ΔΙΕΘΝΕΣ
22/10/2018 09:53 EEST | Updated 22/10/2018 10:01 EEST

Σε πλειστηριασμό τα αγαπημένα αντικείμενα του Στίβεν Χόκινγκ

Esquire

Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν ένας κοσμικός οραματιστής, μια φιγούρα που ενέπνεε και μια διασημότητα διεθνών διαστάσεων.

Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια επερχόμενη δημοπρασία, με κάποια από τα υπάρχοντα του εκλιπόντος αστροφυσικού: Πολύπλοκα επιστημονικά έγγραφα, ένα από τα πιο εμβληματικά αναπηρικά καροτσάκια του κόσμου και ένα script από τους «Σίμπσονς».

Η online πώληση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s περιλαμβάνει 22 αντικείμενα του Χόκινγκ, περιλαμβανομένης της διδακτορικής διατριβής του για την προέλευση του σύμπαντος, κάποια από τα πολλά βραβεία του, και επιστημονικά papers με θέματα όπως «Φάσμα σκουληκότρυπων» (Spectrum of Wormholes» κ.α.

Ο Τόμας Βένινγκ, επικεφαλής του τμήματος βιβλίων και χειρογράφων του Christie’s, είπε πως τα έγγραφα αυτά «δείχνουν την εξέλιξη της σκέψης του- την λαμπρή του νοημοσύνη».

«Μπορείς να δεις κάθε εξέλιξη όπως την έφερνε και την παρουσίαζε στην επιστημονική κοινότητα» είπε ο Βένινγκ.

Φυσικά, η φήμη του Χόκινγκ οφείλεται εν μέρει μόνο στην επιστημονική του υπόληψη ως του κοσμολόγου που «έβαλε στον χάρτη» τις μαύρες τρύπες. Διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση στα 22 και του είχαν δοθεί μόλις μερικά χρόνια να ζήσει, ωστόσο επέζησε για δεκαετίες, πεθαίνοντας τον Μάρτιο στα 76 του.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει ένα από τα πέντε υπάρχοντα αντίγραφα της διδακτορικής διατριβής του στο Κέμπριτζ το 1965 («Properties of Expanding Universes») με εκτιμώμενη τιμή 100.000-150.000 λιρών (130.000-195.000 δολαρίων).

Ο Βένινγκ είπε πως η διατριβή, την οποία είχε υπογράψει με τρεμάμενο χέρι ο Χόκινγκ εξαιτίας της ασθένειάς του, αποτελεί έγγραφο-κλειδί στην επιστημονική εξέλιξη του αστροφυσικού και ματιά στην προσωπική του ιστορία.

Η ασθένεια άφησε εν τέλει τον Χόκινγκ σχεδόν εντελώς παράλυτο. Επικοινωνούσε μέσω παραγόμενης από τον υπολογιστή φωνής και μετακινούνταν μέσω μιας σειράς αναπηρικών καρεκλών υψηλής τεχνολογίας. Μία από αυτές περιλαμβάνεται στη δημοοπρασία, με εκτιμώμενη τιμή 10.000-15.000 λιρών (13.000-19.500 δολαρίων). Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα πάνε σε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα, το Ίδρυμα Στίβεν Χόκινγκ και τη Motor Neurone Disease Association.

O Βένινγκ είπε πως το αναπηρικό καροτσάκι έγινε σύμβολο όχι μόνο αναπηρίας, μα και της «σκανδαλιάρικης αίσθησης του χιούμορ του Χόκινγκ». Κάποτε πάτησε τα δάχτυλα του ποδιού του πρίγκιπα Καρόλου- και φέρεται να είπε αστειευόμενος πως ευχόταν να είχε κάνει το ίδιο και στην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ- και εμφανίστηκε σε ένα σκετς των Μόντι Πάιθονς να πατάει τον, επίσης φυσικό, Μπράιαν Κοξ.

Πάντως ο Βένινγκ είπε ότι ο Χόκινγκ έβλεπε τον εαυτό του «ως επιστήμονα πρώτα και διασημότητα μετά», αλλά αποδεχόταν και απολάμβανε το ότι ήταν διάσημος. Εμφανίστηκε αρκετές φορές στους «Σίμπσονς» και είχε μια φιγούρα του εαυτού του από τη σειρά στο γραφείο του.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει ένα script από μια από τις εμφανίσεις του ίδιου στη σειρά, ένα αντίγραφο του μπεστ σέλερ του, «Χρονικό του Χρόνου», υπογεγραμμένο με ένα δακτυλικό αποτύπωμα και ένα τζάκετ που φορούσε σε ένα ντοκιμαντέρ.

Η κόρη του Χόκινγκ, Λούσι, είπε πως η δημοπρασία δίνει σε αυτούς που εκτιμούν το έργο του «την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ενθύμιο της ασυνήθιστης ζωής του πατέρα μας, υπό τη μορφή μιας μικρής συλλογής ενδιαφερόντων και συναρπαστικών αντικειμένων».

Τα παιδιά του Χόκινγκ ελπίζουν να διατηρήσουν το επιστημονικό του αρχείο για τη χώρα. Ο Christie’s είναι σε διαπραγματεύσεις για να το παραδώσει στις βρετανικές αρχές αντί φόρου κληρονομιάς.

Τα αντικείμενα- στο πλαίσιο μιας δημοπρασίας που περιλαμβάνει έγγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα, του Καρόλου Δαρβίνου και του Άλμπερτ Αϊνστάιν- θα εκτίθενται στο Λονδίνο για μέρες, αρχίζοντας από τις 30 Οκτωβρίου. Η δημοπρασία θα είναι ανοιχτή για προσφορές μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 8 Νοεμβρίου.

Sponsored Post