ΑΝΕΛ: Ποιοί υπουργοί και βουλευτές παραιτούνται και ποιοί σιωπούν!

48 ώρες πριν αρχίσει στα Σκόπια η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, στους ΑΝΕΛ επικρατεί θαλασσοταραχή! Ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος παίρνει το δρόμο για την έξοδο. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι;
Από πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ
Από πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ
Eurokinissi

H φωτογραφία από την πλέον πρόσφατη συνεδρίαση της ΑΝΕΛ μπορεί να κρατηθεί και ως ντοκουμέντο ιστορικής αξίας. Στην επόμενη, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν λιγότεροι καφέδες και πορτοκαλάδες...

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος φέρεται - με βάση τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο ίδιος δημόσια - αποφασισμένος να ζητήσει την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου τις παραιτήσεις των υπουργών του κόμματος από την κυβέρνηση.

Ο Πάνος Καμμένος, εδώ σε πανηγυρικό στιγμιότυπο πλάι στον Αλέξη Τσίπρα τη βραδιά των εκλογών του 2016, δεν «χωράει» στο προεκλογικό πλάνο του 2019...
Ο Πάνος Καμμένος, εδώ σε πανηγυρικό στιγμιότυπο πλάι στον Αλέξη Τσίπρα τη βραδιά των εκλογών του 2016, δεν «χωράει» στο προεκλογικό πλάνο του 2019...
ASSOCIATED PRESS

Το μέγα ερώτημα είναι αυτή την ώρα, πώς θα αντιδράσουν υπουργοί και κομματικά στελέχη, καθώς το σκηνικό στο εσωτερικό του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού μοιάζει όλο και περισσότερο με κινούμενη άμμο!

Και κάθε πρόβλεψη σχετικά με την έννοια της κομματικής πειθαρχίας, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ σχετική...Ιδιαίτερα μετά την επισημοποίηση του «διαζυγίου» που παίρνει ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δηλώνοντας ότι θα παραδώσει την έδρα του αφού πρώτα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί του παρόντος, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η εντολή για αποχώρηση από τις κυβερνητικές θέσεις θα αφορά και τα πολιτικά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - γεγονός που αναμένεται να δυσκολέψει τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου. Μάλιστα πολλοί υπουργοί των Ανεξάρτητων Ελλήνων λένε ότι, αν ο κύριος Καμμένος τους ζητήσει να παραιτηθούν, θα επιλέξουν να απευθυνθούν στον πρωθυπουργό και θα παραιτηθούν μόνο αν εκείνος τους το ζητήσει!

Χρυσοβελώνη: «Να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης»

Η δεύτερη «μπαταριά» ακούστηκε από την πλευρά της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη, η οποία αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην ακολουθήσει τον Πάνο Καμμένο εκτός κυβέρνησης, διαμηνύοντας σε συνέντευξή της στον Real.fm ότι δεν βλέπει λόγο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση:

«Θέλω να μελετήσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και στη συνέχεια και εγώ θα πάρω τις αποφάσεις μου, όπως και καθένας από εμάς. Αυτό που εγώ έχω να πω και που πραγματικά εύχομαι είναι το έργο αυτής της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της τετραετίας και βεβαίως να δοθεί και άλλη μία τετραετία σε αυτή την κυβέρνηση», δηλώνει η κυρία Χρυσοβελώνη και είναι σαφής.

Φήμες (και όχι διασταυρωμένες πληροφορίες) αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει βάλει στο στόχαστρό του την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, καθώς του είπαν ότι αρχίζει να συγκλίνει προς θετική ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών. Πιθανότητα που θα ενισχυθεί σημαντικά, εφόσον προκύψει κάποια περαιτέρω διευκρινιστική δήλωση από την κυβέρνηση της πΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η ιδέα για αποχώρηση από τις θέσεις ευθύνης θα προκαλέσει την δυσφορία των στελεχών του κόμματος και θα κλονίσει όλο το κομματικό σύστημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η στάση των υπουργών δεν μπορεί προεξοφληθεί. Υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν μιλήσει καθόλου (Βασίλης Κόκκαλης) ή που έχουν αναφερθεί στην ανάγκη η παρούσα κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της (Μαρίνα Χρυσοβελώνη) ή που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεργασίες για νέα κόμματα στο χώρο της κεντροδεξιάς (Γιάννης Μαυραγάνης).

Eurokinissi

Εκ των προσώπων (εκτός βουλευτών) που συνεργάστηκαν με το κόμμα στο παρελθόν, ήδη έχει απομακρυνθεί οριστικά ο Τέρενς Κουίκ.

Για άπαντες, ωστόσο, ισχύει ένας παλαιός «χρυσός κανόνας» που συνδέεται με τις επικείμενες εθνικές εκλογές: η επανεκλογή είναι πολύ πιθανότερη εάν κάποιος βρίσκεται μέχρι τέλους σε θέση εξουσίας και είναι επίσης ευκολότερη (συνήθως) για όσους κατεβαίνουν στις εκλογές κάτω από την ομπρέλα ενός μεγάλου κόμματος.

Δημοφιλή