Πώς οι πρώτοι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική για τον υπόλοιπο κόσμο πριν από 84.000 χρόνια

Νέα έρευνα αποκαλύπτει καινούρια στοιχεία για τις διαδρομές που ακολούθησαν οι πρώτοι άνθρωποι.
Dan Porges via Getty Images

Οι πρώτοι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική πριν από 84.000 χρόνια για να κατοικήσουν τον υπόλοιπο κόσμο ακολουθώντας ποτάμιες διαδρομές μέσω της Ιορδανίας - όχι μέσω της Ερυθράς Θάλασσας όπως πιστευόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο Σαντού στην Κίνα πραγματοποίησαν εργασίες πεδίου στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όπου βρήκαν εργαλεία χειρός θαμμένα στα ιζήματα των αποξηραμένων πλέον ποταμών.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές χρονολόγησης θερμοφωταύγειας, τις εντόπισαν πριν από περίπου 84.000 χρόνια.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχθηκαν στην Αφρική μεταξύ 200.000 και 300.000 χρόνια πριν και μετανάστευσαν από την ήπειρο σε διάφορα στάδια για να κατοικήσουν την Ασία και στη συνέχεια την Ευρώπη.

Παλαιότερα πιστευόταν ότι όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν ρηχή, ταξίδευαν από το κέρας της Αφρικής στη νοτιοδυτική Αραβία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Αλλά η ανακάλυψη των εργαλείων φαίνεται να επιβεβαιώνει μια άλλη θεωρία ότι πήραν μια χερσαία διαδρομή προς τα βόρεια προς την Ιορδανία.

Τα ταξίδια τους ακολούθησαν «καλά ποτισμένους διαδρόμους» καναλιών ποταμών που έκτοτε έχουν στερέψει και έχουν γίνει έρημοι, αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

«Βασικό μέρος του παζλ»

Ο Paul Carling, καθηγητής γεωμορφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα: «Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία μας είναι ένα βασικό κομμάτι του παζλ που δείχνει ότι οι άνθρωποι μετανάστευσαν χρησιμοποιώντας μια βόρεια διαδρομή - χρησιμοποιώντας μικρές περιοχές υγροτόπων ως βάσεις, ενώ κυνηγούσαν άφθονη άγρια ζωή στα ξηρότερα λιβάδια.
«Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν αναζητήσει μεγάλες λίμνες στην πραγματικότητα οι μικροί υγρότοποι ήταν πολύ σημαντικοί ως ενδιάμεσοι σταθμοί κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης».

Ο Δρ Mahmoud Abbas, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Σαντού, πρόσθεσε: «Το Λεβάντε λειτούργησε ως ένας καλά «ποτισμένος διάδρομος» για τους σύγχρονους ανθρώπους να διασκορπιστούν έξω από την Αφρική κατά τη διάρκεια του τελευταίου μεσοπαγετώδους και τώρα έχουμε αποδείξει ότι αυτό συμβαίνει στη ζώνη της κοιλάδας του ρήγματος του Ιορδάνη.

«Αντί για ξηρή έρημο, τα λιβάδια σαβάνας θα παρείχαν τους απαραίτητους πόρους για τους ανθρώπους να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Αφρική στη νοτιοδυτική Ασία και πέρα από αυτήν».

Δημοφιλή