Πρωτοχρονιάτικος Παπαδιαμάντης  μέσω τηλεφώνου

Το διήγημα -σε όλη του την έκταση- θα ακουστεί δωρεάν σε συνανθρώπους μας που διανύουν μοναχικά τις ημέρες των γιορτών.

Το πρωτοχρονιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Τα πτερόεντα δώρα» (1907) διαβάζει σε μοναχικούς συνανθρώπους μας, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Φοινίτσης, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου.

Μέσω τηλεφωνικής κλήσης θα ακουστεί το σύντομο και παντοτινά επίκαιρο διήγημα του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων» σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να το διαβάσουν ή κάποιον να τους το αφηγηθεί -σ’ αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς της υποχρεωτικής απομόνωσης και της μοναξιάς που θεριεύει.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο σκηνοθέτης της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, Δημήτρης Φοινίτσης, συνομιλεί στο τηλέφωνο με ανθρώπους που διανύουν μοναχικά τις ημέρες των γιορτών.

Θα ανταλλάξουν ευχές και θα ακούσουν από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής για τον άγγελο που κατεβαίνει στην πρωτεύουσα και αναζητεί να χαρίσει τα δώρα που φέρει στη γη: «τὸ ἄστρον τὸ προωρισμένον νὰ λάμπῃ εἰς τὰς συνειδήσεις, τὴν αὔραν, τὴν ἱκανὴν διὰ νὰ δροσίζῃ τὰς ψυχάς, καὶ τὴν ζωήν, τὴν πλασμένην διὰ νὰ πάλλῃ εἰς τὰς καρδίας».

Το διήγημα -σε όλη του την έκταση- θα ακουστεί δωρεάν στην καθαρεύουσα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν μέιλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ομάδας προΤΑΣΗ (protasi.theatre@gmail.com) γράφοντας το όνομα του συνανθρώπου μας που επιθυμούν να δεχτεί την κλήση και για ποιον λόγο τον σκέφτηκαν.

Τα τηλεφωνήματα θα γίνουν το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς (Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, ώρες 18:00 – 20:00) και ο συμπολίτης μας θα πρέπει να έχει ενημερωθεί σχετικά και να είναι απολύτως σύμφωνος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ καταπιάνεται με κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Έχει παρουσιάσει διηγήματά του στο αθηναϊκό εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, στην Πλάκα (σ.σ.: εκεί όπου ο Παπαδιαμάντης έψελνε ενόσω ζούσε στην πρωτεύουσα), στο Κατάλυμα της «Γλώσσας» της Ισπανίας, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στο ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης & Αγίων Αναργύρων, στη Σητεία και στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο της Κρήτης.

ΟΜΑΔΑ προΤΑΣΗ

Συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η Ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση. Το καλλιτεχνικό έργο της Ομάδας -εκτός Αθηνών- έχει, ως τώρα, παρουσιαστεί σε: Άρτα, Γαύδο, Δελφούς, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κω, Λαμία, Λέρο, Νάξο, Ναύπλιο, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σητεία, Σύρο, Φλώρινα, Χανιά.