Πώς να βρούμε χαρά εργαζόμενοι την περίοδο της πανδημίας

Αν δεν απολαμβάνουμε την εργασία αυτή την στιγμή, να μερικές συμβουλές που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Είτε είμαστε στην δουλειά μας έξι χρόνια ή έξι μήνες, είναι φυσικό να αισθανθούμε κάπως κολλημένοι - ειδικά στις εποχές που ζούμε.

Συχνά, η πιο λογική επιλογή αν είμαστε δυστυχισμένοι είναι να βρούμε μια καινούργια δουλειά – και πιθανώς αυτή θα είναι η καλύτερη επιλογή για εμάς. Αλλά μερικές φορές η έλλειψη χαράς μπορεί να προέρχεται από άλλους παράγοντες: την διάθεσή μας εκτός δουλειάς, την αδυναμία μας να μιλήσουμε ανοιχτά για ό,τι θέλουμε, την ελλειπτική επικοινωνία με τους συναδέλφους μας και την έλλειψη κινήτρου.

Ισως να θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια καινούργια δουλειά – αλλά αυτό δεν είναι πιθανό (να συμβεί) αυτή την στιγμή. Πώς, τότε, μπορούμε να επαναδραστηριοποιήσουμε τους εαυτούς μας και να βρούμε θετικό πρόσημο στο να εργαζόμαστε κάθε μέρα;

Η εργοθεραπεύτρια Μαρία Παβιούρ, λέει ότι ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ξεκινήσουμε κάθε μέρα με μια «στροφή» - δηλαδή, μια σύντομη συναισθηματική μη λεκτική «παράσταση»- για να γειώσουμε τον εαυτό μας και να συνδέσουμε τον εγκέφαλό μας με όλα τα πράγματα που πραγματικά αγαπάμε στην δουλειά μας. «Αυτό αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου μας και μας οδηγεί σε μια κατάσταση ευτυχίας πριν καν ξεκινήσουμε», λέει. «Λοιπόν, ας δοκιμάσουμε να πηδήξουμε πάνω-κάτω, να τρέξουμε επί τόπου ή να χορέψουμε πριν ξεκινήσουμε την δουλειά - θα δούμε μια αλλαγή στη χημεία του εγκεφάλου και θα αισθανθούμε εντελώς διαφορετικοί».

Η «προπονήτρια» καριέρας, Τρέισι Σκοτ λέει ότι όσο καλύτερα νιώθουμε για τη δουλειά μας, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα. Προτείνει να βρεθούμε στη σωστή διάθεση για την εργάσιμη ημέρα σας πριν καν ξεκινήσουμε. Εάν ξυπνήσουμε με ανησυχία, ας δοκιμάσουμε (να βρεθούμε κοντά σε ευχάριστες ψηφιακές) πρωινές σελίδες, συμβουλεύει, (και) στην ιδέα να γράψουμε (κι εμείς) τις σκέψεις μας ως μια μικρή δημοσιογραφική εργασία. Ή, λέει, θα μπορούσαμε να κάνουμε γιόγκα στο χαλί μας. Πρέπει επίσης να δώσουμε προτεραιότητα στους συναδέλφους μας, λέει η Παβιούρ. «Αυτό που κάνει τη δουλειά καλύτερη είναι οι σχέσεις - αυτές έχουν έξι φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευημερία και την ευτυχία μας από την εργασία», λέει, «οπότε αν οι σχέσεις μας είναι καλές, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την εργασιακή πίεση. «Ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε λίγο χρόνο για οπτική επαφή με κάποιον συνάδελφο - αυτό αυξάνει τα επίπεδα οξυτοκίνης και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, σαν μια εικονική αγκαλιά, και επίσης αλλάζει τη συναισθηματική μας κατάσταση σε θετική…», αναφέρει.

Μια άλλη συμβουλή είναι να θυμηθούμε τον μεγαλύτερο σκοπό. «Ας συνδεθούμε με την αποστολή του οργανισμού - την πραγματική», λέει η Παβιούρ. «Τι κάνουμε κάθε μέρα που κάνει τη διαφορά στον κόσμο; Αυτό σημαίνει να στεκόμαστε πίσω από τη δουλειά που κάνουμε και να την βλέπουμε ως ένα σημαντικό μέρος του συνόλου - όταν βλέπουμε πού ταιριάζουμε στο παζλ, δείχνει σε άλλους πού ταιριάζουν επίσης και γινόμαστε μέρος σε κάτι πιο ουσιαστικό».

Ο Τρίσταμ Χούλεϊ, καθηγητής σταδιοδρομίας και επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Καθοδήγησης ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υπερηφανεύονται για τη δουλειά τους - και να αναγνωρίζουν τους άλλους. «Νιώθουμε καλύτερα για τη δουλειά μας όταν την κάνουμε καλά», λέει. «Ας δοκιμάσουμε να αναγνωρίσουμε πότε έχουμε κάνει κάτι καλά κι ας πούμε στον διευθυντή ή στους συναδέλφους μας ότι είμαστε περήφανοι για αυτό που έχουμε κάνει. «Θα συμφωνήσουν πιθανώς μαζί μας, κι αυτό θα ανεβάσει τη διάθεσή σας. Εξίσου σημαντικό είναι να επικοινωνήσουμε και να συγχαρούμε τους ανθρώπους για τα πράγματα που έχουν κάνει καλά. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κύκλο θετικότητας».

Ο Χούλεϊ προτείνει επίσης να επεξεργαστούμε σχέδια για την εξέλιξη της καριέρας μας στην εργασία στην οποία βρισκόμαστε. «Στο τρέχον περιβάλλον μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτούμε μπροστά και να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον», λέει, «αλλά, η καριέρα μας συνεχίζει , ακόμη και υπό τον Covid». Και συνεχίζει:

«Σκεφτείτε πού θέλετε να πάτε στη συνέχεια, μιλήστε στο αφεντικό σας ή σε έναν αξιόπιστο συνάδελφο, ακολουθήστε ένα μάθημα ή συμμετάσχετε σε μια εθελοντικό πρότζεκτ. Πάρτε τον έλεγχο της καριέρας σας και του μέλλοντός σας, κι αυτό θα σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα».

Νιώστε χαρά με τον καθορισμό στόχων στην εργασία, προσθέτει η Σκοτ. «Ορίσατε ποτέ τα δικά σας κριτήρια αξιολόγησης;… Όλοι γνωρίζουμε πώς μπορούν να μας κάνουμε να αισθανθούμε οι αξιολογήσεις κι οι κριτικές στο τέλος του έτους σαν να είμαστε σε ”κουτάκια”. Τι θα λέγατε να κάνουμε εμείς στον εαυτό μας μια κριτική, να ορίσουμε τους προσωπικούς μας στόχους, να δημιουργήσουμε το δικό μας όραμα, να χαρτογραφήσουμε τα όνειρά μας, να δώσουμε στον εαυτό μας ανταμοιβές και να προσθέσουμε περισσότερη διασκέδαση και χαρά σε αυτό που κάνουμε; Το αφεντικό δεν θα το κάνει αυτό για εμάς, αλλά εμείς μπορούμε».

Άλλοι τρόποι για να δώσουμε χαρά στις εργάσιμες μέρες, σύμφωνα με τον Χούλεϊ, είναι να κάνουμε ένα σωστό διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα, να δημιουργήσουμε όρια μεταξύ εργασίας και οικιακής ζωής εάν εργαζόμαστε από το σπίτι - και να αφιερώσουμε χρόνο σε φιλικές συνομιλίες με συναδέλφους.