Οργή από τη Daily Mail για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης: Γιατί να το κάνει κάποιος αυτό σε ένα ζώο;

Οργή από τη Daily Mail για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης: Γιατί να το κάνει κάποιος αυτό σε ένα ζώο;
Kitti Boonnitrod via Getty Images

Tαπεινά, με σκυμμένο το κεφάλι, τα γαϊδουράκια, τουριστική attraction εδώ και χρόνια στο νησί, αναμένουν τον επόμενο αναβάτη που θα μεταφέρουν στα λιθόστρωτα σοκάκια. Αυτή η εικόνα βάζει σε σκέψεις τους φιλόζωους επισκέπτες του πιο γραφικού τουριστικού προορισμού στον κόσμου.

Καθημερινά, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης διανύουν τέσσερις ή πέντε φορές την ίδια διαδρομή που αποτελείται από 520 πλακόστρωτα σκαλοπάτια οδηγώντας στα Φηρά. Σύμφωνα με τη Daily Mail, η ταλαιπωρία που υπόκεινται τα αξιολάτρευτα αυτά ζώα γίνεται μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι πραγματοποιούν τέτοιες αποστάσεις με θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο. Μερικά από αυτά μάλιστα σταματούν για να γλύψουν κάποια πέτρα που δεν τη βλέπει ο ήλιος για να δροσιστούν και να προχωρήσουν, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξεδιψάσουν, γράφει η εφημερίδα.

Ειδικοί που ασχολούνται εκτενώς με θέματα προστασίας των ζώων επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα το νησί για να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες για τα ζώα και να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των ζώων λόγω των κουραστικών διαδρομών που βγάζουν σε πέρας.

Όπως λέει το άρθρο της Daily Mail το βασανιστηρίο αρχίζει από τις 8 το πρωί περιλαμβάνει τα γαϊδουράκια που βγάζουν αποπνιχτικούς ήχους λόγω της εξάντλησης τους, τα κουδούνια που κρέμονται από το λαιμό τους και η χούν εκνευριστικά αλλά και τους ιδιοκτήτες τους που τα χτυπούν με μαστίγια και ραβδιά.

«Η εικόνα αυτή είναι απίστευτα σκληρή. Γιατί να το κάνει κάποιος αυτό σε ένα ζώο;» αναρωτιέται ο David Hamilton, που προτίμησε να ανέβει μόνος του τα σκαλιά με τη γυναίκα του από το να «αγοράσει» μια κούρσα με ένα γαϊδούρι.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι προσπάθειες του φιλανθρωπικού οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου «Donkey Sanctuary», που παλέυει για τη διάσωση του είδους των μουλαριών, αν και έχει κατορθώσει να αλλάξει κάποια πράγματα ως προς τη μεταχείριση των ζώων, φαίνεται να απέχουν πολύ από αυτό που επιδιώκουν. Η απαγόρευση αυτής της πρακτικής φαίνεται σχεδόν αδύνατη.

Τουρίστρια από το Bristol της Αγγλίας, η Caroline, αναφέρει στη Daily Mail χαρακτηριστικά: «Ήμασταν στο λιμάνι και πήγαμε να ρίξουμε μια ματιά στα γαϊδουράκια και κυριολεκτικά μας έσυραν σε μια γραμμή και μας τοποθέτησαν επάνω στα γαϊδουράκια προτού καταλάβουμε τι συμβαίνει. Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι αυτό ήταν λάθος» και συνεχίζει: «Διανύσαμε απόσταση 20 λεπτών. Δε θέλω να σκεφτώ πόσο πονάνε τα δύσμοιρα τα ζώα. Οι ιδιοκτήτες είναι πολύ ασεβείς, μας έβαλαν με το ζόρι να πραγματοποιήσουμε τη διαδρομή. Θα συμβουλεύω όσους έρχονται στη Σαντορίνη από εδώ και πέρα να μην κάνουν βόλτα με τα γαιδουράκια».

Πρέπει, επομένως, να δοθεί τέλος σε αυτή την ειδεχθή δραστηριότητα που έχει μετατραπεί σε μπίζνα. Λούτρινα, παιχνίδια, μπλουζάκια έχουν μετατρέψει τα γαϊδουράκια μασκότ του νησιού, όλα για το βωμό του χρήματος. Ακόμα και η μπύρα που παρασκευάζει το νησί έχει σήμα το γαϊδουράκι. Την επόμενη φορά που κάποιος θέλει να διανύσει μια τόσο κουραστική απόσταση με τα ζώα αυτά, ας σκεφτεί λίγο και τη δικιά τους θέση.

Πηγή: Daily Mail

Δημοφιλή