Πόσο ισχυρή είναι η ακροδεξιά σε Γερμανία και Αυστρία - Το «κόμμα» Ερντογάν και το FPÖ

To ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) θα μπορούσε να αναδειχθεί για πρώτη φορά η ισχυρότερη δύναμη στην Αυστρία - Οι αποστάσεις από την AfD
via Associated Press

Με τον κίνδυνο η ακροδεξιά να ενισχυθεί σημαντικά στις σημερινές εκλογές, άνοιξαν οι κάλπες σε Γερμανία και Αυστρία, δύο χώρες που τα αντίστοιχα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να βγούν νικητές.

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) του Χέρμπερτ Κικλ θα μπορούσε να αναδειχθεί για πρώτη φορά η ισχυρότερη δύναμη ενώ και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πρόκειται να ταράξει σήμερα το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία.

Γερμανία: Έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν

Η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη των 96 ευρωβουλευτών στη Γερμανία ήταν υποτονική, η πλειοψηφία ωστόσο των ψηφοφόρων κρίνει θετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση με 1 στους 2 να ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Αν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν φρόντιζε τις τελευταίες εβδομάδες να τροφοδοτεί την δημοσιότητα με υποθέσεις κατασκοπείας, δωροδοκίας και προκλητικών δηλώσεων με νεοναζιστικές …αποκλίσεις, ίσως στη Γερμανία πολλοί να αδιαφορούσαν πλήρως για τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε!», κάλεσαν τους πολίτες από κοινού πριν από λίγες ημέρες οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, με άρθρο τους στην εφημερίδα «Tagesspiegel».

«Με τις εκλογές υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την κοινή μας ελευθερία», τόνισαν οι τρεις πρόεδροι, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στην εποχή μας «αμφισβητούνται σε πολλά σημεία του πλανήτη οι ευρωπαϊκές αρχές του πλουραλισμού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Σε καμπάνια υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες συμμετείχαν ακόμη ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί και ινφλουένσερ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκλογικό κέντρο στο Βερολίνο 09 Ιουνίου 2024.
Εκλογικό κέντρο στο Βερολίνο 09 Ιουνίου 2024.
Anadolu via Getty Images

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου YouGov, το 53% των ψηφοφόρων στη Γερμανία δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, με το 41% να παραδέχεται ότι έχει «ασθενές» έως «καθόλου» ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λειτουργία της.

Το 53% των ερωτηθέντων θα ήθελε μια ΕΕ με ισχυρότερη συνοχή, ενώ το 21% θα προτιμούσε τα κράτη-μέλη να είχαν μεγαλύτερη αυτονομία. Ένας στους δύο ψηφοφόρους δηλώνει επιπλέον ότι θεωρεί τις ευρωεκλογές εξίσου σημαντικές με τις εθνικές εκλογές.

Σε έρευνα της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 62% των ψηφοφόρων 26-69 ετών δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει και σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να κυμανθεί και η γενική συμμετοχή. Αντιθέτως, το 57% των νέων 16-25 ετών σκοπεύει να απέχει.

Ωστόσο, το 78% σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Γερμανίας στην ΕΕ εάν γινόταν ένα τέτοιο δημοψήφισμα, ενώ το 67% εκφράζει ικανοποίηση «από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ».

Για όλες τις ηλικιακές ομάδες, πάντως, ως κορυφαία προτεραιότητα αναδεικνύεται η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, την Παρασκευή, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) διατηρεί το προβάδισμά της με ποσοστό 29%, ενώ φαίνεται ότι θα δοθεί μάχη για τη δεύτερη θέση.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στο 15% και ακολουθούν με διαφορά μιας μονάδας η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Πράσινοι.

Η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) βρίσκεται στο 6%, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) στο 4% και η Αριστερά στο 3%.

Για την Αριστερά οι ευρωεκλογές δεν υπήρξαν ποτέ προνομιακό πεδίο. Φέτος όμως το κόμμα παλεύει για την επιβίωσή του, καθώς η πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Ζάρα Βάγκενκνεχτ, αποχώρησε πριν από λίγους μήνες, παίρνοντας μαζί της περίπου τους μισούς ψηφοφόρους.

Με ένα μίγμα αριστερής ρητορικής και εθνικιστικών και λαϊκιστικών μηνυμάτων, η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» κερδίζει ψήφους από το παλιό της κόμμα, αλλά και από την AfD.

Το κόμμα της μπίρας και του Ερντογάν

Στις ευρωπαϊκές εκλογές πάντως δεν ισχύει το εκλογικό μέτρο του 5% και πολλά από τα 35 κόμματα που συμμετέχουν έχουν σοβαρές ελπίδες να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ανάμεσά τους, δύο κόμματα για την προστασία των ζώων, ένα για την προώθηση της ιατρικής έρευνας κατά των ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση, ένα κόμμα χορτοφάγων και βίγκαν, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, οι Πειρατές και το «Κόμμα για έναν Ανθρώπινο Κόσμο».

