτρητα., Και αυτό είναι λογικό, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται. Ας ενημερωθούμε για τα οφέλη της γυμναστικής κι ας ψάξουμε τα συνειδητά: ας αγοράσουμε ένα σχετικό βιβλίο, ας διαβάσουμε ένα άρθρο ή ας συζητήσουμε με κάποιον ειδικό.

Ας βρούμε έναν φίλο/παρέα

Ας πάρουμε τηλέφωνο κάποιο κοντινό μας πρόσωπο να ασκηθούμε μαζί! Διαφορετικά, ας δούμε την καραντίνα ως ευκαιρία να συναναστραφούμε με άτομα που είναι αρκετά μακριά μας κι ας τα καλέσουμε για μια διαφορετική διαδικτυακή γυμναστική.

Ας βρούμε ένα πρότυπο κι ας εμπνευστούμε από αυτό

Υπάρχουν δύο τρόποι που τα κοινωνικά δίκτυα και οι όλο και αυξανόμενοι «fitness influencers» μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία: Με το να μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα για τον εαυτό μας δημιουργώντας συναισθήματα απογοήτευσης, μειονεξίας, ακόμη και ζήλιας, ή με το να μας εμπνεύσουν να προσπαθήσουμε για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας παράλληλα τη μοναδικότητά μας.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκουμε θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα και η πιο ασφαλής οδός αποτελεί ένα πρότυπο με επιστημονικά καταρτισμένες γνώσεις. Ακόμη, αν ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία η προσωπική μου συμβουλή θα ήταν να αποφύγουμε κάθε κοινωνικό δίκτυο και να έρθουμε σε καλύτερη, βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό μας.

Ας θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους

Ένας ρεαλιστικός στόχος μπορεί να τεθεί μόλις συνειδητοποιήσουμε και αποδεχθούμε την μοναδικότητά μας και τους παράγοντες που καθορίζουν τα δικά μας όρια, και τις δικές μας δυνατότητες. Ας αποφύγουμε να βάζουμε χρονικούς περιορισμούς κι ας απολαύσουμε το δικό μας ταξίδι προς την επιτυχία.

Ας βάλουμε μουσική ή ας ακούσουμε το αγαπημένο μας podcast

Η μουσική μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας άμεσα, προσφέροντάς μας ενέργεια για μια έντονη γυμναστική, ενώ ένα podcast μπορεί να μας συντροφεύσει σε μια πιο ήπια άσκηση, βοηθώντας μας να μάθουμε παράλληλα και κάτι καινούργιο! Ακόμη, αν δεν ζούμε μόνοι ή θέλουμε να ασκηθούμε σε εξωτερικό χώρο, μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε ακουστικά, ιδιαίτερα ασύρματα!

Ας αγοράσουμε εξοπλισμό

Τι θα λέγατε για ένα καινούριο στρώμα εδάφους ή για κατάλληλα λάστιχα αντίστασης; Το να έχουμε έναν καλό εξοπλισμό είναι απαραίτητο σε κάθε προπονητικό πρόγραμμα, καθώς θα μας βοηθήσει να εκτελέσουμε τις ασκήσεις μας με αποτελεσματικότερη τεχνική και μεγαλύτερη άνεση!

Ας ντυθούμε σωστά

Γνωρίζω ότι η εποχή δεν είναι για έξοδα, αλλά ένα σωστό ζευγάρι παπούτσια είναι επένδυση και μπορεί (εκτός από το να συμβάλει στην πρόληψη τραυματισμών) να μεταμορφώσει όλη την προπονητική μας εμπειρία! Ακόμη, ας βεβαιωθούμε πως έχουμε ανάλαφρα κατάλληλα αθλητικά ρούχα όπως κολάν, φόρμες και φανέλες, τα οποία θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη επίγνωση του σώματός μας και καλύτερο εύρος κίνησης. Έξτρα τιπ: ας ντυθούμε από το πρωί, μην περιμένουμε την στιγμή που θα θελήσουμε να γυμναστούμε!

Μην το υπεραναλύουμε κι ας το κάνουμε ούτως ή άλλως

Αυτή είναι μια καλή συμβουλή σε περίπτωση που νιώθουμε συχνά ότι δεν έχουμε όρεξη να γυμναστούμε ή να αναγνωρίσουμε πως απλά….«βαριόμαστε» να σηκωθούμε και να ξεκινήσουμε να κινούμαστε! Η αυτοπειθαρχία είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μπορεί να ωφελήσει κάθε άνθρωπο. Έχοντας αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχο είναι περισσότερο πιθανό να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και να πετύχουμε σε αυτά.

