«Προτιμώ να πάω γυμνός, παρά να φορέσω γούνα»: Γιατί η PETA αποσύρει την διάσημη καμπάνια της

Για την καμπάνια συμμετείχαν πολλές διασημότητες από την ίδρυσή της, 1980.
Διαμαρτυρία στο Βερολίνο με τη φράση «Προτιμώ να πάω γυμνός, παρά να φορέσω γούνα»
picture alliance via Getty Images
Διαμαρτυρία στο Βερολίνο με τη φράση «Προτιμώ να πάω γυμνός, παρά να φορέσω γούνα»

Η φράση «Προτιμώ να πάω γυμνός, παρά να φορέσω γούνα» (“I’d rather go naked than wear fur”) είναι γνωστή ανάμεσα στους σελέμπριτι, καθώς την έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί: από την Πάμελα Αντερσον στην Ευα Μέντες και από την Πινκ μέχρι τον Ντένις Ρόντμαν.

Ομως, περίπου 30 χρόνια μετά, η ομάδα δικαιωμάτων ζώων που έπεισε πολλές διασημότητες να γδυθούν για διαφημίσεις κατά της γούνας, αποσύρει τη διάσημη καμπάνια της. Με έναν μεγάλο αριθμό σχεδιαστών, πωλητών και ετικετών να απομακρύνονται από τα δέρματα ζώων για τη δημιουργία ρούχων τα τελευταία χρόνια, η φιλοζωική οργάνωση PETA (Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείρηση των Ζώων) πιστεύει ότι η καμπάνια δεν είναι πια απαραίτητη.

«Σχεδόν κάθε δημοφιλής σχεδιαστής έχει απορρίψει τη γούνα, η Καλιφόρνια την έχει απαγορεύσει, η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ την έχει ανακαλέσει, το πολυκατάστημα Macy’s κλείνει μπουτίκ με γούνες και τώρα ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών στην Βόρεια Αμερική, κατατίθεται για πτώχευση», είπε σε ανακοίνωση ο Αντιπρόεδρος της PETA Νταν Μάθιους, ο οποίος εμπνεύστηκε την καμπάνια, συμπληρώνοντας ότι αποσύρουν την καμπάνια με στόχο να εστιάσουν σε άλλα υλικά όπως το δέρμα, το μαλλί και τα εξωτικά δέρματα. «Είναι λίγο σπάνιο για μια φιλανθρωπική οργάνωση να μπορεί να ακυρώσει μια καμπάνια εξαιτίας της επιτυχίας της», δήλωσε στο CNN.

Ο Μάθιους είπε ότι εφηύρε το δημοφιλές σλόγκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν χρησιμοποιήθηκε από τους γυμνούς ακτιβιστές της PETA κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας σε έκθεση γούνας στην Ιαπωνία. Το 1990, η οργάνωση φωτογράφισε μέλη του συγκροτήματος «The Go-Go’s» για το μπάνερ με τίτλο «Προτιμούμε να πάμε Go-Go γυμνοί, παρά να φορέσουμε γούνα». Τα έσοδα από τις αφίσες πήγαν πήγαν στην PETA και η εικόνα άνοιξε το δρόμο για γενιές από σελέμπριτι που γδύνονται για την φιλανθρωπική και το μήνυμά της.

Με πληροφορίες από PaperMag και CNN