Το σατιρικό «Το Κόμμα» (Die Partei), το οποίο ξεκίνησε από το περιοδικό «Τιτανικός», διατηρεί δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέσεις όπως για επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του ντονέρ και της μπίρας.

Η «Βάση» (Die Basis) έχει τις ρίζες της στην διαμαρτυρία εναντίον των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Ζητά μεταξύ άλλων την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αρνείται την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και απορρίπτει στην εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας στον τραπεζικό και στον υγειονομικό κλάδο.

Ως κόμμα συμμετέχει στις εκλογές και η οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα «Τελευταία Γενιά» (Letzte Generation), η οποία έγινε γνωστή για τις αμφιλεγόμενες δράσεις διαμαρτυρίας της, π.χ. με μέλη της να κολλούν τα χέρια τους στην άσφαλτο προκειμένου να εμποδίσουν την κυκλοφορία.

Η ακροδεξιά δεν εκπροσωπείται στις ευρωεκλογές μόνο από την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Η «Πατρίδα» (Die Heimat) έχει χαρακτηριστεί επισήμως από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία του Συντάγματος ως ακροδεξιό σχήμα και ουσιαστικά αποτελεί μετονομασία του «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας» (NPD), το οποίο έχει απαγορευτεί.

Η «Πατρίδα» ζητά αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επιστροφή του μάρκου, «υποχρεωτικό επαναπατρισμό» και διαγραφή από το Σύνταγμα του δικαιώματος στο άσυλο.

Στις σημερινές ευρωεκλογές την ψήφο των πολιτών της Γερμανίας θα ζητήσουν ακόμη η «Συμμαχία για την Καινοτομία και την Δικαιοσύνη» (BIG), η οποία θεωρείται το πρώτο γερμανικό κόμμα που ιδρύεται από μουσουλμάνους. Αυτοπροσδιορίζεται ως «η φωνή των πολιτών με ή χωρίς μεταναστευτικό ιστορικό» και στο πρόγραμμά του ζητά μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, απλοποίηση της επανένωσης οικογενειών και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αλλά και «δίκαιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ - και για την Τουρκία».

Το «κόμμα» του Ερντογάν

Παρόμοια είναι η ατζέντα και της νεοϊδρυθείσας «Δημοκρατικής Συμμαχίας για την Διαφορετικότητα και την Αφύπνιση» (DAVA), η οποία «χρεώνεται» στο κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα πιο προβεβλημένα στελέχη της είναι οργανωμένοι υποστηρικτές του.

Ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος, Φατίχ Ζινγκάλ, υπήρξε εκπρόσωπος της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID), η οποία παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «ομάδα συμφερόντων κοντά στην τουρκική κυβέρνηση».

Ο τρίτος της λίστας, Μουσταφά Γιολντάς, ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ), ο οποίος τέθηκε εκτός νόμου το 2010 επειδή στήριζε οικονομικά τη Χαμάς.

Το DAVA φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως κόμμα και να συμμετάσχει επίσης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ζητά καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας και εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης γλώσσας στα γερμανικά σχολεία.

Οι κάλπες στη Γερμανία θα κλείσουν στις 18:00 (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των exit polls των δύο καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα μεταδοθούν στις 23:00, μετά το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης στην ΕΕ, στην Ιταλία.

Ποιοί γυρίζουν την πλάτη στην AfD

Το 2024 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη γερμανική ακροδεξιά. Με ποσοστά άνω του 22% και παγιωμένη τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, η AfD φαινόταν ότι μαζί με την «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν θα ήταν τα ισχυρότερα κόμματα δεξιότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η αποκάλυψη όμως της συμμετοχής στελεχών της σε μυστική συνάντηση με «διακεκριμένους» νεοναζί για τον «υποχρεωτικό επαναπατρισμό» εκατομμυρίων μεταναστών, σήμανε την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τα ποσοστά του κόμματος.

Σε αυτό συνέβαλλε η σύλληψη στενού συνεργάτη του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαξιμίλιαν Κρα για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και οι σχέσεις του με το Πεκίνο και τη Μόσχα, η εισαγγελική έρευνα σε βάρος του δεύτερου της λίστας Πετρ Μπρίστον για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματοςαπό τη Ρωσία και η δικαστική απόφαση που δικαιώνει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος για την ταξινόμηση της AfD ως «εν δυνάμει ακροδεξιάς» περίπτωσης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ευρωομάδα «Ταυτότητας και Δημοκρατίας» στην οποία ανήκουν άλλα ευρωπαϊκά κόμματα όπως της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και του ολλανδού πρωθυπουργού Χέιρτ Βίλντερς, να λαμβάνουν αποστάσεις από την AfD την οποία χαρακτήρισα υπερβολικά ακραία και δρομολόγησαν την αποβολή της.

