Πώς το εμβληματικό φόρεμα της Τζένιφερ Λόπεζ στα βραβεία Grammy άλλαξε το διαδίκτυο για πάντα

Η αισθησιακή εκδοχή του Versace που ενέπνευσε τους μηχανικούς της Google να δημιουργήσουν την Αναζήτηση εικόνων.
H πρώτη εκδοχή του φορέματος της Λόπεζ.
Getty Images
H πρώτη εκδοχή του φορέματος της Λόπεζ.

Πίσω στo μακρινό 2000, πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Τζένιφερ Λόπεζ άλλαξε για πάντα το Διαδίκτυο, λανσάροντας ένα φόρεμα τόσο εντυπωσιακό, που ενέπνευσε τους μηχανικούς της Google να δημιουργήσουν την Αναζήτηση εικόνων.

Ήταν στην τελετή των βραβείων Grammy, όταν το σμαραγδένιο Versace φόρεμα της Λόπεζ, σε πρασινές και μπλε αποχρώσεις, με φύλλα φοίνικα σκορπισμένα παντού, γράφτηκε ανεξίτηλα στην ιστορίας της μόδας.

Με ντεκολτέ που έφτανε μέχρι τον αφαλό της Λόπεζ, αλλά και με το αποκαλυπτικό σκίσιμο στο κέντρο της φούστας το φόρεμα της Τζένιφερ, μας σημάδεψε για πάντα. Κάθε της βήμα προς τα εμπρός άφηνε πίσω του έναν ολοζώντανο καταρράκτη από σιφόν ύφασμα, με τους θεατές να αγωνιούν στο ενδεχόμενο το φόρεμα να χωριστεί στα δύο.

«Το φόρεμα ήταν τόσο προκλητικό, που έκανε τους ανθρώπους να το κοιτάζουν γεμάτοι ενδιαφέρον για το μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λόπεζ στη Vogue, στην 20η επέτειο από την επεισοδιακή εμφάνιση.

Την ίδια εποχή, το συγκεκριμένο φόρεμα συγκαταλεγόταν στις κορυφαίες αναζητήσεις των χρηστών στο Google.

«Οι άνθρωποι έψαχναν περισσότερα από ένα απλό κείμενο ως απάντηση στην αναζήτησή τους. Ωστόσο εμείς, δεν είμασταν βέβαιοι γύρω από το πώς θα προσφέρουμε στους χρήστες αυτό ακριβώς που ήθελαν: Δηλαδή την ίδια την Λόπεζ να φορά αυτό το καταπληκτικό ρούχο. Και τότε γεννήθηκε η Αναζήτηση εικόνων στο Google», αφηγείται ο πρώην CEO της Google, Έρικ Σχμιντ.

Σε εποχές προτού εφευρεθεί η Αναζήτηση εικόνων στο Google, οποιαδήποτε σελίδα αποτελεσμάτων αποτελούταν εξ ολοκλήρου από υπερσυνδέσμους και κείμενο. Το σκανδαλώδες Versace φόρεμα αποκάλυψε μια τεράστια τρύπα στις υπηρεσίες που προσέφερε η μηχανής αναζήτησης, με το νέο εργαλείο να κυκλοφορεί τελικά τον Ιούλιο του 2001.

Προκειμένου να τιμήσει την 20ή επέτειο της επικής εμφάνισης, η Versace επανασχεδίασε μια εκδοχή του θρυλικού φορέματος, με την οποία έκλεισε το σόου της για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2020, στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, ζητώντας για ακόμη μια φορά τη βοήθεια της Λόπεζ.

Getty Images

Όταν αντίκρισαν το ανασχεδιασμένο φόρεμα, αμάνικο με ακόμη πιο τονισμένα κοψίματα και διακοσμημένο με άφθονες πούλιες, τα πλήθη σηκώθηκαν όρθια και χειροκροτούσαν.

Πηγή: CNN