Η τάση της εβδομάδας: Η ενσυνείδητη μόδα και η θέση της απέναντι σε καίρια κοινωνικά ζητήματα

Από τα δικαιώματα της γυναίκας μέχρι την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη εκμετάλλευση.
svetikd via Getty Images

Η βιομηχανία της μόδας, εδώ και καιρό επιδιώκει να ταρακουνήσει την άρχουσα τάξη σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του οικοσυστήματος και την κλιματική αλλαγή. Από τα προγράμματα σπουδών στο IFM, μέχρι τη νεαρή σχεδιάστρια Ζαν Φριότ, που πρόσφατα συνεργάστηκε με τον οίκο Dior, ακολουθεί μια ωδή στην ακτιβιστική τάση της μόδας, που υπόσχεται να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν περισσότερο και να ζουν καλύτερα.

Μα αφού ο κόσμος της μόδας είναι βασισμένος σε ένα σύστημα διαρκούς κατανάλωσης που απαιτεί να ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, είτε μέσα από πολυτελείς επωνυμίες για τους εύπορους, είτε μέσα από τη γρήγορη μόδα για τις εργατικές τάξεις. Πώς μπορούμε λοιπόν να προσδοκούμε ότι ο χώρος της μόδας δύναται να αποκτήσει πολιτική συνείδηση;

Κι όμως, παρόλο που βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες όπως το αποτύπωμα άνθρακα και η αποτρόπαια εκμετάλλευση εκατομμυρίων εργαζομένων, η βιομηχανία της μόδας στρέφεται προς νέα κατεύθυνση, όπως παρατήρησαν οι καθηγητές Καρολίν Άρδλετ και Μπέντζαμιν Σίμενάουερ του Ινστιτούτου Οικονομικής Διαχείρισης της Τανζανίας (IFM).

Μόδα γεμάτη μηνύματα

Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, η πίεση που ασκείται στα εμπορικά σήματα για την υιοθέτηση νέων πρακτικών, φιλικών προς τον πλανήτη, είναι τεράστια.

«Οι εταιρείες και οι ηγέτες τους έχουν την ευθύνη να τοποθετηθούν τόσο σε κοινωνικά όσο και σε πολιτικά ζητήματα» αναφέρει η μελέτη των ειδικών του IFM, ενώ υπογραμμίζει ότι προκειμένου να φανούν αξιόπιστες, ο ακτιβισμός των επωνυμιών της μόδας θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη δέσμευση και να μην διαποτίζεται από κυνικό οπορτουνισμό.

Όσο πιο έντονα εκδηλώνεται η ανάγκη των σχεδιαστών να εκφραστούν και όσο πιο τολμηρά γίνονται τα μηνύματα που αποτυπώνονται επάνω στα ρούχα, τόσο πιο προφανής θα καθίσταται η επιθυμία της μόδας να σταθεί στο πλάι των ακτιβιστών.

Η μόδα στο πλευρό των γυναικών

Η επιτυχία της καμπάνιας της Μαρία Γκράτσια Κιουρί, καλλιτεχνικής διευθύντριας, του οίκου Dior, μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί στο γεγονός ότι η επωνυμία δημιούργησε έναν ισχυρό δεσμό με τους πελάτες της μέσω της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το εγχείρημα του οίκου Dior ενισχύεται σήμερα με την συνεργασία της επωνυμίας με την Τσιμαμάντα Νγκόζι, συγγραφέα τoυ «We should all be feminists». Η Νιγηριανή φεμινίστρια ακτιβίστρια έγινε το πρόσωπο μιας νέας πολυτελούς τσάντας Dior, της Lady 95.22.

Εάν η πολυτελής επωνυμία παραμείνει πιστή στις επιλογές και τις μούσες της, ίσως προκύψει μια νέα γενιά σχεδιαστών, που δεν θα φοβάται να έρθει αντιμέτωπη με ένα ευρύτερο φάσμα σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων.

Η Tσιαμάντα Νγκόζι Αντιτσί
Pascal Le Segretain via Getty Images
Η Tσιαμάντα Νγκόζι Αντιτσί

Ζαν Φριότ: Ο ακτιβισμός της μόδας ως αφετηρία μιας υπέροχης συλλογής

Η επωνυμία της Ζαν Φριοτ, της σχεδιάστριας μόδας και αποφοίτου του IFM, ακόμα κι ας μην συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πολυτελών οίκων όπως o Dior, έχει στο DNA της τη δέσμευση να είναι παρούσα σε θέματα σημαντικά για τη Γενιά Z, είτε πρόκειται για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, είτε για τη βιώσιμη μόδα, είτε για την εγχώρια παραγωγή.

Η Φριότ δεν διστάζει να εκφράσει τη θλίψη της για το γεγονός ότι πλήθος επωνυμιών που φέρουν γυναικεία ονόματα, στην πραγματικότητα διευθύνονται από άνδρες.

Η επίδειξή της συλλογής της, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στο Παρίσι, θίγει τα ζητήματα που ταλανίζουν το Ιράν, τον νόμο κατά των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία.

«Δεν είναι δυνατόν να σιωπούμε μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Οραματίζομαι έναν νέο κόσμο, όπου οι γυναίκες θα πάρουν πίσω την εξουσία που τους αναλογεί. Αυτή είναι η στάση που αντιπροσωπεύω. Αυτή είναι η ουσία της μόδας», είχε δηλώσει η σχεδιάστρια την παραμονή του σόου της στο Παρίσι.

Από το σόου της Ζαν Φριότ στο Παρίσι.
Antoine Flament via Getty Images
Από το σόου της Ζαν Φριότ στο Παρίσι.
Από το σόου της Ζαν Φριότ στο Παρίσι.
Antoine Flament via Getty Images
Από το σόου της Ζαν Φριότ στο Παρίσι.
Από το σόου της Ζαν Φριότ στο Παρίσι.
Antoine Flament via Getty Images
Από το σόου της Ζαν Φριότ στο Παρίσι.

Πηγή: fashionunited

Πήγαινε στην αρχική σελίδα