Προϊστορικές επεμβάσεις: Χιλιάδες χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας άνοιγαν τρύπες στο κρανίο. Γιατί;

Οι ερευνητές υποψιάζονται ωστόσο, ότι οι αρχαίοι έκαναν τρύπες στα κρανία για για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο: τελετουργικό.
Mihajlo Maricic via Getty Images

Προϊστορικά, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασκούσαν μια πρωτόγονη μορφή χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο, ανοίγοντας μια τρύπα στο κρανίο.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες κρανία σε αρχαιολογικούς χώρους ανά τον κόσμο, με τρύπα στο ίδιο σχεδόν σημείο.

Παρά την προφανή σημασία της ανακάλυψης, οι επιστήμονες διαφωνούν για τον λόγο που ωθούσε παλιά τους ανθρώπους να ανοίγουν ο ένας τρύπα στο κρανίο του άλλο, όπως αναφέρει το BBC.

Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει τον 20ο αιώνα σε κρανία από την Αφρική και την Πολυνησία υποδηλώνουν ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις τουλάχιστον, η «επέμβαση» πραγματοποιήθηκε για τη θεραπεία του πόνου ή μιας νευρολογικής νόσου.

Η ίδια επέμβαση μπορεί να γινόταν για παρόμοιους λόγους,προϊστορικά. Πολλά κρανία δείχνουν σημάδια κρανιακών τραυματισμών ή νευρολογικών παθήσεων, συχνά στην ίδια περιοχή του κρανίου όπου δημιουργήθηκε η τρύπα.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ωστόσο, ότι οι αρχαίοι έκαναν τρύπες στα κρανία για για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο: τελετουργικό.

Οι πρώτες σαφείς ενδείξεις επέμβασης σε συγκεκριμένο σημείο του κρανίου με αμβλύ αντικείμενο χρονολογούνται περίπου 7.000 χρόνια πριν. Και η διαδικασία πραγματοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αφρική, την Πολυνησία και την Άπω Ανατολή.

Αργότερα, αυτή η πρακτική φαίνεται να εγκαταλείφθηκε ( γύρω στο τέλος του Μεσαίωνα) στα περισσότερα μέρη, ωστόσο συνέχισε να γίνεται σε μερικά απομονωμένα μέρη της Αφρικής και της Πολυνησίας μέχρι τις αρχές του 1900.

Παρότι είναι δύσκολο να βρεθούν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία, σε μια μικρή γωνιά της Ρωσίας, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει κάποιες από τις πλέον ισχυρές αποδείξεις για την επέμβαση.

Το 2011, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων μελέτησε 137 ανθρώπινους σκελετούς της εποχής του χαλκού, που βρέθηκαν στη Ρωσία, κοντά στα σύγχρονα σύνορα με τη Γεωργία. Σε 12 από τα κρανία, βρέθηκαν εμφανείς τρύπες.

Ένα από τα 12 κρανία ανήκε σε μια γυναίκα ηλικίας κάτω των 25 ετών. Δεν υπήρχαν σημάδια επούλωσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι πέθανε κατά τη διάρκεια της «επέμβασης» ή λίγο αργότερα.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι φαίνεται ότι είχαν επιζήσει μετά την δημιουργία της τρύπας στο κεφάλι τους, καθώς τα κρανία φανέρωσαν επούλωση των οστών στα συγκεκριμένα σημεία.

Είναι πιθανό ότι αυτοί οι 12 άνθρωποι υπέφεραν από ασθένειες ή τραύματα στο κεφάλι. Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι οι επιστήμονες έχουν δίκιο, και αυτοί οι άνθρωποι κατέληξαν με τρύπες στο κρανία για τελετουργικό σκοπό.

Με πληροφορίες από ΒΒC