Έτσι, η απόφαση να γυμναστούμε παρ′ ότι η θέληση γι′ αυτό δεν είναι τόσο ισχυρή, θα προπονήσει τόσο το σώμα μας, όσο και το πνεύμα μας, καθώς θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερο αυτοέλεγχο του εαυτού μας και πιθανότατα μεγαλύτερη επιτυχία και αίσθημα ικανοποίησης γενικότερα στην ζωή μας. Αν δυσκολευόμαστε πάρα πολύ, μπορούμε να επιλέξουμε το ίδιο πρόγραμμα με χαμηλότερη ένταση. Μην ξεχνάμε, πάντα κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα! Κι ας θυμόμαστε, η αυτοπειθαρχία είναι κάτι που έχουμε μέσα μας, απλά χρειάζεται χρόνος για να την καλλιεργήσουμε!

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι μετά την γυμναστική θα νιώσουμε ψυχολογικά καλύτερα

Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογική ευεξία. Επομένως, αν νιώθουμε ότι δεν έχουμε όρεξη να γυμναστούμε λόγω χαμηλής ψυχολογικής διάθεσης, να είμαστε σίγουροι ότι αν το πάρουμε απόφαση και ασκηθούμε θα νιώσουμε πολύ καλύτερα μετά.

Ας αλλάξουμε το προπονητικό μας πρόγραμμα

Μήπως εκτελούμε συνεχώς το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα; Εκτός του ότι κάτι τέτοιο πιθανότατα να καθυστερεί την επίτευξη των αθλητικών μας στόχων, είναι λογικό να μην αισθάνεσαι τον ίδιο ενθουσιασμό που είχαμε όταν πρωτοξεκινήσαμε.

Επομένως, μπορούμε να μεταβάλλουμε το πρόγραμμά μας, είτε με μικρές αλλαγές, όπως είναι η εκτέλεση του προγράμματος σε διαφορετικό εξωτερικό περιβάλλον, ή να προσθέσουμε μια καινούρια άσκηση που είναι κατάλληλη και ασφαλής για εμάς. Όπως και να έχει, το καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν ειδικό του χώρου για μια πιο ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση του θέματος.

Ας αναγνωρίσουμε τα πόσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής λόγω της προπόνησής μας

Το μόνο σίγουρο αν ακολουθούμε ένα σωστά δομημένο προπονητικό πρόγραμμα είναι ότι θα δούμε αποτελέσματα. Ο χρόνος περνά τόσο γρήγορα που οι ευκαιρίες για έναν προσωπικό απολογισμό όλο και λιγοστεύουν. Ας αφιερώσουμε 10 λεπτά κι ας αναλογιστούμε πόσα έχουμε καταφέρει να απολαμβάνουμε εξ αιτίας του χρόνου που έχουμε αφιερώσει μέχρι στιγμής για την γυμναστική μας. Δεν έχει σημασία αν γυμναζόμαστε χρόνια, μήνες ή λίγες εβδομάδες, σίγουρα δεν είμαστε στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε.

Ας αντιμετωπίσουμε την γυμναστική ως χόμπι

Πολλοί ασκούμενοι αντιμετωπίζουν τη γυμναστική ως κάτι εφήμερο που κάποιος αναγκάζεται να ακολουθήσει, διότι είναι αυτή που θα τον «σώσει» από ένα θέμα που τον απασχολεί (προβλήματα υγείας, ψυχολογικά ή/και αισθητικά ζητήματα). Ωστόσο η γυμναστική δεν είναι αυτό.

Η γυμναστική και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι τρόπος ζωής και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσει κανείς την άσκηση ως χόμπι ή μέρος της καθημερινότητάς του, τόσο πιο γρήγορα θα την αγαπήσει και θα φροντίζει να την περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση! Έτσι λοιπόν, ο μόνος τρόπος για να εντάξουμε ευχάριστα την άσκηση στο πρόγραμμά μας είναι απλά να ξεκινήσουμε να την κάνουμε και χωρίς να το καταλάβουμε έπειτα από λίγο καιρό δεν θα μπορούμε χωρίς αυτήν.

Τέλος, μην είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας

Είναι λογικό να νιώθουμε περιστασιακά ότι δεν έχουμε όρεξη να αθληθούμε, και όπως αναφέρθηκε πριν, αυτό οφείλεται σε κάποιον λόγο. Ακόμη και αν τελικά επιλέξουμε να ξεκουραστούμε (που σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα αποτελούσε και τη σωστότερη πρακτική) ας το κάνουμε συνειδητά, ας το απολαύσουμε το και να μην νιώσουμε ενοχικά για αυτό. Να θυμόμαστε πάντα πως όλα είναι στο μυαλό και στον τρόπο που εμείς επιλέγουμε να δούμε τα πράγματα.

Καλές προπονήσεις!

ΠΗΓΗ: fmh.gr