ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2019 09:46 EET

Ο προϋπολογισμός του Τραμπ απειλεί τις ΗΠΑ με νέο μεγαλύτερο shutdown

Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί εκτιμάται ότι θα τελειώσουν αργότερα μέσα στο 2019.

Yahoo Nachrichten Deutschland

Με μια νέα ακόμη μεγαλύτερη «παράλυση» απειλείται το αμερικανικό δημόσιο από τον νέο προϋπολογισμό που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Δευτέρα στο Κογκρέσο, εκτιμά το Politico.

 Σύμφωνα με την ανάλυση στην ηλεκτρονική του έκδοση, το σχέδιο αυτό του προϋπολογισμού των δαπανών καλλιεργεί τις συνθήκες για ένα ακόμη πιο καταστροφικό shutdown των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όταν τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί θα τελειώσουν αργότερα μέσα στο 2019.

Το προεδρικό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, σημαντικές μειώσεις δαπανών από υπουργεία και υπηρεσίες, όπως, το υπουργείο Υγείας, η Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή προβλέπεται δαπάνη 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του συνοριακού τείχους ασφάλειας με το Μεξικό αλλά και αύξηση των αμυντικών δαπανών στα 750 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των Δημοκρατικών.

Το συνολικό ποσό μείωσης των δαπανών που προβλέπεται για χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας φτάνει στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την αμερικανική κυβέρνηση να περικόπτει δαπάνες από την εφαρμογή προγραμμάτων στον πυρήνα της λεγόμενης κοινωνικής ασφάλειας, όπως το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Medicare).

Παράλληλα, δρομολογούνται περικοπές στα προγράμματα επιδότησης της αγοράς τροφίμων (μέσω κουπονιών), παροχής στεγαστικής βοήθειας, αλλά και της παροχής βοήθειας προς οικογένειες που δεν μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του Τραμπ εκτιμάται επίσης, ότι θα επιβάλλει υποχρεωτικές ώρες εργασίας σε εκατομμύρια πολιτών στις ΗΠΑ που λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια, μέσω των προγραμμάτων για την σίτιση τους, την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και της υλοποίησης στεγαστικών προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η περικοπή κονδυλίων 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία δεκαετία, από το πρόγραμμα επιδότησης για την δωρεάν αγορά τροφίμων μέσω κουπονιών.

Το ίδιο σχέδιο του προβλέπει ανάπτυξη 3% για την επόμενη δεκαετία μέσω της δραστικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος που προώθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι το 2017. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά αισιόδοξη, σε σύγκριση με την εφαρμογή του νέου πλαισίου φορολογίας αλλά και τις προβλέψεις του αρμόδιου για τον προϋπολογισμό γραφείου στο Κογκρέσο νωρίτερα μέσα στο 2019.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, το σχέδιο προϋπολογισμού δαπανών του προέδρου Τραμπ αναμένεται να αυξήσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα κατά περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο επόμενο οικονομικό έτος, ενώ προβλέπει ελλείμματα της τάξεως των τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα τρία επόμενα οικονομικά έτη που θα το ακολουθήσουν.

Παρά το γεγονός ότι το προεδρικό σχέδιο δαπανών δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ανοιχτή προσφορά προτάσεων για στην πορεία προς την τελική διαμόρφωση του προϋπολογισμού, η στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος στις δύο βασικές πηγές χρηματοδότησης των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (αμυντικές δαπάνες και δαπάνες που δεν σχετίζονται για την άμυνα) προδιαθέτει για μία σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα στο Κογκρέσο.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι από το Βερμόντ που κατέχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Γερουσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο προϋπολογισμός του προέδρου Τραμπ “έχει λάβει διαζύγιο από την πραγματικότητα.” “Δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένος και θα απορριφτεί από το Κογκρέσο,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

“Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε έναν προϋπολογισμό που θα καταργήσει τόσα προγράμματα, στα οποία οι άνθρωποι βασίζονται καθημερινά,” δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρόζα ΝτεΛάουρο, που προεδρεύει στην Υποεπιτροπή Αποζημιώσεων για Θέματα Υγείας, Εργασίας κι Εκπαίδευσης.

 (με πληροφορίες από Politico,AΠΕ)