Ενόψει των τοπικών εκλογών στη Θουριγγία, τη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, προπύργια της AfD, η κάλπη των ευρωεκλογών θεωρείται ίσως το πιο αξιόπιστο βαρόμετρο.

Mercedes και Siemens κατά της AfD

Ενδεικτικό του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζεται η AfD στην Γερμανία είναι και η μάλλον ασυνήθιστη παρέμβαση δύο εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας στην προεκλογική περίοδο.

Οι επικεφαλής της Mercedes και της Siemens κάλεσαν μέσω της Frankfurter Allgemeine Zeitung τους ψηφοφόρους να αντισταθούν στον εξτρεμισμό και στον ρατσισμό.

«Πρέπει τώρα να σηκωθούμε όρθιοι και να αναλάβουμε δράση! Ο εξτρεμισμός και ο ρατσισμός θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της κοινωνίας. Δίνονται απλοϊκές απαντήσεις σε σύνθετες ερωτήσεις.

Απαντήσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν ποτέ να φέρουν αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής της Siemens Ρόλαντ Μπους, ενώ ο Όλα Κελένιους της Mercedes τόνισε ότι «το 2024 δεν θα υπήρχε ούτε ένα αυτοκίνητο από τα εργοστάσιά μας» αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι με μεταναστευτική καταγωγή.

«Ενδεχόμενη αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή. Ως χώρα εξαγωγών, η Γερμανία δεν έχει την πολυτέλεια να απομονωθεί.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πόσο επικίνδυνη θα ήταν μια τέτοια πολιτική», πρόσθεσε. Το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) υπολόγισε πρόσφατα ότι ένα «Dexit» θα κόστιζε περίπου 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και προειδοποίησε ότι η AfD κάθε άλλο παρά «κόμμα των αδυνάμων» είναι, καθώς το φορολογικό της πρόγραμμα ευνοεί κυρίως τα υψηλά εισοδήματα.

Ευρω)εκλογές - ορόσημο;

Ακόμη και με την AfD «μόνο» στο 14%, τα προγνωστικά λένε ότι στο 10ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ακροδεξιές, εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις θα ενισχυθούν θεαματικά.

Υπό την απειλή λοιπόν μιας ισχυρής παράταξης στα δεξιά του ΕΛΚ, στη Γερμανία πυκνώνουν οι εκκλήσεις για «προστασία της δημοκρατίας». Ακόμη και οι επικεφαλής της Καθολικής και της Προτεσταντικής Εκκλησίας προτρέπουν τους πολίτες να ψηφίσουν.

«Η ΕΕ και η δημοκρατία είναι απολύτως απαραίτητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίσκοπος Βαυαρίας Κρίστιαν Ποπ.

Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες στη Γερμανία δεν δικαιούνται πλέον να παριστάνουν τους ανυποψίαστους. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών έχουν ξεκαθαρίσει σημαντικά την εικόνα, τουλάχιστον σχετικά με την πραγματική ταυτότητα και τα «πιστεύω» της AfD.

Τα κόμματα ωστόσο του κυβερνητικού συνασπισμού εξακολουθούν να φθείρονται από τη δυσκολία τους να συνεννοηθούν και να λάβουν αποφάσεις. Για τη Γερμανία - αν όχι για ολόκληρη την ΕΕ - οι φετινές ευρωεκλογές θα δείξουν την κατεύθυνση για τα επόμενα - κρίσιμα - χρόνια.

Στα 75 χρόνια συνταγματικής δημοκρατίας που γιορτάζει φέτος η χώρα, αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι ικανός λόγος για να μην απέχει κανείς.

Αυστρία: Πρώτο κόμμα το FPÖ;

Η Αυστρία δεν είναι άπειρη σε σχέση με την ακροδεξιά. Σήμερα όμως Με δεδομένο το γεγονός ότι το φθινόπωρο ακολουθούν εθνικές εκλογές, οι σημερινές κάλπες λειτουργούν αναπόφευκτα ως βαρόμετρο.
Το FPÖ έχει κερδίσει ήδη ένα «βραβείο».

Η γερμανική εφημερίδα BILD ανακήρυξε την προεκλογική αφίσα του ως την «πιο αηδιαστική» αυτών των εκλογών.

