ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2020 14:36 EET | Updated 21/12/2020 08:37 EET

Προς απομόνωση η Βρετανία μετά τον εντοπισμό μετάλλαξη του κορονοϊού - Αναστέλλονται πτήσεις

H μία μετά την άλλη χώρες της ΕΕ ανακοινώνουν ανατολές πτήσεων από Βρετανία. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για αυτό το νέο στέλεχος του Sars-Cov-2.

PAUL ELLIS via Getty Images

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στον πλανήτη η ανακάλυψη νέας μετάλλαξης του κορονοϊού στη Βρετανία, που μπορεί να μην τον καθιστά πιο θανατηφόρο, αλλά τον καθιστά πιο μεταδοτικό, κατά 70%.

Η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τις πτήσεις τους από τη Βρετανία, υπό τον φόβο ότι αυτή η μετάλλαξη θα εξαπλωθεί με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.  

Οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ είναι συνεχείς ενώ το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Η δε γερμανική προεδρία αύριο συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

 

 

 O δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους». Σημειώνεται πως εκτός της βρετανικής επικράτειας, έχουν καταγραφεί εννέα κρούσματα στη Δανία καθώς επίσης στην Ολλανδία όπως αναφέρει ο οργανισμός, που συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε  εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ευρώπης, σύμφωνα με το BBC.

Δεν αναστέλλονται (ακόμα) οι πτήσεις από Βρετανία σε Ελλάδα λόγω της μετάλλαξή του ιού.

Πώς αντιδρούν οι χώρες

Ήδη πάντως η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι την 1η Ιανουαρίου, μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος από αυτή τη μετάλλαξη του νέου κορονοϊού. 

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Το ίδιο και το Βέλγιο, που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας) μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που κυκλοφορεί σε τμήματα της βρετανικής επικράτειας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ιταλία, με τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο να το ανακοινώνει μέσω Facebook. «Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο.

Τι ανησυχεί τον ΠΟΥ πέραν της υψηλής μεταδοτικότητας. Αναφορές και για άλλες μεταλλάξεις.

 

Παράλληλα Γερμανία ανακοίνωσε πως σταματά από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα.

To ίδιο και η Γαλλία που επίσης διακόπτει από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο» όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

Και η Αυστρία σχεδιάζει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία όπως ανακοίνωσε το Υπ.Υγείας ενώ τονίζει πως ήδη ισχύουν αυστηροί όροι, καθώς η Βρετανία θεωρείται κράτος με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Υπάρχει υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες, η διάρκεια της οποίας μπορεί να μειωθεί από τις δέκα στις πέντε ημέρες, έπειτα από αρνητικό τεστ, το νωρίτερο μετά την πέμπτη ημέρα. Τονίζεται δε από το Κέντρο Ερευνών για τη Μοριακή Ιατρική στη Βιέννη, ότι «στις αυστριακές ακολουθίες ιών δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής την παραλλαγή UK SARS-CoV-2 VUI-2020/12/01 (γραμμή B.1.1.7) με τις 17 μεταλλάξεις της, ωστόσο υπάρχουν μεμονωμένες μεταλλάξεις». 

Η Ιρλανδία διακόπτει και αυτή τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών αν και οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία. 

Η Βουλγαρία επίσης διακόπτει από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σέσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.

Υπουργός Υγείας Βρετανίας: Το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν «εκτός ελέγχου».

Τι γνωρίζουμε για την μετάλλαξη

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι το νέο στέλεχος είναι εξαιρετικά πιο μεταδοτικό, αλλά όχι πιο θανατηφόρο. Επίσης, για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζει τα εμβόλια.  

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς αυτή η νέα μετάλλαξη έχει εξελιχθεί σε «κυρίαρχη» μορφή του κορονοϊού. Εμφανίσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ και είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και στο 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία, έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου.