Πρόεδρος ΕΥΑΘ: Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας στη Χαλκιδική - Ζήτημα ποιότηας του νερού

Αναγκαία η ορθολογική χρήση του νερού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ.
.
.
Eurokinissi

Η Χαλκιδική αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας, ειδικότερα το καλοκαίρι που είναι αυξημένη η ζήτηση, τόνισε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Τριτολογίες» ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος.

Ο πολλαπλασιασμός της ζήτησης αυτή την εποχή του χρόνου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υδροφόρες δραστηριότητες, δηλαδή τον τουρισμό, τα μεταλλευτικά και τα αγροτικά, μεγεθύνουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, καθώς καμία περιοχή δεν μπορεί να αντέξει μία τόσο μεγάλη αύξηση της ζήτησης μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ εξήγησε ότι σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει μόνο πρόβλημα λειψυδρίας αλλά και ζήτημα με την ποιότητα του νερού, λόγω των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αλλά και λόγω της υφαλμύρωσης, καθώς οι γεωτρήσεις κατεβαίνουν σε όλο και μεγαλύτερο βάθος, κοντά στη θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά το φράγμα Χαβρία που θα «έσωζε» τη Χαλκιδική, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε πριν από λίγα χρόνια «σκόνταψε» στο κόστος των οικοδομικών εργασιών που ανέβηκε πολύ, με αποτέλεσμα καμία κοινοπραξία να μην καταθέσει πρόταση και το Υπουργείο Υποδομών να υπόσχεται την επαναπροκήρυξή του, με μία πιο ρεαλιστική πρόταση.

Τέλος για τη λύση του προβλήματος, ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, πρότεινε ακόμη την ανεύρεση τρόπων για μία πιο ορθολογική χρήση του νερού, όπως για παράδειγμα στις ξενοδοχειακές μονάδες, όπου πρέπει να γίνεται η μέγιστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίησή του.

(Πηγή: ΕΡΤ)

Δημοφιλή