«Στοπ στην τρέλα της ΕΕ», είναι το κεντρικό σύνθημα και συνοδεύεται από ασπρόμαυρα σκίτσα με πρόσφυγες σε λέμβο, τανκς, ανεμογεννήτριες, πυραύλους και στο κέντρο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αγκαλιάζονται και να ανταλλάσσουν ένα φιλί. «Κρίση ασύλου», «Πολεμοκαπηλία», «Οικο-κομμουνισμός» και «Κορονο-χάος», γράφει ακόμη η αφίσα.

«Το FPÖ είναι η φωνή του Πούτιν στην Αυστρία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ντένις Ράντκε, ενώ στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος στην Αυστρία Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) έκανε λόγο για αναπαραγωγή της «προπαγάνδας του εκπροσώπου του Πούτιν, Πεσκόφ».

Η ουκρανική πρεσβεία στη Βιέννη διαμαρτυρήθηκε έντονα για «προσβολή του ουκρανικού λαού».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το FPÖ προηγείται με ποσοστό 28-30% και ακολουθούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) με 22-24%, το ÖVP με 19-23%, οι φιλελεύθεροι NEOS με 10-14% και οι Πράσινοι με 9-13%.

Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι επέλεξαν ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους την ακτιβίστρια του κλίματος Λένα Σίλινγκ.

Η 23χρονη «Αυστριακή Γκρέτα» όμως, αντί να τραβήξει την προσοχή στις «πράσινες» προτάσεις της, προκάλεσε σοβαρή ζημιά στο κόμμα, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Der Standard για περιστατικά συκοφαντικής δυσφήμισης που έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια και για κριτική προς το κόμμα των Πρασίνων λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

Η στρατηγική επιλογή της ηγεσίας του κόμματος να απορρίψει τις κατηγορίες και να επιρρίψει την ευθύνη για τις αποκαλύψεις στα αντίπαλα κόμματα και στα ΜΜΕ, φαίνεται ότι μάλλον κοστίζει τελικά σε ψήφους.

Πανευρωπαϊκά άλλωστε εκτιμάται ότι τα «πράσινα» κόμματα θα καταγράψουν σοβαρές απώλειες, καθώς το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων έχει σε σχέση με το 2019 μετατοπιστεί από την προστασία του κλίματος στον πληθωρισμό και την ασφάλεια.

Αντιθέτως, το FPÖ φαίνεται ασταμάτητο, παρά το σκάνδαλο με τον πρώην πράκτορα Εγκίστο Οτ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο με την υποψία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας.

Ο Οτ παρέδιδε μεταξύ άλλων σε ρωσικές υπηρεσίες τηλεφωνικά αρχεία αξιωματούχων του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, όταν υπουργός δεν ήταν άλλος από τον Χέρμπερτ Κικλ, αρχηγό του FPÖ.

Οι υποψίες στρέφονται και κατά του ίδιου του κ. Κικλ, για ενδεχόμενη ανοχή, αν όχι συνεργασία με τον κατάσκοπο. Η σχέση άλλωστε του κόμματος με το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» είναι γνωστή και παλιά.

Το 2016 τα δύο κόμματα υπέγραψαν μάλιστα και «Συνθήκη Φιλίας», στο πλαίσιο της οποίας γίνονταν συνεχείς ανταλλαγές, μέχρι που ο Χέρμπερτ Κικλ, υπό το βάρος της κριτικής, την κήρυξε πρόσφατα άκυρη και εκτός ισχύος.

Οι θέσεις πάντως του κόμματος κατά των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας παραμένουν, μαζί με τις προτάσεις κατά της μετανάστευσης και υπέρ της ανάκτησης κυριαρχίας που έχει παραχωρήσει η Αυστρία στην ΕΕ.

Η επιθετική αντιευρωπαϊκή ρητορική του FPÖ προφανώς δεν είναι τυχαία: σε πρόσφατη έρευνα για την εφημερίδα Der Standard, το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ΕΕ κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η Αυστρία εκλέγει 20 ευρωβουλευτές και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της ανέρχονται σε 6,3 εκατομμύρια. Στις ευρωεκλογές του 2019 ψήφισε το 59,6%.

Στις σημερινές εκλογές συμμετέχουν συνολικά επτά κόμματα, τα πέντε που εκπροσωπούνται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (ÖVP, SPÖ, FPÖ, Πράσινοι, Neos), το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) και η λίστα DNA, με κεντρικό θέμα την κριτική στα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα δύο τελευταία έπρεπε να συγκεντρώσουν 2.600 υπογραφές προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές.

Οι κάλπες κλείνουν σταδιακά στη χώρα από τις 13:00 (τοπική ώρα) έως τις 17:00, με τελευταία τη Βιέννη.

Δημοφιλή