Προς νέα εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα

Τι λένε οι ειδικοί, πότε αναμένεται κορύφωση του καλοκαιρινού κύματος.
Eurokinissi

Απότομη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού από τα επίπεδα των 7.000 στα 20.000 ή και παραπάνω προβλέπει για σήμερα, Τρίτη (28/6), ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Εντός της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε σταθερά αύξηση περίπου 60%. Αν υποθέσουμε ότι ακόμα δεν έχουμε μπει σε επιβράδυνση της επιδημίας, τότε λογικά θα παρατηρήσουμε πάνω από 20.000 διαγνώσεις αύριο (σ.σ σήμερα) Το σενάριο να έχουμε μπει σε επιβράδυνση, έχει μικρότερη πιθανότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσουμε λιγότερες από 19.000 διαγνώσεις.
Αυτές οι προβλέψεις είναι ενδεικτικές και βοηθάνε να προβλέψουμε πότε η έξαρση θα οδηγηθεί στην κορύφωση» αναφέρει σε ανάρτησή του.

«Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)» προσθέτει.

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για απολογισμό μεταξύ 17.000 και 22.000 σήμερα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η ανοδική πορεία θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου.

«Στις 15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η Ομικρον 2, με 20.000 με 30,000 κρούσματα στις αιχμές», σημείωσε.

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250».

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.