Προειδοποίηση από ΟΗΕ: Αύξηση της παγκόσμιας πείνας, «επικείμενη καταστροφή»

Μέχρι και 828 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 10% του πληθυσμού του κόσμου, επηρεάστηκαν από την πείνα πέρυσι.
.
.
Feisal Omar via REUTERS

Τα επίπεδα της παγκόσμιας πείνας αυξήθηκαν ξανά πέρυσι αφού είχαν κινηθεί στα ύψη το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή να απειλούν με πείνα και μαζική μετανάστευση κλίμακας άνευ προηγουμένου φέτος, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Μέχρι και 828 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 10% του πληθυσμού του κόσμου, επηρεάστηκαν από την πείνα πέρυσι, 46 εκατομμύρια παραπάνω από ό,τι το 2020 και 150 εκατομμύρια παραπάνω από ό,τι το 2019, ανέφεραν υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η FAO (Food and Agriculture Organization), το World Food Programme και ο ΠΟΥ, στην αναφορά του ΟΗΕ για την ασφάλεια τροφίμων το 2022.

Τα επίπεδα της παγκόσμιας πείνας παρέμειναν σχετικά αμετάβλητα μεταξύ του 2015 και του 2019. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτοί οι αριθμοί να ανεβούν ακόμα υψηλότερα τους επόμενους μήνες είπε ο Ντέιβιντ Μπίσλι, εκτελεστικός διευθυντής του WFP, προσθέτοντας πως οι αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα και λιπάσματα που προκύπτουν από τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας απειλούσε να ωθήσει χώρες σε πείνα.

«Το αποτέλεσμα θα είναι παγκόσμια αποσταθεροποίηση, λιμός και μαζική μετανάστευση σε άνευ προηγουμένου επίπεδο. Πρέπει να δράσουμε σήμερα για να αποτρέψουμε αυτή την επικείμενη καταστροφή» πρόσθεσε.

Η αναφορά του ΟΗΕ που βγήκε την Τετάρτη προειδοποίησε για «εν δυνάμει απογοητευτικές» συνέπειες για την ασφάλεια τροφίμων καθώς οι συγκρούσεις, οι κλιματικές ακρότητες, τα οικονομικά σοκ και οι ανισότητες συνεχίζουν να εντείνονται.

Ζητώντας αναθεώρηση αγροτικών πολιτικών, η αναφορά λέει πως ο παγκόσμιος τομέας των τροφίμων και της γεωργίας έλαβε περίπου 630 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο προς υποστήριξη που συχνά παραμόρφωνε τις τιμές της αγοράς, δεν έφτανε στους μικροκαλλιεργητές, έπληξε το περιβάλλον και δεν προωθούσε την παραγωγή θρεπτικών τροφών.

Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει επιδοτήσεις που κυρίως στοχεύουν πλούσιες σε θερμίδες τροφές όπως δημητριακά, ζάχαρη, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα σε βάρος πιο υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων όπως τρόφιμα, λαχανικά κ.α.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή